StoryEditorOCM
DalmacijaSpremni na radikalne poteze

'Sinovi i kćeri Neretve' ne odustaju od regionalne bolnice: Blokirat ćemo magistralu usred sezone!

9. travnja 2019. - 00:53

Skupina građana nezadovoljnih zdravstvenom skrbi u Metkoviću koja se okupila u građanskoj inicijativi Sinovi i kćeri Neretve organizirala je u ponedjeljak navečer još jedan u nizu mirni prosvjed želeći tako upozoriti javnost na potrebu izgradnje regionalne bolnice u Metkoviću.

Pedesetak građana na središnjem gradskom trgu u Metkoviću poručili su Ministarstvu zdravstva i Dubrovačko-neretvanskoj županiji da ne žele dnevnu bolnicu koja se u Metkoviću u zgradi nekadašnjeg suda planira otvoriti već regionalnu bolnicu opremljenu odgovarajućom zdravstvenom opremom i liječničkim kadrom.

- Nismo od onih što su zadovoljni s trenutnom situacijom. Laboratorij u Metkoviću je prestao s radom, fali ginekologa što je veliki problem za majke trudnice i općenito žene. Helikopteri se čekaju i po sat vremena za hitne slučajeve a još su stari i po 30 godina. Čazmatrans autobusna linija koja prevozi građane doline Neretve na Medarevo je stara preko 20 godina i u očajnom je stanju. Vozači Hitne voze ko vozači formule 1 da stignu u zlatnom satu do bolnice, kazao je Ivo Matičević u ime građanske inicijative.

- Mnogo se života moglo spasiti da se na vrijeme ustalo i javno progovorilo o problemu zdravstva doline Neretve - kazao je pozvavši sve političare iz doline Neretve da zauzmu zajednički stav bez obzira na međusobna prepucavanja.

- Županijska bolnica regionalnog značaja u dolini Neretve se mora izgraditi i tu nema pregovora ni s kim – bio je rezolutan Matičević.

Potporu mu je ovom prigodom dala i Ivana Bebić, majka devetogodišnjeg Gabrijela koji je zbog liječničke pogreške preminuo u prosincu prošle godine nakon čije smrti je i formirana ova građanska inicijativa. Ona je pozvala predsjednicu Republike da riješi probleme zdravstva u Metkoviću.

- Vrata hitne pomoći se i danas zatvaraju. Želim da ta hitna liječi ljude i da radi svoj posao - kazala je Ivana Bebić.

Svi okupljeni građani zatražili su od nadležnih institucija, Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva zdravstva i Vlade RH da žurno donese odluku i izgradnji regionalne bolnice.

- Bolnica se u Metkoviću trebala graditi u prošlom stoljeću. To je bila ideja poznatog dobrotvora Paske Baburice ali ondašnje vlasti to nisu dopustile. Pa tako i današnje vlasti ne dopuštaju bolnicu u Metkoviću - kazao je Mijo Mijić.

- Ako nama u Metkoviću zabranjuju bolnicu mi ćemo Dubrovniku zabraniti turizam kada blokiramo magistralu u sezoni - ustvrdio je Mijić.

- Bolnicu treba izgraditi jer je tu ipak pedeset tisuća stanovnika kojima ta bolnica treba. Kada bi se zbrojili svi troškovi prijevoza bolesnika do Splita ili Dubrovnika, regionalna bolnica bi se mogla sagraditi, rekla je Stanka Mijić, koja se nada da će se ministar zdravstva Milan Kujundžić založiti za izgradnju bolnice koja će biti opremljena uređajima i liječničkim kadrovima.

Međutim, unatoč prosvjedima građanske inicijative „Sinovi i kćeri Neretve“ od regionalne bolnice za sada nema ništa jer Dubrovačko neretvanska županija u Metkoviću planira dnevnu bolnicu dok će bolnica u Dubrovniku ostati regionalna. Inače o zdravstvu u ovoj županiji raspravljala je nedavno i županijska skupština u čijem su vlasništvu sve zdravstvene ustanove pa tako i Dom zdravlja u Metkoviću. Istaknuto je kako se u dolini Neretve otvorio zdravstveni punkt koji prima pacijente kada ordinacije obiteljske medicine ne rade, da su nabavljeni CRP analizatori za brze krvne pretrage te da je organiziran dolazak gostujućih specijalista iz dubrovačke bolnice u Domu zdravlja u Metkoviću.

Kao prioritete je istaknuta uspostava stalne Hitne helikopterske službe sa sjedištem u Neretvanskoj dolini koja će skratiti vrijeme prijevoza do bolnice teških bolesnika.

Građanska inicijativa „Sinovi i kćeri Neretve“ nije zadovoljna ovakvim aktivnostima iz županije te stoga najavljuju nove prosvjede i blokade prometnica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:22