Dalmacija Dubrovnik

zaboravljeni vizionar

Otkriveni novi detalji iz života moćnog dubrovačkog brodovlasnika: Čim bi Federiko podigao u slušalicu, u Engleskoj bi se počeo graditi brod! Danas ni državama ne vjeruju...

zaboravljeni vizionar

Aida Cvjetković predstavila je u Pomorskom muzeju u Tvrđavi sv. Ivana knjigu "Dubrovački brodovlasnik Federiko Glavić". Četvrtu njezinu publikaciju, a prvu u nakladi dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, uz nju su pred brojnom publikom predstavili Rina Kralj-Brassard, Jelena Obradović Mojaš te povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Autorica je objasnila kako je, s obzirom na to da je Glavić živio od 1847. do 1941. dakle, 94 godine, morala pročitati 94 godine novina. U prikupljanju dokumentacije kontaktirala je i arhive u Čileu, a knjigu je posvetila unuku Dominiku, prvom kritičaru njezinih pisanja.

– Federiko je trudom i vizionarstvom stvorio veliko bogatstvo, vratio se i pokrenuo dubrovačko pomorstvo. Ne bi bilo Atlantske plovidbe da nije bilo Federika Glavića! Zašto smo takvu osobu zaboravili? E to je bio razlog zašto sam se prihvatila ovog rada iako s Glavićem nemam nikakve rodbinske veze niti sam obitelj Glavić prije poznavala.- Što bi bilo da je Glavić danas živ? Mislim da bi Dubrovnik izgledao puno drugačije! I zato bi ovu knjigu preporučila svim javnim djelatnicima Dubrovnika, pogotovo djelatnicima u lokalnoj i regionalnom samoupravi jer imaju puno za naučiti iz njegova života.

Nikada nije dopuštao da se zarađeni novac troši na luksuz, nego dalje oplođuje, u najtežim trenucima dubrovačkog pomorstva, tijekom svjetske krize, on je ulagao. Možda će vam biti zanimljivo da je bilo dovoljno pozvati telefonom brodogradilište u Engleskoj i brod bi se počeo graditi – čim bi Federiko podigao slušalicu! A danas ni državama ne vjeruju i ne grade tako brodove!

Glavić je bio veliko ime i na cijeloj našoj zajednici je da barem jedna ulica nosi njegovo ime. Brodovi su se zvali njegovim imenom, a mogli bi se i danas opet zvati, odlučno je poručila autorica zahvalivši svima koji su joj pomogli u radu.Knjiga je podijeljena u 12 poglavlja i ima više od 300 stranica, više od 130 ilustracija, 5 tablica i 2 kazala, a rezultat je istraživanja za autoričinu istoimenu doktorsku disertaciju.

Promociju je glazbeno uveličala mlada violinistica Lara Marćinko Devidé, prapraunuka Federika Glavića.

Naslovnica Dubrovnik