Dalmacija Dubrovnik

uspjeh destinacije

'The Telegraph' pohvalio Dubrovnik, gradonačelnik ističe: Više se neće bježati iz gradske jezgre

uspjeh destinacije
Mato Franković: Na konferenciji u Seoulu sudjelovat ću na glavnom panelu na temu održivog upravljanja destinacijama

Ugledni britanski list "The Telegraph" u jednom od svojih posljednjih brojeva pohvalio je uloženi trud gradske uprave Dubrovnika na smanjenju uličnih gužvi u povijesnoj jezgri s dolascima kruzera.

Navode kako je uprava, s gradonačelnikom Matom Frankovićem na čelu, unatoč preporuci UNESCO-a o dnevnom limitu od 8000 posjetitelja, odlučna prepoloviti taj broj na samo 4000 dnevno.

– "Telegraph" je, pišući o tome kako uspjesi turističkih destinacija dovode do prevelikog broja turista, zbog čega destinacije pate, dao primjer već vidljivih pomaka Dubrovnika, koji je prošle godine započeo projekt upravljanja destinacijom "Respect the City" ("Poštuj grad"). Na Stradunu i Vratima od Pila ni na trenutak nije došlo do zagušenja, što je značajan uspjeh. Preostalo nam je upravljanje prometnicama, ali bi sugrađanima bilo puno lakše i bolje da nije došlo do liberalizacije tržišta i čak 1200 taksista. Naravno da smo ponosni na to što su nas na velikom britanskom tržištu prepoznali i o malom Dubrovniku govore kao o primjeru upravljanja destinacijom – rekao je gradonačelnik Mato Franković, koji na poziv Svjetske turističke organizacije UN-a početkom tjedna putuje u Seoul na međunarodnu konferenciju o viziji urbanog turizma do 2030. godine.

Gostuje u Južnoj Koreji

– Na skupu u Južnoj Koreji sudjelovat ću na glavnom panelu na temu održivog upravljanja destinacijama, što je pohvala za poduzete korake. Ključno je da svaki grad pravilno upravlja svojim javnim prostorima. Naravno, a priori ne idemo nekome uzeti javnu površinu, ali građani od nas očekuju jednakost za sve ugostitelje, da su ulice prohodne i da sve normalno funkcionira. S druge strane, ugostitelji očekuju partnerstvo gradske uprave i razumnost u davanju na korištenje javnih površina, kao jednog od svojih najvećih bogatstava. Istodobno, mi očekujemo partnerski odnos i nekršenje gradskih odluka – rekao je dubrovački gradonačelnik.

Dodao je kako, u duhu završetka teksta u "The Telegraphu", očekuje da će Dubrovnik ostati živi organizam te da daljnjeg egzodusa iz povijesne jezgre neće biti.

– Da bi to tako bilo, treba osigurati normalne uvjete. Zbog uvođenja zabrane glazbe nakon 23.30 sati, doživio sam više kritika ugostitelja. No, konstantno svima ponavljam da u povijesnoj jezgri žive ljudi koji rade i koji se noću moraju odmoriti, a žive u otežanim životnim uvjetima jer Grad praktički živi cijelu noć. Iako smo već ove godine načinili značajne pomake uvođenjem uličnog parkinga samo za građane i parking im je već dostupniji, još preostaje cjelovito rješavanje – potvrdio je Franković.

Dubrovnik okreće kut gledanja

"U godinama koje su uslijedile (nakon rata, op. a.) dubrovačke srednjovjekovne zgrade su obnovljene, a turisti su se vratili i nastavili dolaziti. Godine 2013. znalo se čekati čak pola sata kako biste napustili grad preko vrata na Pilama, što je potaknulo UNESCO da intervenira i preporuči dnevni limit od 8000 posjetitelja u starom Gradu. Danas osjećam da Dubrovnik okreće kut gledanja. Novi gradonačelnik Mato Franković smanjio je broj stolica na ugostiteljskim terasama, koje su nekad začepljivale gradske uličice, a dolasci kruzera određeni su kako bi se spriječila pretrpanost. (...) Romana Vlašić, direktorica TZ-a Grada Dubrovnika, rekla mi je da je njezina strateška misija staviti stanovnike na prvo mjesto i učiniti da Dubrovnik opet postane 'živi grad'. (...) Prije nekoliko desetljeća u gradskoj jezgri bilo je 5000 stanovnika, a danas ih ima oko 800. Ako turistički dužnosnici ne uspiju održati Dubrovnik kao 'živi grad', egzodus će se gotovo sigurno nastaviti."

(preveo Z.Š.)

Naslovnica Dubrovnik