Dalmacija Dubrovnik

moguće rješenje

Nakon tragične smrti devetogodišnjaka iznova je aktualizirano pitanje: hoće li pacijenti iz Metkovića ići na liječenje u Mostar?

moguće rješenje
Roditelji iz doline Neretve traže bolju medicinsku skrb

Nedavna tragična smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića u Metkoviću koji je, nažalost, preminuo zbog neodgovarajuće liječničke skrbi u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći otvorio je brojna pitanja (ne)funkcioniranja zdravstvenog sustava u gradu Metkoviću, ali i drugim manjim gradovima udaljenim od bolničkih centara.

Podsjetimo, devetogodišnjak je preminuo zbog streptokokne sepse koju liječnici u Metkoviću nisu prepoznali. Dječaku se nisu mogle uraditi laboratorijske pretrage jer je bio vikend te je nesretno dijete prekasno upućeno u KBC Split, gdje je vrlo brzo i preminulo.

Stariji se prisjećaju da su pacijenti iz doline Neretve u bivšoj državi odlazili na liječenje u mostarsku bolnicu, tek su rijetki išli u Dubrovnik ili Split. Međutim, takva praksa je napuštena osamostaljivanjem Republike Hrvatske pa Metković po regionalnom ustroju pripada dubrovačkoj bolnici, a kako je otvaranjem autoceste KBC postao bliži, bolesni Neretvani se sve češće šalju na liječenje u Split.

Ništa novo

Nakon tragične smrti devetogodišnjeg dječaka iznova je aktualizirano i pitanje mostarske bolnice u koju bi stanovnici Metkovića mogli odlaziti na liječenje, to više što je Republika Hrvatska u nju uložila više od 15 milijuna eura, a i brojni hrvatski liječnici tamo rade ili predaju na medicinskom fakultetu. Primjeri prekograničnog liječenja već postoje u praksi tako da ovo nije ništa neobično i neizvedivo.

Ovakvu opciju ne odbacuje ni gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, navodeći primjere da stanovnici Umaga mogu odlaziti na liječenje u Izolu ili pak stanovnici Neuma u Dubrovnik.

– Otvaranjem mostarske bolnice pacijentima iz Metkovića poboljšala bi se zdravstvena zaštita – kazao je Milan.
Naime, Mostar je od Metkovića udaljen tridesetak kilometara, dok do Dubrovnika ili Splita treba prevaliti više od stotinu kilometara. Dodatni problem prema Dubrovniku su i četiri granične kontrole na Kleku i Bistrini, poglavito u ljetnim mjesecima.

Unatoč evidentnoj potrebi, da bi se pacijenti iz Metkovića mogli upućivati u mostarsku bolnicu treba postojati sporazum na državnoj razini i nadležne institucije, među kojima je svakako Ministarstvo zdravstva, moraju dati naputak koji će se primjenjivati na terenu.

Upravo s takvim pitanjem predstavnici Građanske inicijative "Mame i tate doline Neretve" izišli su pred ministra zdravstva Milana Kujundžića, s kojim su se sastali u četvrtak.

Novi prosvjed

– Ako nadležne institucije ne naprave određene pomake u rješavanju problematike u našem gradu i dolini Neretve, vidimo se na novom prosvjedu – poručili su predstavnici Građanske inicijative.

– Prvenstveno želimo da se promjeni Pravilnik o biomedicinskoj djelatnosti i želimo analizatore CRP-a i streptokoka u pedijatrijskim ordinacijama, kao i na hitnoj. Također želimo vikendom dežurstvo laboratorija, rendgena i ultrazvuka, želimo dolazak specijalista, ginekologa, želimo dogovor s najbližom bolnicom KB Mostar za hitne slučajeve, infarkte, moždane, nesreće, kao i druge slučajeve, da stignu unutar zlatnog sata jer se do Mostara s hitnom dođe za 25 minuta – sve je to zatraženo od ministra Kujundžića u Zagrebu.

Kako smo doznali od Ivanke Taslak, predstavnice Građanske inicijative, ministar je obećao da će se promijeniti Zakon o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti i to je čini se jedino konkretno na što su dobili odgovor.

Što se, pak, tiče odlazaka na liječenje u Mostar ministar im je rekao da već postoji sporazum između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te da Sveučilišna klinička bolnica Mostar neće odbiti pacijenta iz Metkovića ako se dovede u hitnom stanju.

Isto to potvrdio je i ravnatelj mostarske bolnice dr. Ante Kvesić za bosanske medije. On naglašava da će bolnica u Mostaru primiti sve pacijente iz doline Neretve, ako tamo zatraže zdravstvenu pomoć.

Naslovnica Dubrovnik