Dalmacija Dubrovnik

buktinja na moru

Jahta izgorjela kraj Pelješca dotegljena u Prapratno, ovo zgarište je sve što je ostalo od luksuznog plovila; Vatrogasci objavili dramatičnu snimku gašenja požara, snimljena i eksplozija u kojoj su ozlijeđeni gasitelji

 buktinja na moru

Luksuzna jahta 'Kanga' na kojoj je prije dva dana izbio požar u Dubrovačkom akvatoriju, danas je dotegljena u uvalu Prapratno, gdje je nastavljeno gašenje s kopna.

Konačno ugašen požar na luksuznoj jahti: trebala je biti zvijezda Monaka, a izgorjela je kod Pelješca. Pogledajte što je ostalo od broda koji se tjedno mogao naplaćivati 50-ak tisuća eura

Podsjetimo, jahtu duljine 40 metara pod malteškom zastavom koja se zapalila u petak ujutro oko 8 sati pokraj otočića Mali Vratnik, na jugoistočnom dijelu poluotoka Pelješca, s posebnim je oprezom gasilo petnaestak vatrogasaca s dva plovila, a nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik pozvala je posebni brod za ekološke akcidente CIAN zbog opasnosti od izlijevanja goriva u akvatorij.Jahta se zapalila u petak kad je Obalna radiopostaja Dubrovnik radio zaprimila poziv zapovjednika motorne jahte "Kanga", pod zastavom Republike Malte, koji je izvijestio da spremnik nije prazan. Uspješno je evakuirano devet putnika i četiri člana posade koji su ostali neozlijeđeni.

Opasna vatrogasna akcija na moru kraj Pelješca: u dvije eksplozije na gorućoj jahti ozlijeđeno troje vatrogasaca; Strahuje se od potapanja broda i izlijevanja goriva

Tijekom gašenja došlo je, međutim, do dvije eksplozije na jahti, pri čemu su lakše ozlijeđena trojica vatrogasaca, a dramatična snimka gašenja plamteže 'Kange', na kojoj se vidi i trenutak kada je došlo do eksplozije, objavljena je na facebook stranici Vatrogasci naši heroji.
 Osim gašenja požara, interventne službe potrudile su se spriječiti potonuće motorne jahte, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida pod vodstvom Lučke kapetanije Dubrovnik.

Dodatnu opasnost predstavlja i 40 tona pogonskog goriva tipa diesel, koje se nalazi u brodskim spremnicima, zbog čega su poduzete dodatne protupožarne mjere te je osigurana morska površina u slučaju onečišćenja.

Luksuzna jahta kraj Pelješca i dalje gori, strahuje se od dodatne opasnosti: 'Zbog zahtjevnih i ozbiljnih okolnosti gasimo maksimalno oprezno'

Drama kod Pelješca: na moru planula jahta duga 40 metara, hitno evakuirano devet punika i četiri člana posade

Doznaje se kako je cijelo nadgrađe plovila izgorjelo, a za gašenje gornje palube primijenjena je pjena. Nadležne službe koordinirano nadziru područje pomorske nesreće koje je pravodobno osigurano u cilju gašenja požara i suzbijanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša.

Naslovnica Dubrovnik