Dalmacija Dubrovnik

panika u gradu

Dubrovnik u strahu od epidemije ospica: Zavod za javno zdravstvo zabranio vrtićima da primaju djecu koja nisu cijepljena!

panika u gradu

Nakon što je na dubrovačkom području zabilježeno već 12 zaraženih od ospica, Zavod za javno zdravstvo izdao je odluku da se necijepljena djeca moraju se izuzeti iz vrtića sve dok se - ne cijepe.

Na dubrovačkom području potvrđeno već 12 slučajeva ospica; Građane iz Zavoda upozoravaju kako prepoznati prve simptome i kako reagirati u slučaju zaraze

"Zbog nedavnog unosa virusa ospica u stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije i prisutnosti rizičniih čimbenika za javljanje i širenje epidemije u županiji (nizak cijepni obuhvat, grupiranje slabo procijepljene djece u dječjim vrtićima, prenapučenost vrtića), vaša je obveza, u skladu s Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima od pohađanja vrtića izuzeti djecu stariju od godinu dana koja nisu cijepljena protiv ospica, sve dok se ne procijepe.

Djelatnici dječjih vrtića, ako nemaju dokumentiran dokaz o primitku dvije doze cjepiva protiv ospica ili laboratorijsku potvrdu preboljenja ospica iz postojeće medicinske dokumentacije, moraju odmah primiti jednu dozu cjepiva protiv ospica, rubeole i mumpsa, a sve u cilju daljnjeg širenja ospica.

S obzirom na cirkulaciju virusa ospica među stanovništvom, serološko testiranje radi provjere prokuženosti se u ovom trenutku ne preporučuje jer se time gubi na vremenu za provedbu zaštite cijepljenjem. 
Po potrebi, u skladu s razvojem epidemiološke situacije, preporuke se mogu mijenjati", zaključuje se u obavijesti svim dječjim vrtićima kojeg je potpisao ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo  dr. Mato Lakić.

Dječji vrtići u Dubrovniku u strahu od epidemije ospica: uvode se posebne mjere opreza, roditelji ne smiju dovoditi necijepljenju dijecu u ustanove

Naslovnica Dubrovnik