Dalmacija Dubrovnik

kad živci prorade...

Ispovijest pretučenog taksista i ratnog invalida: I ja sam torcidaš, očekujem ispriku! Nažalost, ovog ljeta više neću moći raditi

kad živci prorade...

Uglavnom sam dobro nakon noćašnje operacije. Istina, otok na operiranoj desnoj nozi još nije splasnuo, ali bit će bolje. Još su vidljive i ozljede podljeva oka i natečenog zuba, ali će ozljede prije zacijeliti nego što će mi trebati da zaboravim događaj zbog kojeg ovog ljeta neću moći ništa raditi.

Govori to ozlijeđeni konavoski autotaksi vozač Boško Dragun kojeg su još uvijek nepoznate osobe, pretpostavlja se Splićani, iznenada napali i teško ozlijedili u petak oko 11.30 na predjelu Zvekovice, oko 18 km istočno od Dubrovnika.

Napad se dogodio kao u filmu, brzo i okrutno: kad je prosvjed već završio, iz kombija peugeot boxera, istrčala je grupa mladića i Draguna izvukla iz njegova taksija.

Dugo čekanje

Nervozni zbog kolone taksi-prosvjednika napali su ga šakama, nogama i baseball-palicom, o čemu nakon slabo prospavane noći Dragun govori:

- Svi su mladići manje-više bili stasiti i kad su me napali jednog sam uhvatio i rekao mu da me ne udara. Imao sam i ja čime se braniti, možda bih stigao dohvatiti nešto, ali nisam ni pokušao jer sam vjerovao da će se sve završiti na ubjeđivanju. No, ostali su me zatim zajednički napali, očito zbog revolta dugim čekanjem. Ali, mi smo se prosvjedom samo borili za kruh. A onaj tko je kriv sjedi mirno u fotelji u Zagrebu!

- Čuo sam da su me, navodno, po povratku iz Danske napali pripadnici Torcide. Ali i ja sam torcidaš, Hajduk je dio mene i nosim ga u srcu kao i mnogi na jugu Hrvatske. Bilo bi dobro i volio bih da mi se jave, da se ispričaju za ono što su mi učinili.

Dragun je sudionik Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid koji je, igrom slučaja, tada kao pripadnik 163. brigade HV-a ranjen u lijevu nogu a sada je, eto, zadobio višestruki lom desne noge. Za Domovinski rat je zaslužio odličje za hrabrost, a od ovog ga peče u duši jer, ako je točno, ne zna kako će zacijeliti od njemu drage Torcide.

Od Dragunovih smo kolega doznali i da je sudjelovao u Iraku u obnovi te zemlje nakon "Pustinjske oluje 2", da tada nije ozlijeđen, a od onih koje smatra svojima - jest.

Prijave zbog protesta

U nastavku sukoba, nepoznati su napadači zaustavili još dva autotaksi vozila te ozlijedili još dvojicu taksista. Policija nije mogla dati detalje o incidentu zbog činjenice da kriminalistička istraga još intenzivno traje, a nismo doznali je li točan podatak da je jedan taksist, nakon glasina da su njegovi kolege stradali u napadu "uberaša", napao i ozlijedio jednog vozača Ubera.

Kako nam je službeno potvrđeno iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, policija je na temelju videosnimke prosvjeda već utvrdila identitet svih 167 taksista koji su sudjelovali u tom prosvjedu.

Protiv svih će biti podnesena prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a takva će prijava biti podnesena i protiv organizatora neprijavljenog prosvjeda na Jadranskoj magistrali zbog kojeg su mnogi turisti zakasnili na aerodrom i ukrcaj u avion. Upravo je to ono što mnogi Dubrovčani najviše predbacuju taksistima koji su utjecali na stvaranje loše slike o Hrvatskoj.

Izvidi o napadu na taksiste inače još su u tijeku, a policija će nakon okončanja istražnih radnji izdati priopćenje. Iako o tome nema ni riječi ni iz dubrovačke Autotaksi udruge, ipak smo doznali tko su dvojica ozlijeđenih taksista. Prema našim izvorima, nos je teško ozlijeđen Denisu Draškoviću iz Grude, a podljev oka i ozljedu nosa zadobio je Đuro Martinović iz Dube Konavoske.

- Naši partneri i dalje rade u svojim tvrtkama i ne očekujemo da će nas policija izvijestiti jer nisu ni sudjelovali u napadu na dubrovačke taksiste. O tom nasilju ne znam ništa, ali ga strogo osuđujemo i ne podržavamo. Potpuno stojimo uz naše partnere koji se pridržavaju pravila poslovanja - komentirao je nasilje glasnogovornik Ubera Matija Mesić.

Naslovnica Dubrovnik