Dalmacija Dubrovnik

bio-financijski 'inženjering'

Nevjerojatni izum Konavljanina koji je oduševio Kineze: Nisam lud, moj naprstak spasit će vam tvrtku!

bio-financijski 'inženjering'

Kinezi su ga prigrlili, Europljani i ulagači iz dviju Amerika još su neodlučni, ali Krunoslav Ken Medanich ne odustaje. Uvjeren je da će njegov izum, poseban naprstak koji "mjeri" neurobiološke procese u organizmu, pomoći svima zainteresiranima za donošenje ispravnih poslovnih odluka u stanju opuštenosti i bez negativnog utjecaja stresa.

Ovaj 47-godišnji povratnik iz Australije, financijski stručnjak i zaljubljenik u IT tehnologije, iz svog ureda na Grudi u Konavlima kreće u osvajanje potencijalnih klijenata. Ciljana publika su brokeri, investicijski bankari i menadžeri, ali i svi ostali kojima je smireno odlučivanje prioritet.

- Pristup je jednostavan: ispitanik na prst stavlja navlaku s receptorima koji na monitoru računala pokazuju njegovu tjelesnu temperaturu, otkucaje srca, ritam prsnog i trbušnog disanja, znojenje, odnos ugljičnog dioksida i kisika... ukupno 16 parametara otkriva je li osoba opuštena ili pod stresom, najvećim neprijateljem dobrog odlučivanja - tumači nam Ken kojega je, priznaje, oduvijek zanimao utjecaj biologije na tržište kapitala. Metodu razvija punih osam godina, a ovih je dana dobio i opipljivu potvrdu na prezentaciji u Šangaju, gdje je naišao na odličan odaziv kineskih investitora. Oni su se, smatra, pokazali vizionarima, dok sumnjičavi Europljani još očito ne znaju osluškivati signale koje im šalje organizam.

- Kad su posrijedi fiziološke stvari, tu nema laganja. Loše disanje odaje napetost koja škodi bržoj i promišljenoj reakciji. Naša psiha često je u raskoraku s fiziologijom, u glavi nam se čini da za nešto taj dan nismo sposobni, a tijelo pokazuje drugačije i obratno. A tu su i strahovi koji, primjerice, na burzi jako štete u odlučivanju. Ako se mešetar recimo pita "što ako transakcija pođe po zlu", to će ga blokirati ili navesti na skupu pogrešnu odluku. Zato sam osmislio program mjerenja i treninga za pojedince i skupine. Tko ga prođe, trebao bi na posao dolaziti smireniji i manje sklon greškama - tvrdi izumitelj s Grude koji je već četvrt stoljeća vezan uz Konavle.

Cavtaćani ga poznaju kao ulagača u obnovu Ville Kvaternik podno Meštrovićeva mauzoleja koju je u međuvremenu prodao i skrasio se na Grudi, gdje je otvorio poslovni ured i ekspozituru svoje tvrtke sa sjedištem u Švicarskoj.

Najteže mu je, priznaje, promijeniti svijest skeptika.

- Osam godina pokušavam ljudima objasniti da ovaj projekt ima smisla. Išao sam i u SAD, obilazio sam tjednima tvrtke, od Silicijske doline do San Josea, ali bez uspjeha. Nakon što te deset ljudi odbije i reče da si lud, pomalo počinješ gubiti nadu. Ali onda se pojavi jedanaesti koji te podrži i da ti snage da nastaviš dalje. Krenulo je nabolje u posljednje dvije godine, nakon što je Harvard objavio studiju koja potvrđuje da trgovci u stanju opuštenosti uspješnije trguju - kaže Ken koji je uz kineske ulagače, privukao pozornost i vodeće kanadske nacionalne banke.

Švicarci su ga pozvali u ženevski poduzetnički inkubator. Obećali su mu osigurati pet milijuna franaka za razvitak poslovanja, ali uz uvjet da prethodno riješi troškove života koji se u Švicarskoj penju do dvadesetak tisuća dolara mjesečno. To ne bi trebalo biti preteško.

Kad s Kinezima postignu konkretan dogovor, Ken i njegovi montrealski partneri, proizvođači "pametnih naprstaka", neće ustajati iz postelje za manje od 10 milijuna dolara. Toliko bi, naime, vrijedio svaki potpisani ugovor s "burzovnjacima", čije bi zaposlenike njihovi aparati "mjerili" i osposobljavali za izazove kupnje i prodaje vrijednosnica diljem svijeta.

Poslodavcima bi Medanichev izum osiguravao novčane uštede od 8 i više znamenki. Tko bi rekao da se bio-financijskim "inženjeringom" mogu uštedjeti milijuni?

Pratite kretanje žute loptice...

Tijekom mjerenja parametara poput otkucaja srca, "ispitanik" na ekranu prati kretanje žute loptice koja potiče smirenje disanja, što je posljedično važno za opuštanje srčanog mišića. Tehniku je Ken Medanich lani detaljno opisao u visokotiražnom dnevniku La Presse koji se čita u kanadskom Quebecu.

Nakon toga su konavoskog inovatora kontaktirali iz top managementa kanadske nacionalne banke kako bi iz prve ruke čuli kako mogu poboljšati poslovne rezultate.

Takvi sugovornici, otkriva Ken, neće s tobom ni pričati ako nije riječ o milijunskim iznosima. Zato se nada da će nakon šangajske prezentacije osvanuti, primjerice, i u Bloombergu, što bi njegovoj "napravi za uspješno odlučivanje" dalo dodatan poticaj.

 

Naslovnica Dubrovnik