Dalmacija Dubrovnik

dolazi i nova oprema

Napokon bolja zdravstvena skrb za Neretvane: u Dom zdravlja Metković stižu kirurg i kardiolog, u Opuzenu počeli dežurati liječnici obiteljske medicine

dolazi i nova oprema

Nakon brojnih zahtjeva za poboljšanjem zdravstvene skrbi za stanovnike doline Neretve započelo je dežurstvo liječnika obiteljske medicine u zdravstvenom punktu u Opuzenu. Dežuraju liječnici obiteljske medicine iz domova zdravlja Metković i Ploče uz ispomoć liječnika iz Dubrovnika.

U Opuzenu će se pružati zdravstvena skrb za sve stanovnike neretvanske doline tijekom vikenda, subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati. Osim toga, u Dom zdravlja Metković dolazit će i specijalisti iz Opće bolnice Dubrovnik, što je veliki pomak u poboljšanju zdravstvene skrbi za lokalno stanovništvo od Metkovića do Ploča.

U Dom zdravlja Metković tako će već ovaj utorak doći kirurg, koji će prema utvrđenom planu u Metkoviću ordinirati jednom tjedno, te kardiolog. Riječ je o pomoći resornog Ministarstva zdravstva koje financira dolazak specijalista i rad medicinskih sestara do početka rada Dnevne bolnice u Metkoviću.

Uređaji za rodilište

Kako doznajemo u Domu zdravlja Metković, nabaviti će se transportni inkubator i transkutani bilirubinometar za potrebe rodilišta, hematološki analizator s potrebnim reagensima za potrebe dežurne ambulante, dva CRP analizatora s potrebnim testovima za potrebe pedijatrijskih ambulanti, što će biti financirano novcem grada Metkovića u iznosu od 300.000 kuna.

Naime, taj iznos je predviđen iz gradskog proračuna za poboljšanje zdravstvene skrbi lokalnog stanovništva.

– Sukladno zaključcima s prethodnih sastanaka i uz suglasnost struke, prikupili smo ponude za neophodnu medicinsku opremu te smo isto prezentirali nadležnima iz Županije i Grada Metkovića. Tako će se, nakon provedenih natječaja, u što kraćem roku, nabaviti transportni inkubator i transkutani bilirubinometar za potrebe rodilišta, hematološki analizator s potrebnim reagensima za potrebe dežurne ambulante, 2 CRP analizatora s potrebnim testovima za potrebe pedijatrijskih ambulanti.

Sve navedeno bit će financirano dotacijom grada Metkovića u iznosu od 300.000 kuna, na čemu od srca zahvaljujemo gradonačelniku Milanu i suradnicima koji su i prije tragične smrti malog Gabrijela prepoznali važnost ulaganja lokalne zajednice u poboljšanje zdravstvene zaštite svojih – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Metković, Mihovil Štimac, koji naglašava da će DZ Metković svojim novcem u ovoj godini nabaviti par novih bolničkih kreveta, digitalnu vagu i vagu za sjedeće pacijente za potrebe dijalize, kao i dio opreme za pedijatrijsku ordinaciju dr. Ksenije Kaleb, koju je nužno obnoviti. Vrijednost opreme prelazi 150.000 kuna.

– Napominjem da je u prethodnoj godini realizacijom projekta prekogranične suradnje veći dio medicinske opreme "pomlađen" (vrijednost oko 1,5 milijuna kn) od čega posljednji i najvrjedniji – RTG uređaj planiramo početkom svibnja staviti u funkciju – naglasio je Štimac te dodao da je nabavu medicinske opreme u ambulanti u Opuzenu financirala Dubrovačko-neretvanska županija u iznosu od 85.000 kuna.

Traže tematsku sjednicu

Unatoč evidentnom poboljšanju u zdravstvenoj skrbi stanovnika doline Neretve, građanska inicijativa "Sinovi i kćeri doline Neretve" ne odustaje od svoga glavnog zahtjeva za gradnju regionalne bolnice u Metkoviću, kojoj bi gravitiralo više od 200 tisuća ljudi, a oporbeni vijećnici u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije traže tematsku sjednicu o zdravstvenoj skrbi za stanovnike doline Neretve i čitave županije.

Naime, na nedavnoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije vijećnici Mosta nezavisnih lista i ostali oporbeni vijećnici nametnuli su temu stanja zdravstvenog sustava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Predsjednik Kluba vijećnika Mosta Pero Jerković predao je zahtjev kojim 1/3 vijećnika Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije traži održavanje tematske sjednice na temu: Stanje zdravstvenog sustava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Dubrovačko-neretvanska županija dužna je skrbiti o materijalno-tehničkim i kadrovskim uvjetima zdravstvenih ustanova kojima je osnivač, odnosno vlasnik, iz čega proizlazi da je primarna i sekundarna zdravstvena zaštita stanovništva DNŽ u rukama ove skupštine. Već i u prošlom sazivu Skupštine DNŽ upozoravali smo na jako loše materijalno i kadrovsko stanje OB Dubrovnik i domova zdravlja u županiji. Odgovor župana i županijskih službi je uvijek bio da sve besprijekorno funkcionira. Tragičan slučaj, iz prosinca 2018. godine, smrt dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, na najsuroviji način razotkrio je posvemašnje rasulo zdravstvenog sustava u DNŽ – kazao je Pero Jerković.

Uspostaviti dežurstva

Predloženo je zatražiti očitovanje odgovornih osoba o izostanku objavljivanja zapisnika sa sjednica tijela zdravstvenih ustanova kojima je osnivač i/ili vlasnik DNŽ, donošenje plana poticajnih mjera za povećanje broja zdravstvenih djelatnika u ustanovama kojima je vlasnik i /ili osnivač DNŽ te izmjene i dopune proračuna DNŽ kojima bi se predložilo dodatni novac za specijalizacije, putne troškove, dodatak za odvojen život, za osiguranje stanova za liječnike te izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću.

Također, predloženo je organizirati i uspostaviti dežurstva obiteljskih liječnika te pedijatara liječnika domova zdravlja i koncesionara vikendom i blagdanima u dežurnim ordinacijama obiteljske medicine i pedijatrijskim ordinacijama, uz još mjera, kako bi i građani u svim mjestima mogli ostvariti svoje pravo na zdravstvenu zaštitu.

Osim toga, oporba predlaže osnivanje turističkih ambulanti koje bi se financirale novcem boravišnih pristojbi te da se za rad timova hitne medicinske službe na autocestama zatraži financiranje od strane HZZO-a.

– U skladu s odredbama članka 42. poslovnika Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije predsjednica Skupštine dužna je na ovaj zahtjev, u roku od 15 dana, odgovoriti sazivanjem tematske sjednice Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije – poručili su iz Mosta.

Naslovnica Dubrovnik