Dalmacija Dubrovnik

podaci o broju glasača na internetu iznenadili izborna povjerenstva

Fantomi u najjužnijoj županiji: više birača nego adresa

podaci o broju glasača na internetu iznenadili izborna povjerenstva

Dio naselja ima “adrese rekordere” s prijavljenih više stotina birača, a javna je tajna da se iza tih adresa kriju fiktivno prijavljeni građani susjedne BiH na koje ozbiljno računa dio političkih opcija. Ako već biraju predsjednika države, zašto

Dio naselja ima “adrese rekordere” s prijavljenih više stotina birača, a javna je tajna da se iza tih adresa kriju fiktivno prijavljeni građani susjedne BiH na koje ozbiljno računa dio političkih opcija. Ako već biraju predsjednika države, zašto bi utjecali na lokalni razvoj

CROPIX
I Dubrovačko-neretvanska županija ima “fantomske birače” koji na skorim lokalnim izborima mogu odlučujuće utjecati na ishod glasovanja, a pregled popisa birača ukazuje na niz nelogičnosti. Naime, brojni su birači prijavljeni na nepostojeće kućne brojeve, a dio naselja ima “adrese-rekordere” s prijavljenih više stotina birača!

- Javna je tajna da se iza tih adresa kriju fiktivno prijavljeni građani susjedne BiH na koje ozbiljno računa dio političkih opcija. Nitko nema ništa protiv tih državljana Hrvatske i prava na zdravstvenu skrb ili glasovanje na razini države. Ali, ako već biraju predsjednika države, zašto bi svojim interesima utjecali na lokalni razvoj - ustvrdio je jedan od Dubrovčana koji je želio ostati anoniman.

Među biračima prijavljenim na područjima posebne državne skrbi kriju se i građani Dubrovnika, Ploča i Metkovića koji tako žele uštedjeti na porezu.

Ali, ni to ne objašnjava kako mala naselja kao Osojnik, Šumet, Komolac, Rožat i Sustjepan imaju adrese s 45 do 263 prijavljena birača. Slično je u Konavlima: Gruda, Zvekovica, Čilipi i Molunat imaju adrese sa 66 do 130 birača, dok Šarić Struga u Pločama ima 82, a naselja Vid i Prud u Metkoviću adrese s rekordnih 281 ili 140 birača! U PU dubrovačko-neretvanskoj kao nadležnoj za evidenciju prebivališta i boravišta građana kažu da građani prijavu ne mogu obaviti bez potvrde o kućnom broju iz Područnog ureda za katastar.

- Za urednu je prijavu nužno kao dokaz priložiti neke od potvrda o vlasništvu stana ili kuće, podstanarski te darovni ugovor o naslijeđu ili korištenju stana te izvadak iz zemljišnih knjiga. Hrvatske državljane koji dolaze iz inozemstva kod prijave prebivališta PU provjerava kao i u slučaju bilo kakve sumnje u fiktivnu prijavu prebivališta ili promjenu adrese - naglašava glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Marija Gjenero.

Dojam je kako PU nije previše sumnjala ni obavila dovoljno provjera. U suprotnom, birački popisi, dostupni i na internetu, ne bi bili neažurni i sugerirali da su “mala sela puna nebodera koji bi jedino mogli opavdavati brojne birače”. Predsjednik Izbornog povjerenstva općine Konavle Frano Herendija, zbunjen podacima o biračima, samo je rekao da “Povjerenstvo nema ingerencije za biračke popise jer je to posao Državne uprave”, dok je načelnik Odjela upravnih i inpekcijskih poslova dubrovačke PU Siniša Bačić bio određeniji.

- Sve je najbolje objasniti na primjeru “adresa-rekordera” Vid 0 i Prud 0 gdje nije riječ o 281, nego samo o 91 biraču, a i tada samo o onim prijavljenim prije rata. Uvidom u osobne podatke utvrdio sam da većina nema osobnu iskaznicu ni pravo glasovati. Na Prud 0 nema 140, nego 37 prijavljenih. Na adrese s kućnim brojem 0 više ne primamo prijave, jer je to ostatak bivših vremena. Dio tih građana živi vani te za dobivanje osobnih dokumenata moraju donijeti nove potvrde iz katastra.

Ni na Komolac 0 nema 150 nego 13 glasača, od kojih je samo jedan iz BiH, prijavljen 1965. godine te bi izborna povjerenstva trebala dobro paziti na adrese u iskaznicama i nazvati našu službu koja će dežurati tijekom izbora. No, adrese Šumet 901 ili Sustjepanska obala uopće nemamo - rekao je načelnik Bačić. Inače, na internet adresi http://popisbiraca.pollitika.com mogu se naći podaci o biračima

GONG: Prijavite nepravilnosti

Središnji ured državne uprave dao je naputak svim policijskim upravama da provjere biračke popise na područjima koje pokrivaju. GONG će do konca ovog tjedna formirati promatračke liste, a sve građane i ovaj put pozivamo da se u slučaju da primijete nepravilnosti ili nepoznatog birača obrate svojoj PU, GONG-u ili Državnom izbornom povjerenstvu - ističe pravnik i aktivist GONG-a Darko Bizjak.

Naslovnica Dubrovnik