Dalmacija Dubrovnik

DIGAO SVE NA NOGE

Dramatična akcija spašavanja ronioca u moru ispred Dubrovnika: otišao roniti po nevremenu, pa zbog valova i vjetra nije mogao doplivati do obale

DIGAO SVE NA NOGE

Po iznimno jakom nevremenu na području Konavala u dubrovačkom akvatoriju, u ponedjeljak kasno navečer spašen je 36-godišnji ronilac, hrvatski državljanin, priopćeno je u utorak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dojava o nestanku ronioca, N. J. (1981.) stigla je oko 21,15 sati je u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).  Prema izjavi supruge, 36-godišnjak je krenuo roniti bez boca u području ispod konavoskih stijena.

S obzirom da je već bila noć, a na moru su vladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, MRCC Rijeka je pokrenula  koordiniranu potražno – spasilačku akciju spašavanja, u suradnji s Lučkom kapetanijom Dubrovnik, dubrovačkom Pomorskom policijom, Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i Javnom vatrogasnom postrojbom Konavle (JVP). Uz pomorsku potragu, istovremeno se krenulo i u kopneno traganje za nestalim.

Oko  21,30 sati pripradnici HGSS-a su uočili nestalog ronioca u moru nedaleko konavoskih stjena, koji zbog visokih valova i jakih udara vjetra nije mogao isplivati na obalu te mu je bačen kolut za spašavanje.

Budući da po nevremenu niti jedno od plovila uključenih u potragu nije uspio doploviti bliže roniocu, odlučeno je da ga pripadnici HGSS-a povuku konopcima do obale, što je uspješno izvedeno u 23,15 sati, kada je 36-godišnji N. J. bez vidljivih ozljeda predan na pregled djelatnicima Hitne medicinske pomoći.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik danas će obaviti razgovor sa spašenim roniocem u okviru očevidnog postupanja, navodi se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Naslovnica Dubrovnik