Dalmacija Dubrovnik

Nastavak afere

Dubrovčani nahrupili na 'obred pročišćenja' od golišavih fotografija u crkvi, iz Biskupije upozoravaju: Pravne posljedice nisu ni blizu završene!

Nastavak afere

Crkva svetog Ignacija na Jezuitima večeras je bila doslovce prepuna za sve vjernike koji su, na poziv biskupa dubrovačkog Mate Uzinića, došli svojim prisustvom i molitvom 'pročistiti' prostor crkve, blagosloviti ga i pripremiti za redovno održavanje svetih misa, ali i za nadolazeći blagdan Uskrsa.

Nakon golišavih fotografija snimljenih po dubrovačkim crkvama proteklih dana nije se prestalo komentirati, najčešće u negativnom kontekstu, o cijelom događaju. Sporna je dozvola odnosno dopuštenje i funkcioniranje crkava kao 'otvorenih', božjih prostora, odnosno cilj s kojim je fotograf i snimateljska ekipa berlinske tv i filmske akademije odlučila snimanja i fotografiranja napraviti baš na takav način, kao i samo nago tijelo modela.

Veliki skandal u Gradu zbog erotskih scena u dubrovačkoj crkvi; Biskup: Tužit ćemo ih, neovlašteno su uzurpirali mjesto molitve; Oglasio se i fotograf koji je bio na snimanju​

Fotografu i nagom modelu koji su snimali u dubrovačkoj crkvi prijeti kazna od 200 njemačkih maraka

Društvene mreže još uvijek gore od komentara, oglasila se Biskupija, dubrovački gradonačelnik i župan, te na koncu i Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska.

Obred 'pročišćenja' crkve ali i duša vjernika, obavio je biskup Uzinić, obavljen je najprije euharistijskim klanjanjem, razmišljanjem i molitvom svećenstva i vjernika, uglavnom pokajnički na koljenima i u potpunoj tišini, a potom i škroljenjem, te pjesmom i propovijedi.

Redala su se evanđelja po Jeremiji i Luki, o izdaji, a potom i o istjerivanju đavla iz čovjeka, čime je biskup skrenuo pozornost na stvarno ime večerašnje službe.

"Hvala što ste s Isusom, hvala što večeras prisustvujete i zajedno s njime sabirete ono što su neki pokušali raspršiti", rekao je biskup Uzinić, završavajući propovijed.

Crkva svetog Ignacija od večeras pa nadalje nastavit će s redovitim bogoslužjima, najavljena je drugačija kontrola nad dubrovačkim crkvama koje su inače bez osobitog nadzora i otvorene za svakoga, a pravne posljedice za sudionike događaja, prije nekoliko dana su najavili iz Biskupije, nisu ni blizu završene.

 

Naslovnica Dubrovnik