StoryEditorOCM
Dalmacijaduhovna obnova

Neraspadnute kosti privlače brojne vjernike: u Dubrovnik stigle moći Svetog Antuna Padovanskog

Piše G. B.
20. ožujka 2018. - 00:56

Od nedjelje poslijepodne dubrovačka Župa sv. Mihajla u Lapadu u trajnom vlasništvu ima moći sv. Antuna, prvog stupnja (ex massa corporis tj. od samog tijela), za koje je već izrađen srebrni moćnik s motivima Padove i Dubrovnika, rad akademskog umjetnika prof. Hrvoja Ljubića iz Zagreba.

Moćnik s bistom sveca sadržava dvije kosti - rebrenu blizu srca i kosti samoga grla za koje se vjeruje da su ostale neraspadnute.

Sve do srijede traje duhovna obnova uz dolazak moći sv. Antuna Padovanskog u lapadsku župu, a za nedjelju i u ponedjeljak priređen je cjelodnevni duhovni program s misama i mogućnošću čašćenja moći u župnoj crkvi, kao i pohodima starijim i bolesnim osobama u domovima za umirovljenike i bolnici.

Darovani moćnik s moćima sv. Antuna Padovanskog župi sv. Mihajla u Dubrovniku blagoslovit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u utorak, 20. ožujka na misi u 18 sati, kada ujedno i započinje pobožnost prvog od trinaest utoraka sv. Antuna.

Prvo hodočašće svečevih moći dogodilo se 1995. na Svetom Duhu u Zagrebu u povodu proslave 800. obljetnice rođenja diljem svijeta omiljenog sveca, a 23 godine kasnije moći su stigle i u Dubrovnik. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:53