Dalmacija Dubrovnik

niski vodostaj

Na Korčuli more ušlo u vodovod, dio mještana zbog velike količine soli u vodi završio na Hitnoj

niski vodostaj

U Blatu na Korčuli došlo je do prodiranja mora u vodovod i povećanja količine soli u vodi za piće. Mještani koji su pili vodu javljaju da su primijetili zdravstvene tegobe, a na odjel Hitne Pomoći u Blatu cijeli dan stižu pacijenti s dehidracijom uzrokovanom visokom razinom soli u vodovodnoj vodi. Iako je Vodovod upozorenje poslao na lokalne radio postaje i objavio na svojoj web stranici, do građana ono očito nije došlo.

Do prodiranja mora i povećanja koncentracije klorida u vodi došlo je zbog niskih vodostaja na izvorištima, uzrokovanih dugim sušnim periodom i povećanom potrošnjom vode, javljaju iz Vodovoda.

Izmjerene vrijednosti koncentracije klorida u sustavu vodoopskrbe prelaze maksimalne dopuštene koncentracije prema Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju, obavijestili su iz Vodovoda, ali, kako kažu, "izmjerene količine klorida ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi osim za osobe koje zbog bolesti moraju paziti na unos soli prehranom."

Smanjene  su i količine crpljene vode te preostale količine neće biti dostatne za nastavak uredne vodoopskrbe, pa mole sve korisnike da racionalno koriste vodu kako bi izbjegli ili odgodili primjenu redukcija.

 

Naslovnica Dubrovnik