Dalmacija Dubrovnik

prijedlog na glasanju

Loše vijesti za iznajmljivače: cijene paušalnog poreza će rasti, a njegova će visina ovisiti o zoni smještajne jedinice

prijedlog na glasanju

Na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća koja je sazvana u srijedu pred vijećnicima će se među ostalim naći i prijedlog visine paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu te smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj koji se nalaze na području Dubrovnika.

Visina paušalnog poreza određivati će se ovisno o naselju unutar Grada Dubrovnika u kojem se nalazi smještajni kapacitet, pa će tako on u 1. zoni, užem centru Dubrovnika, ukoliko takav prijedlog prihvate vijećnici po krevetu iznositi 750 kuna godišnje. U II zoni, Lozici i Sustjepanu on će iznositi 638 kuna, dok iznajmljivači iz Bosanke, Čajkovića, Donjeg i Gornjeg Obuljena, Komolca, stare i nove Mokošice, Orašca, Petrova sela, Pobrežja, Prijevoar, Rožata, Trstenoh i Zatona koji se nalaze u trećoj zoni Gradu Dubrovniku plaćati paušalni porez u visini od 525 kuna. Stotinu i pedeset kuna manje, odnosno 375 kuna plaćati će iznajmljivači iz 4. zone u koju spadaju Brsečine, Čajkovica, Dubravica, Gromača, Kliševo, Knežica, Koločep, Lopud, Ljubač, Mravinjac, Mrčevo, Osojnik, Suđurađ, Sv. Andrija, Šipanska Luka i Šumet.

Jednake cijene po zonama vrijede za kampove i robinzonski smještaj. Podsjetimo, nakon stupanja novog Zakona o porezu na dohodak lokalnim samoupravama dano je na odlučivanje koliki će iznajmljivači plaćati paušalni porez. Zakonski on ne smije biti manji od 150 niti veći od 1500 kuna. Iako je dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio kako će se u Dubrovniku privatni iznajmljivači oporezivati maksimalnim iznosom, nakon velikog broja kritika, gradska uprava sada i službeno predlaže 'srednje' rješenje.

Osim dubrovačkih iznajmljivača i konavoski će već od idućeg mjeseca plaćati veće paušale. Naime, njihovi općinski vijećnici trebali bi 29. siječnja usvojiti Prijedlog odluke o visini paušalnog poreza na dohodak po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu. Kako najavljuje načelnik Općine Konavle Božo Lasić taj bi paušal za područje Cavtata trebao iznositi 500 kuna dok će za ostala područja Konavala biti nešto manji, no još uvijek nije preciziran točan iznos.

Naslovnica Dubrovnik