Dalmacija Dubrovnik

uigrani tim

Varanje kao obiteljski biznis: bračni par iz Dubrovnika godinama vodio mutne poslove, utajili 450 tisuća kuna; Evo kako su i usred gospodarske krize održavali svoj visoki životni stil...

uigrani tim

Bračni par, 57-godišnji vlasnik trgovačkog društva registriranog i za kupoprodaju rabljenih osobnih vozila, i njegova 52-godišnja supruga, inače direktorica toga trgovačkog društva, osnovano se sumnjiči da je tijekom zadnjih devet godina počinio više kaznenih djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Oboje su iz Dubrovnika, a supruga se dodatno tereti da je kao direktorica tvrtke aktivno pomagala u počinjenju zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju te da je krivotvorila službene i poslovne isprave, zanemarujući pritom zakonom propisano valjano vođenje trgovačkih i poslovnih knjiga.

Naplata u gotovini

Prema priopćenju PU dubrovačko-neretvanske, službenici Odjela kriminalističke policije dubrovačke PU su, nakon opsežnoga kriminalističkog istraživanja, navedeno dvoje hrvatskih državljana prijavili nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Prijave su podnesene tzv. redovitim putem, što znači da će se do okončanja pravosudnog postupka osumnjičeni braniti sa slobode.

Kako bi i tijekom razdoblja gospodarske krize održali visoki životni stil, supružnici su dogovorno odabrali način varanja u kojem su uspijevali punih devet godina prikrivati sve nezakonitosti.

Tako je utvrđeno da su kaznena djela počinili na način da su u razdoblju od 2010. do 2018. godine sa zainteresiranim kupcima dogovarali kupoprodaju rabljenih vozila na način da im plate u gotovini. Od naplaćenog novčanog iznosa dio su izdvajali i zadržavali za sebe umjesto da ga polože na žiroračun svoga trgovačkog društva.

Drsko ponašanje

Možemo reći kako se supruga posebno drsko ponašala jer je kupcima istodobno ispostavljala neistinite račune, na kojima je namjerno umanjivala stvarno naplaćenu cijenu vozila. Tako je činila i s računima o popravcima osobnih vozila, iako te usluge zapravo nisu ni obavljene!

Sve to radila je kako bi uspjela prikriti činjenicu da su nezakonito prisvojili znatan dio novca od prodaje. Sve spomenute lažne transakcije i izmišljeni radovi u poslovnim knjigama nisu evidentirani, ali je postigla glavni cilj: onemogućiti uvid u stvarno stanje ostvarenih prihoda trgovačkog društva, a posljedično i stvarnih obveza, čime su oštetili Republiku Hrvatsku po osnovi nenaplaćenog poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit.

Opsežnim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je bračni par utajio 450 tisuća kuna.

Naslovnica Dubrovnik