Dalmacija Dubrovnik

poboljšanje zdravstvene skri

Kujundžić se sastao s članovima Inicijative Sinovi i kćeri Neretve: Uskoro početak izgradnje dnevne bolnice u Metkoviću, građevinska dozvola već je ishodovana

poboljšanje zdravstvene skri

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Metkoviću da je tom gradu potrebno poboljšati prometnu infrastrukturu, tj. izgraditi podvožnjak i spojnu cestu s autocestom te bolja zdravstvena zaštita, što uključuje izgradnju dnevne bolnice.

S premijerom Plenkovićem u posjetu Metkoviću bili su ministri Damir Krstičević, Oleg Butković i Milan Kujundžić.

Premijer je rekao kako mu je drago da su se danas sastali s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom, čelnicima susjednih općina Kule Norinske i Zažablja i županom Nikolom Dobroslavićem. 

"Razgovarali smo o prioritetima za razvoj Metkovića, prije svega o rješenju problema prometne infrastrukture. Podržat ćemo projekt izgradnje podvožnjaka", rekao je premijer.  

Dodao je da se s ministrom Kujundžićem i predstavnicima građanskih inicijativa razgovaralo o izgradnji dnevne bolnice, što je, istaknuo je, "urodilo dobrim dogovorom i hodogramom da se unaprijedi zdravstvena zaštita ljudi u dolini Neretve".

Okupljenim novinarima ispred Gradske knjižnice u Metkoviću, u kojoj je održan sastanak metkovskih čelnika i premijera, gradonačelnik Milan izrazio je zadovoljstvo sastankom te dogovorom o ključnim projektima za grad i dolinu Neretve, posebice u vezi s izgradnjom podvožnjaka.

"To je investicija od 30 milijuna kuna, a posebno sam zadovoljan dogovorom o izgradnji dnevne bolnice, za koju smo dobili građevinsku dozvolu, i očekujem da će ona biti dovršena 2020. godine", rekao je gradonačelnik Milan.

Također je zadovoljan potporom Vlade u vezi s izgradnjom spojne ceste prema Novim Selima. Taj je projekt vrijedan od pet do deset milijuna kuna, a izgradnjom će se smanjiti udaljenost grada Metkovića od autoceste, rekao je gradonačelnik Milan.

Uskoro početak izgradnje dnevne bolnice u Metkoviću

U Metkoviću će se graditi dnevna bolnica - obećao je to resorni ministar zdravstva, Milan Kujundžić na sastanku s predstavnicima građanske inicijative Sinovi i kćeri doline Neretve koji su se aktivirali nakon nedavne tragične smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića tražeći poboljšanje zdravstvenih usluga za lokalno stanovništvo.

Na sastanku su bili nazočni zamjenica župana Dubrovačko-neretvanskog, Žaklina Marević, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić te gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan, te načelnici neretvanskih općina.

Na sastanku je dogovoreno pružanje sedmodnevne zdravstvene skrbi za sve stanovnike doline Neretve uspostavljanjem zdravstvene stanice u Metkoviću, a ne u Opuzenu kako je najavljivano, i dežurstvo rada laboratorija tijekom vikenda. Najavio je početak izgradnje Dnevne bolnice u Metkoviću u zgradi nekadašnjeg suda, za koju je ishodovana građevinska dozvola.

Barbara Franjić je u ime građanske inicijative Sinovi kćeri doline Neretve izrazila je zadovoljstvo sastankom sa ministrom Kujundžićem.

Podsjetimo, inicijativa je zahtijevala stalnu dostupnost laboratorijskih pretraga, dolazak liječnika specijalista iz Dubrovnika, uređenje i opremanje Dnevne bolnice i planiranje Opće bolnice u Metkoviću, uređenje osvijetljenog hipodroma kako bi hitna helikopterska medicinska služba bila dostupna 24 sata, uspostavu Zdravstvenog punkta. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić najavio je dolazak liječnika specijalista u DZ Metković od 1. ožujka ove godine.

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić se složio da žurno treba poboljšati rad Hitne medicinske pomoći u dolini Neretve te osposobiti dnevnu bolnicu u Metkoviću koja će djelovati u sastavu bolnice u Dubrovniku. Tako će se, smatra on, poboljšati zdravstvena skrb pacijenata u Neretvi.

Kada su u pitanju CRP analizatori, kojima se mogu odraditi krvne pretrage u ordinacijama obiteljske medicine, a što je također jedan od glavnih zahtijeva građanske inicijative, ministar Kujundžić je rekao da treba pričekati stupanje na snagu novog pravilnika o biokemijskoj djelatnosti a do tada će laboratorij Doma zdravlja biti u pripravnosti za vikende i blagdane. Osim toga, razmotrit će se kako bolje organizirati helikoptersku službu na ovom području.

Što se pak tiče nedostatka medicinskog osoblja ministar je naglasio kako je to veliki problem ne samo u Metkoviću već i u drugim krajevima Hrvatske te ga zasigurno neće biti lako riješiti. On smatra da treba povećavati plaće ili tražiti neke druge modele stimulacije kako bi liječnici ostajali u Hrvatskoj.

Naslovnica Dubrovnik