Dalmacija Dubrovnik

ideološki sukob na korčuli

Veliki škandal u malome mistu: zbog Tuđmana na zidu škole zaratila dvojica profesora, kad je situacija kulminirala ravnatelj sliku prekrio pak-papirom; Školski odbor donio konačnu odluku

ideološki sukob na korčuli

Veliki škandal u malome mistu nastao zbog prekrivanja slike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u osnovnoj školi izazvao je ideološki sukob u Smokvici na Korčuli.

Naime, kako smo izvijestili, u ponedjeljak je nastavnik likovnog odgoja Frane Cebalo, među ilustracijama povezanima s pojedinim školskim predmetima na zidovima škole, naslikao i Franju Tuđmana, kao osobu iz suvremene hrvatske povijesti, što je izazvalo revolt drugog nastavnika, predavača povijesti Ivana Plantića, koji je je upozorio kako Tuđmanova slika, kao i njegovo djelovanje, može imati i svoju negativnu stranu, tvrdeći kako se na školskim zidovima ne bi trebao naći portret osobe o kojoj povijesna znanost još nije dala sud.

Njemu 'za dišpet'

Zamjerio je Cebalu što je Tuđmana naslikao bez privole ravnatelja i Školskog odbora, te istaknuo kako se radi o političkoj osobi kojoj nije mjesto u obrazovnoj ustanovi. Zaključio je i kako je Cebalo naslikao Tuđmana baš njemu za dišpet jer su u dugogodišnjem sukobu.

Cebalo, pak, navodi kako je Tuđmana naslikao po predlošku upravo iz školskog udžbenika, te kako osnivač moderne hrvatske države nije podložan osobnim stavovima školskog nastavnika.

Ravnatelj Emil Radovanović zatim je Tuđmanov portret prekrio bijelim pak-papirom, zatražio očitovanje od Ministarstva obrazovanja i školske inspekcije, te najavio kako će se složiti s odlukom kakvu donese Školski odbor. Na uporne pozive nije nam se odazivao, ali nas je Frano Cebalo izvijestio kako je Školski odbor zasjedao u srijedu i donesena je odluka da Tuđman ostane na zidu, neprekriven.

– Ne znam što su drugo i mogli zaključiti. Niti sam vidio problem kad sam slikao Franju Tuđmana, niti ga vidim sada. Plantić je umislio kako radim njemu za dišpet, uzeo je sebi ovlasti da donosi odluke u ime svih i procjenjuje Tuđmanovu ulogu – kaže Cebalo.

Općinom Smokvica vlada SDP, a zanimljiv je zaključak načelnika Kuzme Tomašića koji je procijenio kako se Smokvica "ni kriva ni dužna" našla u ovoj priči jer je jedan nastavnik iz Žrnova, a drugi iz Vele Luke, tumačeći cijeli skandal osobnim animozitetom Cebala i Plantića.

Oglasio se i mjesni HDZ, čiji nas je predsjednik Lenko Salečić uputio na njihovo priopćenje u kojem se nabrajaju zasluge Franje Tuđmana za stvaranje samostalne hrvatske države.

'Simbol moderne Hrvatske'

– Naravno da ima onih i u našoj Osnovnoj školi u Smokvici koji ne misle tako. I to nas ne čudi. Pravo je pitanje, međutim, kako onda takvi u našoj školi djeci tumače modernu hrvatsku povijest i njezine zaslužne osobe!? Jesu li upravljačka tijela naše škole konačno shvatila što to znači?! I što će učiniti?

Iz uvodnog spomenutog novinskog napisa proizlazi da, unatoč neprijepornim Tuđmanovim zaslugama, pa ma što o njima pojedinci mislili, za određene krugove u našoj školi u Smokvici za toga velikana moderne hrvatske povijesti nema mjesta ni u vidu zidnog portreta.

Nevjerojatno je da je taj portret tri dana bio prekriven papirom da ga se ne gleda i da je upravljačkim tijelima škole trebalo toliko da shvate i odluče da Tuđmanov portret, pored oslikanih inih povijesnih i suvremenih civilizacijskih vrijednosti, ipak može ostati na zidu hodnika škole!

Je li odluka donesena pod pritiskom medijske prezentacije onoga što se dogodilo ili ne, nebitno je. Bitno je kako se, traženjem da se Tuđmanov portret ukloni, dogodio svojevrsni čin mržnje prema velikanu moderne hrvatske povijesti, koji simbolizira ne samo modernu hrvatsku državu, nego Domovinski rat i sve hrvatske vitezove, poginule i žive, koji su pod njegovim zapovjedništvom tu državu obranili od onih koji su se bili drznuli ju opet staviti pod svoju čizmu – smatraju u HDZ-u.

 

Naslovnica Dubrovnik