Dalmacija Dubrovnik

Dubrovački 'kafić uzdravlje '

Kafe-kuharica koja je ni kriva ni dužna 'uzdrmala Hrvatsku': njene su kave pili mnogi, ali sada je došlo vrijeme za zasluženu mirovinu

 Dubrovački 'kafić uzdravlje '

S kofeinom, bez njega, s pjenom i bez šećera. Kavu po svačijem ukusu pripremit će Nike Stanišić, omiljena osoba u Gradskoj upravi Dubrovnika, gdje radi već 32 godine kao kafe-kuharica.

Njezine kave pili su general Ante Gotovina, Ante Marković, Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Franjo Pašalić, Davorin Rudolf i mnoga druga poznata lica. Sad je, međutim, došlo vrijeme za zasluženu mirovinu, i to poslije ukupno 42 godine staža i rada u raznim profesijama.

Ali posao kafe-kuharice ju je obilježio za života, a i sve one koji su je imali prilike upoznati. Njezinu kavu pilo je osam dubrovačkih gradonačelnika i jedna gradonačelnica, brojni djelatnici Grada, ali i visoki dužnosnici, generali i predsjednici. Osim što je njezina kava nadaleko hvaljena, tete Nike, koja će ubrzo napuniti 66., puna je vedrine. Za početak nas časti kavom i sjećanjima.

– Počela sam raditi 4. rujna 1985. kao spremačica u tadašnjim prostorijama Općine Dubrovnik, a kafu bih kuhala kad bih mijenjala gospođu Neđu. Nakon internog natječaja sam 2009. godine prešla na mjesto kafe-kuharice. I evo, tu sam dočekala mirovinu – kazuje tete Nike, koja je iskustvo stekla kao konobarica u hotelu "Adriatic" u Stonu.

Ston, odnosno obližnje mjesto Česvinica, njezin je rodni dom. Tete Nike vrsna je i u spravljanju kolača, pogotovo stonskih makarula, po čijem je receptu nadaleko poznata. Naša sugovornica može se pohvaliti i mnogim drugim stvarima, ali, skromna kakva jest, nastavlja govoriti o svom radu.

Pa je tako davnih dana završila i tečaj za sobaricu i zaposlila se u kultnom dubrovačkom hotelu "Excelsior", tri je mjeseca provela i u Milanu gdje je radila kao dadilja. Možda bismo je iz milja i mogli nazvati dadiljom jer je, na neki način, uz kavu uvijek imala i lijepu riječ i vremena za saslušati svakoga.

– Volim komunikaciju s ljudima, meni je baš drago sa svakim porazgovarati. Kad tko dođe po kafu, sve znam tko što pije. Netko voli s kap mlijeka, netko s puno mlijeka, bijelu, kapučin ili čaj – kazuje tete Nike, te opisuje svoje dnevne obveze.

– Prvo ujutro, kad dođem, stavim kafu u mlinac, sameljem je da bude freška, voda naravno bude vruća u aparatu, napravim pjenu za kapučin pet minuta prije nego će doći. Uvijek znam tko će doći 10 minuta ranije, tko će doći kasnije – smije se naša draga sugovornica. I dok razgovaramo svako malo kroz vrata kantine uđe netko od djelatnika Grada, pa pozdravi tetu Niku, iz šale je oslovi "medijska zvijezdo".

– Ma ovo vam je kao "Kafić uzdravlje'' – dobacuje nam jedna gospođa dok uzima svoju kavu i ide dalje. Naravno, ni riječi nije rekla kakvu će, tete Nike to vrlo dobro zna. Tijekom 32 godine, Nike Stanišić je kavu kuhala i za osam gradonačelnika i jednoj gradonačelnici.

– Tadašnji predsjednik Općine bio je Jerko Brešković. Iza njega je došao Pero Skurla, pa Tomo Milković, on je imao dva mandata, ali tad je trajao mandat dvije godine. Pa ratni gradonačelnik je bio Pero Poljanić. Iza njega je došao Nikola Ćićo Obuljen, pa Vido Bogdanović, pa Dubravka Šuica, ondaAndro Vlahušić i sada Mato Franković – prisjeća se tete Nike, koja je, igrom slučaja, počela raditi u mandatu najstarijega gradonačelnika, a u mirovinu je prati najmlađi gradonačelnik.

Ipak, od svih posebno ističe bivšega gradonačelnika Andra Vlahušića, koji joj je puno pomogao kada joj se prije pet godina razbolio suprug.

– On je bio tu kada mi je bilo najteže i neizmjerno sam mu zahvalna. Htjela bih izdvojiti i gospođu Zdenku iz protokola, koju puno cijenim, kao i gospođu Itu Baničevićkoja mi je bila šefica, a posebno mi je drag bio i pročelnik Zdenko Medović, za kojeg su svi govorili da je strog. A meni bi bilo drago kad bi me upozorio na nešto, tako da i ja mogu bolje i kvalitetnije raditi – ozbiljno govori Nike.

A nije prestala ni za vrijeme Domovinskog rata, kada je posebno teško bilo na krajnjem jugu.

– Tko te tad pitao za strah. Bilo je to moje radno mjesto, nekad ujutro, nekad popodne. Čak ni struje nije bilo pa bih pomoću agregata malo usisala, pepeljare ispraznila. Sjećam se da su uredi bili u hodniku, radi sigurnosti – prisjeća se tete Nike, koja na posao jedino nije dolazila ako bi ujutro bila uzbuna. Jedno od najgorih iskustava dogodilo se kad je zbog prevelike opasnosti morala ostati prespavati u tetke na Prijekome.

– Nisam se skinula, legla sam u svojoj robi. Od tetke sam ujutro krenula doma u Peyton, to mi je bilo najteže. Sjećam se da je tetka ispekla kruh i skuhala grah i ja sam krenula pješke. Išla sam strogo uza zid, i toliko je bilo grozno da sam htjela na pola puta sve baciti. Nastavila sam ići, molila Boga, a ispred mene je granata pala nasred puta. I na kraju sam uspjela doći doma – s tugom u glasu kazuje Nike.

Ipak, ta tuga je sada iza svih nas, pa tako i iza nje.

Ona zna o ukusima dužnosnika

'Gradonačelnik Franković voli sok od jabuke, a gospar Vlahušić je uvijek radije pio čaj i kafu. Gradonačelnica Dube Šuica je pila kapučin, gospar Vido je pio bijelu kavu, a Čičo Obuljen je volio kafu bez šećera', kazuje kafe-kuharica koja je uvijek vrijedno obavljala svoj posao.

Neka druga bude bolja

Još je malo više od mjesec dana dijeli od zasluženog odmora. Svojoj nasljednici želi da bude mlađa, bolja, vrednija i spretnija od nje. I ne krije koliko iščekuje da na njezino mjesto dođe netko mlađi.

– Iskreno, više mi je i dodijalo. Nije lako toliko godina dolaziti. A muž jedva čeka da pođem u mirovinu, on je odavno pošao i cijelo jutro provodi sam – govori nam Nike i hvali svog muža kao jako dobrog kuhara.

U mirovini će tete Nike uživati i s dvoje unučadi i dva sina, oba pomorca. Pažnje joj sigurno neće faliti, kada s prvim datumom 2018. godine pođe u dugo iščekivanu mirovinu.

Naslovnica Dubrovnik