Dalmacija Dubrovnik

demotivacijski plan

Dubrovačke zidine skuplje od Kineskog zida, Louvrea i Duždove palače!; 'Želimo probati zaustaviti porast broja posjetitelja, to više nije opušteno hodanje'

demotivacijski plan

Pogled s dubrovačkih zidina na dubrovačke krovove i pučinu je jedinstven, a 'opaljeni' selfie neprocjenjiva je životna uspomena. Ipak, nešto se plaća. Od siječnja, ulaznica za šetnju gotovo dvije tisuće metara dugim zidinama je 200 kuna, 50 kuna skuplja nego u prosincu.

Skuplja je i od razgledavanja Badalinga, turistički najpopularnijeg dijela Kineskog zida. Naime, prema dostupnim podacima cijena ulaznice za Badaling, je oko 40 kuna.

Neke turističke agencije, koje organiziraju putovanje u Kinu, nude posjet Velikom kineskom zidu i za 50 američkih dolara, ali tad u cijenu uključe i ručak, lokalnog vodič i prijevoz.

Prijatelji starine spašavaju zidine: cijene ulaznica skočile na 200 kuna, grupne ukinute; 'Bilo je mnogo zlouporaba, agencije su ih švercale po većoj cijeni, a neki su ih čak vadili iz smeća i prodavali'

– Cijena od 150 kuna vrijedila je za 2017./2018., a rekli smo da će 2019./2020. biti 200. Povećanje od 12,5 kuna za svaku od četiri godine nije drastično, gotovo da prati inflaciju – komentira Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, koje upravlja dubrovačkim i stonskim zidinama.

– Akropola u Ateni je skuplja, drugi su možda jeftiniji, ali tu smo negdje. Jeftini nismo, ali ne stršimo – kaže Kapetanić, pa upire prstom u žičaru i pita se, kako nitko ne propitkuje cijenu koju je privatnik postavio za uspon do Srđa i natrag.

Cijena žičare za odraslu osobu je 150 kuna.

Ulaznica na zidine ovim se izjednačila s cijenom jednodnevne Dubrovačke kartice, a ona uključuje ulaz u šest gradskih muzeja, dvije galerije i zidine, javni prijevoz Libertasovim autobusima u gradskoj zoni čitav dan, ali i posebne pogodnosti i popuste.

Radi usporedbe, ulaznice u Vatikanske muzeje, Louvre ili u crkvu Sagrada Familia, u Barceloni, su 17 eura, dakle manje od 130 kuna, u istanbulski Top Kapi ili Aja Sofiju je oko 70 kuna, Duždevu palaču u Veneciji 20 eura. U Toledu, ulaz za više znamenitosti, nešto poput 'DU Card', je 20 eura, uključujući sve muzeje, El Grecovu kuću, crkve, sinagoge, itd.

Prije odluke o poskupljenju, u Društvu prijatelja dubrovačke starine kažu kako su provjeravali cijene drugih znamenitosti radi usporedbe.

Međutim, kako kažu kreatori cijena ulaznice, poskupljenje za dubrovačke zidine ima jedan, možda i neuobičajen razlog. Da, zarada je važna, kaže Kapetanić, jer se njome obnavlja ostavština Dubrovačke Republike, a veći dio novca zapravo ide u gradski proračun, ali ovdašnji čuvari baštine imaju još jedan cilj.

– S visokom cijenom želimo probati zaustaviti porast broja posjetitelja koji su srpnju i kolovozu sad već pomalo kritični. Malo pomalo, to više nije opušteno hodanje. Želimo spriječiti nezgode, doduše zadnjih godina ih nije bilo. Možemo mi primiti i veći broj ljudi, ali u ključne mjesece želimo usporiti rast posjeta. Posljednjih šest, sedam godina broj posjetitelja raste za 100 tisuća godišnje – upozorava Kapetanić.

I tako, dok se neki silom trude privući turiste, dubrovačke zidine ih skupom ulaznicom pokušavaju donekle demotivirati. U 2017., prodalo se milijun i 215 tisuća, a lani milijun i 306 tisuća ulaznica.

Domaćima gratis

Ulaznica na dubrovačke zidine uključuje i ulaz na tvrđavu Lovrijenac. Ne uključuje druge znamenitosti kojima upravlja Društvo prijatelja dubrovačke starine. Ulaznice na stonske zidine i Sokol grad su po 70 kuna. Inače, stanovnici Dubrovnika na zidine mogu i besplatno.

Naslovnica Dubrovnik