Dalmacija Dubrovnik

vatrogasci i dalje dežuraju

Konačno ugašen požar na luksuznoj jahti: trebala je biti zvijezda Monaka, a izgorjela je kod Pelješca. Pogledajte što je ostalo od broda koji se tjedno mogao naplaćivati 50-ak tisuća eura

vatrogasci i dalje dežuraju

Luksuzna jahta Kanga ugašena je i nema više otvorenog plamena, no zbog jakog vjetra prilikom tegljenja u Prapratno, pojačano dimi, potvrdio je za Dubrovački vjesnik županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Na terenu su i dalje JVP Dubrovačko primorje i DVD Putnikovići, a tek se treba dogovoriti koja će ekipa noćas dežurati.

Na sreću, dodaje Simović, nije iscurila ni kap goriva i nema onečišćenja, no uzrok požara još nije poznat.

Podsjetimo, jahtu duljine 40 metara pod malteškom zastavom koja se zapalila subotu ujutro oko 8 sati pokraj otočića Mali Vratnik, na jugoistočnom dijelu poluotoka Pelješca, s posebnim je oprezom gasilo petnaestak vatrogasaca s dva plovila.

Nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik pozvala je posebni brod za ekološke akcidente CIAN zbog opasnosti od izlijevanja goriva u akvatorij.

"Kanga" spada u kategoriju luksuznih plovila, na kojem tjedan plovidbe stoji i 50 tisuća eura, a izgrađena je 2018. u brodogradilištu Cerri Cantieri Navali.

Riječ je, dakle, o potpuno novom plovilu koje je, poput prethodnice duge 26 metara, krajem ovog mjeseca trebala biti zvijezda jahtaških sajmova u Cannesu i Monacu. Mogla je primiti 12 putnika u pet kabina, a posadu je činilo do 11 ljudi.

Opasna vatrogasna akcija na moru kraj Pelješca: u dvije eksplozije na gorućoj jahti ozlijeđeno troje vatrogasaca; Strahuje se od potapanja broda i izlijevanja goriva

Luksuzna jahta kraj Pelješca i dalje gori, strahuje se od dodatne opasnosti: 'Zbog zahtjevnih i ozbiljnih okolnosti gasimo maksimalno oprezno'

Drama kod Pelješca: na moru planula jahta duga 40 metara, hitno evakuirano devet punika i četiri člana posade

Gust dim

Kako doznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, u gašenje su se uključili vatrogasci DVD-a i JVP-a Slano, JVP Dubrovački vatrogasci i JVP Mljet te dva plovila, jedno policijsko, a drugo u vlasništvu Luške kapetanije Dubrovnik.

Kako objašnjava zapovjednik Simović, na terenu je bio raspoređen maksimalan broj vatrogasaca zbog specifične situacije.

– Gasili smo vrlo oprezno jer postoje neke okolnosti koje su zahtjevne i ozbiljne. Gust dim koji je bio vidljiv na početku zapaljenja poslijepodne se smanjio, ali požar se nastavio; riječ je o ogromnoj jahti. Zaista ne znam razlog zapaljenja ovakve luksuzne jahte, možda je ljudski faktor, a možda i instalacije. Zasad još uvijek ne znamo – kazao je Simović.

Jahta se zapalila u petak kad je Obalna radiopostaja Dubrovnik radio zaprimila poziv zapovjednika motorne jahte "Kanga", pod zastavom Republike Malte, koji je izvijestio da spremnik nije prazan. Uspješno je evakuirano devet putnika i četiri člana posade koji su ostali neozlijeđeni.

Osim gašenja požara, interventne službe potrudile su se spriječiti potonuće motorne jahte, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida pod vodstvom Lučke kapetanije Dubrovnik.

Dodatnu opasnost predstavlja i 40 tona pogonskog goriva tipa diesel, koje se nalazi u brodskim spremnicima, zbog čega su poduzete dodatne protupožarne mjere te je osigurana morska površina u slučaju onečišćenja.

Poziv pogibelji

Doznaje se kako je cijelo nadgrađe plovila izgorjelo, a za gašenje gornje palube primijenjena je pjena. Nadležne službe koordinirano nadziru područje pomorske nesreće koje je pravodobno osigurano u cilju gašenja požara i suzbijanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša.

MRCC Rijeka koordinira sve potrebne aktivnosti u suradnji s nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik, čiji službenici su odmah isplovili prema poziciji pomorske nesreće, između otočića kod Malog Vratnika, na jugoistočnoj strani poluotoka Pelješca, odakle je poziv pogibelji uputio zapovjednik jahte, a koji je ujedno izvijestio kako je u brodskim spremnicima preostalo oko 40 tona pogonskoga dizelskog goriva.

Uzroci ove pomorske nesreće utvrdit će se u okviru očevida koji će provesti Lučka kapetanija Dubrovnik.

Naslovnica Dubrovnik