Dalmacija Dubrovnik

za primjer mnogima

Mladi SDP-ov načelnik razbija mit o lijenim Dalmatincima: srezao je vlastitu plaću na pola, i dalje ide na sve vatrogasne intervencije, a Smokvica mu je uzvratila na najljepši način

za primjer mnogima

Kuzma Tomašić, 29-godišnji tehničar za mehatroniku, nakon dugih 25 godina u Smokvicu na vlast dovodi SDP, a nakon gotovo dvije godine mandata svojim sumještanima čestita Dan općine i blagdan Gospe Kandalore na najbolji mogući način-poboljšavanjem kvalitete života malog naselja u središtu otoka Korčule.

Teško je u Hrvatskoj naći takvog načelnika, načelnika kojem je prvi potez bio rezanje vlastite plaće na pola, odnosno na šest tisuća kuna kako bi mogao svim učenicima u Smokvici pružiti besplatne udžbenike, načelnika koji se pobrinuo da dječji vrtić bude besplatan za svu djecu, koji se nije odrekao dosadašnjih aktivnosti u društvenom životu zadržavajući epitet čovjeka od naroda.

Tomašića će njegovi sumještani svakog jutra u osam sati susresti na istom mjestu, u lokalnom kafiću na, kako u šali kažu, kavi s načelnikom, i dalje kao član DVD-a ide na svaku intervenciju, a nedavno je nakon gotovo dvije godine mandata BMW zamijenio Daciom.

Smokvica mu je uzvratila jednakom mjerom poklonivši mu na početku 2019. godine ono što se ne može kupiti novcem, već predanim radom-pozitivni prirodni prirast, dokazujući kako je život na otoku moguć, bez obzira koliko je težak.

Iako podaci Državnog zavoda za statistiku još nisu dostupni, smokviški je načelnik vodio evidenciju koja pokazuje veći broj rođenih nego umrlih i to prvi put u posljednjih 12 godina čime se malo općina u Hrvatskoj, a pogotovo na otocima, može pohvaliti.

Pozitivni prirodni prirast

– Na početku nove godine nije mogla doći bolja vijest! Kako još nisu dostupni podaci Državnog zavoda za statistiku, oslonili smo se na podatke dva mjesna kroničara koji bilježe rođene i umrle. U 2018. godini u Smokvici je rođeno 17 djece, 11 dječaka i 6 djevojčica, a umrlo je 14 ljudi.

To je tek treći pozitivni prirodni prirast u posljednjih više od 30 godina, pozitivni prirast imali smo 1990. i 2006. godine. Siguran sam da je to plod rada, a ne slučajnosti, jer nakon što se zadubiš u svakodnevne poslove, na kraju dana se zapitaš za koga radiš sve te projekte? Odgovor je jednostavan, radimo ih za smokvišku djecu, a ovakve vijesti mi daju strpljenja i motiva za dalje – poručuje Tomašić.

No, na otoku je sve teže. Kao najveći problem otočana, Tomašić ističe izoliranost i slabu povezanost. Čini se, pogotovo u usporedbi s drugim otocima, kako Korčula koristi maksimalne mogućnosti povezivanja s kopnom, no samo je ovog tjedna otok dva dana bio odsječen od Splita zbog lošeg vremena.

Treba motivirati mlade ljude na povratak na otok na kojem je gospodarstvo uništeno, a budućnost ovisi o dobroj sezoni.

Da bi preživio na otoku, kaže Tomašić, Smokvičanin mora uz osnovni posao raditi i nekoliko dodatnih. Kad godišnje odmore planiraš prema prema poljoprivrednim radovima, berbi grožđa i maslina, a ne prema sezoni skijanja, kad ljeta provodiš radeći po cijele dane, tu zaista nema mjesta mitu o lijenim Dalmatincima, ističe Tomašić. Taj mit razbija i sam načelnik nabrajajući projekte koji su u tijeku i koji se tek trebaju realizirati.

Kapitalni projekt

– Najveći, kapitalni projekt Smokvice je izgradnja Muzeja srebra i zlata te uređenje glavnog mjesnog trga. Izgradnja je započela, projekt je vrijedan 5 i pol milijuna kuna, a realiziramo ga u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

Ishodili smo i lokacijsku dozvolu za izgradnju kanalizacijskog sustava aglomeracije Blato i Smokvica. Radi se o temeljnom projektu koji je vrijedan 10 milijuna eura i bez kojeg nema daljnjeg razvoja turizma.

Oba su projekta sufinancirana iz fondova Europske unije u 85-postotnim iznosima. Intenzivno se radi i na izmjenama prostornog plana Općine Smokvica koji je zadnji put izmijenjen prije 15 godina.

Imali smo brojne upite i zahtjeve investitora koji bi ulagali u širenje smještajnih kapaciteta na području Brne, a mnogo je i mještana koji bi nadograđivali. Izmjene ćemo napraviti u prvoj polovici ove godine.

Od projekata koji će biti realizirani u skorijoj budućnosti tu je i obnova dječjeg vrtića za koji smo prošle godine završili legalizaciju, radimo na ishodovanju dozvola kako bi projekt mogli prijaviti na natječaje, a planiramo otvoriti i jednu jasličku grupu.

Uz to moram spomenuti i 20 tisuća kvadrata državnog zemljišta na Blacama koji se nadamo dobiti i ponuditi mladim smokviškim obiteljima za izgradnju stambenih jedinica po vrlo povoljnim cijenama, ali i projekt uz koji sam posebno vezan, a to je kupnja zemljišta za izgradnju novog Vatrogasnog doma kao i projekt uređenja školskog igrališta u Smokvici za koji su sredstva odobrena od MRRFEU-a.

Od projekata na kojima radimo, a koji će se realizirati u budućnosti želim istaknuti projekt zračne luke između Smokvice i Brne čija je lokacija ucrtana u Županijski prostorni plan te izgradnju nautičke luke u Brni – istaknuo je Tomašić.

Domovina pošipa

Iako puno radi, Tomašić ne prepisuje sve zasluge sebi, već, kako ističe, svim zaposlenicima općine te Općinskom vijeću koji čine tri stranke od kojih ni jedna nema većinu, a veliki broj odluka donose jednoglasno.

Ostaje pitanje kako Tomašić uopće uspijeva gurati sve te projekte s proračunom manjim od dva milijuna kuna izvornih prihoda, te niti devet milijuna s projektima?

Domovina pošipa, autohtonog, svjetski poznatog bijelog vina, i geografski i metaforički smještena je u samom središtu otoka Korčule kao centar krvožilnog sustava prvorazrednog maslinova ulja i vrhunskih bijelih vina.

Tomašić ističe odličnu suradnju sa susjednim općinama s kojima ima zajedničke ciljeve. Nema iluzije, kaže, kako će Brna imati turizam kao grad Korčula, ali trudi se istaknuti ono što druge otočne općine nemaju, zlatna polja pošipa u koje se turisti mogu uputiti u jematvu prilikom aktivnog odmora ili male, izvorne kamene kućice daleko od ljetnog šušura.

Smokvica ima nešto više od 900 stanovnika i tek 4,5 posto nezaposlenih, a kako navodi načelnik, mnogi se studenti ipak vraćaju zahvaljujući programu "Sritna dica, sritna Smokvica".

– Uvijek težim boljem, kad nešto napravim pitam se je li moglo više – poručuje Tomašić koji je svim sumještanima čestitao Dan općine i blagdan Gospe Kandalore za koji se potrudio organizirati i prigodni program uz svečanu Sjednicu općinskog vijeća, tradicionalnu procesiju, nastupe kulturno-umjetničkih društava te koncert Đanija Stipaničeva i klape "Cambi".

Naslovnica Dubrovnik