Dalmacija Dubrovnik

tragedija u staševici

Nikola Kežić bio je neubrojiv kada je zadavio oca? Mladić boluje od shizofrenije, a u zadnje vrijeme nije uzimao lijekove; Određen mu jednomjesečni pritvor, branio se šutnjom

tragedija u staševici

Dubrovački županijski sud odredio je u ponedjeljak istražni zatvor dvadesetpetogodišnjem, Nikoli Kežiću osumnjičenom za ubojstvo svog oca Zorana Kežića (64) u obiteljskoj kući u Staševici nedaleko od Ploča.

Jednomjesečni istražni zatvor određen je zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke i dokaze.

Podsjetimo, Nikola Kežić uhićen je nakon što je udavio svog oca u obiteljskoj kući u subotu poslijepodne. Po pričama koje smo čuli od njegovih susjeda u Staševici svirepom ubojstvu prethodila je verbalna svađa oca i sina.

Poznati psihijatar analizira mladog ubojicu koji je zadavio oca jer mu nije dao ključeve auta: Kad bijes vlada, nema kajanja. On se osjeća kao pravedni osvetnik

Nikola je navodno tražio ključeve osobnog automobila da sa njime pođe do grada. Otac mu ih nije želio dati što je bio povod velikoj verbalnoj svađi u koju su se bili navodno upetljali i još neki članovi obitelji Kežić. No nitko nije mogao ni slutiti da će se obiteljska prepirka pretvoriti u zločin koji je potresao pločanski kraj.

Doznajemo, da Nikola nije imao položen vozački ispit pa je i to mogući razlog zbog čega mu otac nije dopustio da uzme automobil.

Nakon svađe i naguravanja Nikola je navodno otišao na kat kuće gdje se zatvorio u sobu. Nesretni otac nedugo zatim pošao je za njim kako bi ga umirio i izgladio nesporazum.

Ovo je mladi ubojica koji je udavio oca jer mu nije dao ključeve auta; Mještani pričaju: Bili su mirna obitelj, imaju još četvero djece. Ali, taj mali nikako nije bio dobar, stalno je od oca tražio novac, bio je sklon nasilju i drogi...

Međutim, situacija je otišla u posve drugom smjeru. U napadu bijesa i agresije Nikola je savladao oca Zorana, koji je bio bolestan i nije baš bio u dobroj fizičkoj kondiciji, jer je nedavno operirao kralježnicu, bacio ga na pod i udavio.

Pred sucem istrage, Nikola Kežić se branio šutnjom te mu je zbog težine kaznenog dijela dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti. Osumnjičeni 25-godišnjak je prethodno ispitan u Državnom odvjetništvu koje je protiv njega pokrenulo istragu i zatražilo pritvor zbog težine počinjenog kaznenog dijela.

Prema prikupljenoj liječničkoj dokumentaciji Nikola Kežić, boluje od shizofrenije i liječen je zbog te bolesti. U zadnje vrijeme nije redovito uzimao lijekove. Stavlja mu se na teret da je u obiteljskoj kući u Staševici usmrtio svog oca Zorana.

Tragedija u Staševici kod Ploča: sin zadavio oca jer mu nije htio dati automobil

Najprije ga je bacio na pod da bi ga zatim udavio. Prema prikupljenim dokazima, od oca je tražio ključeve od automobila ali i prije je tu bilo određenih nesuglasica, jer je intervenirala policija a posljednjih dana zdravstveno stanje mu se pogoršalo - pojasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku, Pero Miloglav.

Kako doznajemo, sada slijede vještačenja kako bi se utvrdilo je li osumnjičeni, Nikola Kežić bio ubrojiv ili ne u trenutku ubojstva oca. Od toga ovisi hoće li biti tretiran kao počinitelj kaznenog dijela ili neubrojiva osoba.

Pretpostavlja se da će za vrijeme trajanja istražnog zatvora biti upućen na promatranje u Kliniku za psihijatriju Vrapče.

Naslovnica Dubrovnik