Dalmacija Dubrovnik

'ideja nije od jučer'

U sklopu Islamskog centra u Dubrovniku će niknuti džamija s minaretom: evo koja lokacija je odabrana, cijeli projekt prostirat će se na 380 kvadrata

'ideja nije od jučer'

- Islamski centar u Dubrovniku još je na razini ideje. Samo smo ispitivali teren, daleko je to još od glavnog projekta. No, lokacija je poznata. Centar će biti u Gružu, u Radničkoj ulici 4 na prostoru bivšeg GP-a – komentirao je predsjednik dubrovačke Islamske zajednice Fehim Vukotić najave da će se kroz dvije godine srediti papirologija za potrebe izgradnje novog dubrovačkog Islamskog centra koji uz društvene prostorije podrazumijeva i džamiju s minaretom u marokanskom stilu.

Zamisao o Islamskom centru u Gružu nije od jučer. Prije tri godine projekt je Vukotić s dubrovačkim imamom Salkanom efendijom Herićem uz obljetnicu službenog priznanja islama, predstavio dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću.

Imam Herić objasnio je tada kako je 'u igri' pet do šest modela budućeg izgleda centra, te da je na arhitektima da odrede koja varijanta najbolje komunicira s okruženjem suvremenog Dubrovnika.

Grad Dubrovnik još je 2013. godine donirao 990 tisuća kuna za uređenje objekta u Gružu gdje će biti smještena Islamska zajednica. Ona je na dubrovačkom području stalno prisutna stotinjak godina, dok je ideja o društvenom i kulturnom centru stara barem 80.

Društveni centar islamske zajednice uredit će se u bivšoj zgradi GP Dubrovnika u Gružu, a radi se o površini od 380 kvadrata prostora, koju je uz pomoć Grada Dubrovnika kupila Islamska zajednica.

- Budući centar posvetit ćemo svim onim muslimanima koji su u borbi za bolju budućnost ovog grada dali svoj obol 90-tih godina - istaknuo je imam.

Predstavnici islamske zajednice pojasnili su kako u slučaju ovog centra nije riječ o džamiji, nego o društvenom centru u kojem će se odvijati kulturno-vjerske aktivnosti dubrovačke islamske zajednice koja je u Gradu službeno počela s radom 24. srpnja 1933. godine, a sjedište joj se trenutačno nalazi u Ulici Miha Pracata u povijesnoj jezgri.

Islamski centar dugogodišnja je težnja Dubrovčana islamske vjeroispovijesti kojih u Dubrovniku prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 1499, a koji dugo čekaju prostor za organizaciju društvenih sadržaja, kao i adekvatne prostorije za molitvu.

Naslovnica Dubrovnik