Dalmacija Dubrovnik

IZGRED na korčuli

Morala uredovati policija: Amerikanci otjerali hrvatskog nautičara s veza

IZGRED na korčuli

Nepoznavanje temeljnih činjenica o pomorskom dobru čest je problem u Korčuli. Pojedinci koji iznajmljuju svoje apartmane često vole na pomorsko dobro staviti natpis "private beach“, odnosno privatna plaža, u želji da nitko osim njih i njihovih gostiju ne dođe na tu plažu uživati u suncu i moru.

Nitko vam ne može zabraniti da se kupate na bilo kojoj plaži u RH, budući da su mjesta za kupanje unutar pomorskog dobra, isto kao što vam se ne može zabraniti da vežete svoj brod ili barku na most ispod nečije kuće. Upravo je to bio povod incidenta koji se dogodio u korčulanskoj luci Uš.

Gospodin Željko Puharić otisnuo se iz Makarske na privatnom brodu na sedmodnevnu plovidbu Jadranom u društvu svoje supruge. Željko navodi da plovi već više od 30 godina i kako godinama, tijekom sedmodnevnog ljetovanja, nikad ne zaobilazi Korčulu.

Nakon što je pokušao privezati brod u marini koja je bila puna, Željko je otišao do policijske postaje i Lučke kapetanije u Korčuli prijaviti svoj dolazak i eventualni vez u luci Uš. Budući da je policijska postaja nedavno premještena iz palače Španić, Željko je naišao na zatvorena vrata, a isto to ga je dočekalo u zgradi Lučke kapetanije. Nazvao je dežurni broj Lučke kapetanije na koji se nitko nije javio.

Nakon toga, Željko je s brodom otplovio do luke Uš, gdje je našao jedan slobodni vez na mostu ispod privatnih kuća.

Skočili otac, majka i sin

I onda je krenula prava drama. Na Željka su uskoro nasrnuli članovi američke obitelji koji žive u kući iznad mosta, tražeći od njega da makne brod s veza.

Željko im je nekoliko puta ljubazno objašnjavao da je most pomorsko dobro, i ako nemaju koncesiju ne mogu mu zabraniti da se tu priveže.

Otac, majka i sin američke obitelji tražili su od njega da se makne jer im brod privezan za most smeta prilikom kupanja. Nakon što se svađi i prijetnjama priključio još jedan sin koji je čak odvezao jedan konop kojim je brod bio privezan, Željko je zaključio kako je napravio nešto što se po pomorskom pravu smatra zlodjelom te je nazvao policiju.

Policija je došla nakon 15 minuta, uzeli su Željkovu izjavu, ponovno su pokušali nazvati dežurni broj Lučke kapetanije na koji se nitko nije javio, te su otišli do kuće gdje se sakrila američka obitelj nakon njihova dolaska.

Članovi obitelji navodno nisu znali za zakon o pomorskom dobru, policija ih je informirala o tome s naglaskom da ubuduće nemaju pravo zabraniti vez na mostu.

No, Željko je odlučio odvezati brod i otići iz luke Uš. Nije bio siguran hoće li ga tijekom noćnih sati gađati kamenom ili na neki drugi način ugroziti njega, suprugu ili njegovu imovinu. Otplovio je do uvale Lumbarajsko Račišće, gdje je bez problema našao vez.

- Pomaknuo sam brod jer nisam bio siguran hoće li članovi obitelji tijekom noći nasrnuti na nas ili brod, što bi bilo kasnije nemoguće dokazati. Hrvatska obala pripada svima, ne može biti privatna, svojatanje obale je problem s kojim se često susrećem na Jadranu.

Tijekom svih ovih događaja ostao sam sabran i smiren, no pitam se kako je moguće da jedan američki državljanin hrvatskom državljaninu čini probleme prilikom veza? Ako se ja moram u svojoj zemlji svađati na engleskom jeziku kako bih ostvario svoja prava, pitam se kako je to moguće? – poručio je Željko Puharić.

Naslovnica Dubrovnik