Dalmacija Dubrovnik

pločanski slučaj

Braniteljima opet smeta Bajaga: 'udarili' po beogradskom rokeru optužbama koje su već puno puta demantirane

pločanski slučaj

Udruga branitelja Grada Ploča, Udruga Prvi ročnik, Udruga invalida i Udruga veterana vojne policije oštro se protive najavljenom koncertu Momčila Bajagića Bajage, koji se u sklopu festivala "Od 2 do 2" krajem srpnja treba održati na pločanskoj plaži.

Članovi spomenutih braniteljskih udruga podsjećaju da je od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj trajao Domovinski rat.

- Na jednoj strani bili su oni koji su Hrvatsku doživljavali svojom domovinom, na drugoj strani bila je velikosrpska okupatorska armada, višestruko brojnija i puno bolje naoružana. Okupirali su trećinu Hrvatske, razorili i spalili gradove i sela. Strana koja je branila Hrvatsku od okupatora svoje vojnike nazvala je braniteljima, jer su to i bili. Poslije akcije "Maslenica" u kojoj je oslobođen dio zadarskog zaleđa i put od Zagreba do Ploča skraćen s uobičajenih 20 na oko 12 sati, borbeni moral drugoj strani, četnicima, znatno je opao. Trebalo je malo osokoliti četnike, pa je u Kninu organiziran 1993. godine "humanitarni koncert" na kojem je nastupio i "gospodin" Momčilo Bajagić s Instruktorima, zapjevavši i: "Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek sve će da vas smrska", stoji u braniteljskom obraćanju javnosti.
 

 'Niti sam je pjevao, niti čuo, a pogotovo je nisam napisao'

Lani su se zbog Bajage pobunili i branitelji iz Karlovc, zbog čega je otkazan njegov nastup na Danima piva.

Pobunili su se bili veterani iz gardijske brigade Puma, usprotivivši se njegovom nastupu na Špancirfestu u Varaždinu, no Bajaga je tamo ipak pjevao.

Branitelji su i tada Bajagi pripisivali pjevanje četničkih pjesama u Kninu 1993.

Na zabranu koncerta u Karlovcu za N1 se bio osvrnuo i sam pjevač.

'Nemam što poručiti, jedino mogu reći da to sa mnom nikakve veze nema. Razumijem njihovo nezadovoljstvo, ali ja sigurno za to nisam kriv', odgovorio je na pitanje što bi poručio onima koji su se toliko protivili njegovom nastupu u Karlovcu. Upitan o četničkim pjesmama u Kninu 1993. godine, ističe da spornu pjesmu nije nikad pjevao, čuo, a posebno je nije napisao.

'Valjda bih se sjetio, nisam toliko ishlapio. Ovo sve nema nikakve veze ni sa mnom ni s glazbom, to su politički odnosi. Ja ne pratim ni u Srbiji političku situaciju, a kamoli u Hrvatskoj', dodao je Bajaga za N1. (PSD)

 

Naslovnica Dubrovnik