Dalmacija Dubrovnik

svečano

Obilježen Dan Grada Korčule

svečano

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Korčula, održanoj povodom Dana Grada i proslave blagdana svetoga Todora,nakon prigodnih riječi gradonačelnika Andrije Fabrisa i gostiju u subotu(29.7.2017.) su u dvorani Centra za kulturu Korčula  dodijeljene godišnje nagrade i javna priznanja najzaslužnijim Korčulanima,te proglašeni najbolji sportaši u prošloj 2016.godini.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Skokandić je napomenuo kako je vijeće konstituirano prije dva mjeseca,pak se nema što posebno izdvojiti.Pozdravio je sve nazočne,među njima vijećnike,gradonačelnika Grada Korčule Andriju Fabisa i njegovog zamjenika Ivana Šale,brojne gradonačelnike i načelnike Općina,zahvalio predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović na čestitkama,kao i Dubrovačkom biskupu Mati Uziniću.

Svečanost su uveličali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Branko Bačić,Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sa svojim zamjenicima, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić i drugi.

Što se je učinilo na području Grada Korčule u protekloj godini iznio je korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris,zahvalivši svima koji su doprinijeli svojim radom i zalaganjem na popravljanju  življenja na području gradske zajednice.Spomenuo je završene i projekte u pripremi.

Tako se čula dobra suradnja sa Općinom Lumbarda na zbrinjavanju otpada.U naselju Zagradac je otvoreno novoizgrađeno parkiralište za 60 vozila.Na jesen će se prići završetku projekta izgradnje novog autobusnog kolodvora u blizini DNZ,te kompletnom uređenju stare Srednje škole na Dominće,gdje će u više nekadašnjih učioica biti Centar za mlade poduzetnike,pomoć u njihovim prvim koracima.

Bivša termoelektrana Teta Žuva,će u suradnji sa županijom postati remontno nautički centar sa 400 vezova,gdje bi mnogi korčulani mogli imati i vlastitu djelatnost u raznim servisnim radovima na jahtama,jer slični servis ne postoji od Crne Gore do Splita.Uređeno šetalište Tri sulara, Kupljen je hotel Mediteran,koji uskoro uz ugostiteljsku djelatnost postaje Dom kulture.

U slijedeće 4 godine će mo izgraditi novu školu i Dječji vrtić,jer je sadašnja neprikladna i preskupa za energetsku obnovu.Izgradnja dječjeg igrališta u Žrnovskoj banji s binom za razne priredbe što će ovom naselju povećati kvalitetu života i omogućiti aktivno provođenje slobodnog vremena djece i mladeži naselja, kao i turista i posjetitelja.

Centar za mlade poduzetnike,pomoć u njihovim prvim koracima.Grad je u većim iznosima dobio sredstva iz fondova EU,čime će se poboljšati kompletna gradska infrastruktura.Gotovi su  projekti rekonstrukcije kuće Marka Pola,Gradskog muzeja, palačeArneri,dok se na jesen počinje uređivati Gradski muzej,i bivši restoran Liburna u sklopu Centra za kulturu,koji će postati glavno okupljalište sugrađana,te nastupi kulturno-umjetničkih društava,u novomuređenoj zatvorenoj dvorani,uz prateće sadržaje.

Najveći je projekt izgradnja nove luke,uz Pelješki most.

Istaknuo je predstečajnu nagodbu HTP KOrčula,koja je s novim vlasnikom stvorila solidnu hotelsku tvrtku. Nakon uređenja brojnih poljskih putova i nerazvrstanih cesta u MO Žrnovo smo sredili groblje uz skorašnje proširenje.U Pupnatu se je uredila fasada škole i slijedi uređenje parka u centru mjesta,te uređenje Doma kulture.U Čari je Dom kulture obnovljen,uz završne radove postavljanje vodovodne mreže,te u u naseljima Babina i Mala Rasoha postaviti elektro trafostanice.

Naši preci su znali urediti ovaj grad po mjeri čovjeka i svakog njegovog stanovnika,imali su Statut grada i otoka Korčule iz 1214. godine,najstariji hrvatski zbornik prava.I mi danas možemo koristiti one odredbe na ponos naših građana,da hoćemo i možemo.U ime svih gradonačelnika i načelnika Općina u županiji, pozdravne je govore uputio Mato Franković,gradonačelnika Grada Dubrovnika,napomenom da je Grad  Korčula po mjeri čovjeka,umjesto profita i zarade,trebaju biti građani na prvom mjestu.

Župan Nikola Dobroslavić je uz brojne podatke napretka života spomenuo da je županija prva u korištenju EU fondova,od kojih je veći dio za pripao Korčuli,nadajući seda će Pelješki most,nova luka u Perni na Pelješcu i Polačišta u Korčuli još bolje povezati Grad i otok sa županijom i kopnom.

Prometna i infrastrukturna budućnost,postaje naša stvanost,kazao je Branko Bačić,istaknuvši vrijednosne odrednice novog Zakona o otocima koji će biti po mjeri svih građana i otočana.

Akademik Željko Reiner je dugogodišnji polu stanovnik Korčule i bratim bratovštine Gospe od utjehe.pojasa.Dobro poznaje Grad Korčulu,naveo je da i manji projekti mogu biti veliki za stanovnike.Naveo mnoga uređenja šetnica,plaža,kružnog toka,dječjih igrališta.Sve u poboljšanju kvalitete života.

Ohrabrujuće je spomenuo da Korčula u demografskom razvoju bilježi bolje rezultate, i mnogi mladi ostaju na otoku,svojim obrtom pomažu razvoju grada i domovine. Uz korčulansku klapu “Kuntenat” prišlo se je dodjeli nagrada Grada Korčule,koje su uručili gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća.

Kolektivna nagrada Grada Korčule je uručena Ekološkom ronilačkom klubu „Korčula“,koji već 15 godina okuplja 60-ak članova s područja otoka Korčule,ističu se  promicanjem ronilačkih sportova, u okruženju nevjerojatnih ljepota Korčulanskog podmorja, te se u tom smislu provode mnoge aktivnosti.

Osim tečajeva za ronjenje s autonomnom opremom, te tečajeva ronjenja na dah (apnea), udruga organizira i savjetovanja, razna predavanja, seminare te stručne skupove vezane uz ronjenje i ronilačke tehnike, ekologiju i strukovno povezivanje, surađujući s mnogim drugim udrugama i organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Aktivnim sudjelovanjem u radu kluba, zajedničkim odlascima na rekreativne zarone te sudjelovanjem u brojnim ekološkim akcijama čišćenja podmorja, članovi vrlo brzo razvijaju ronilačku tehniku, uviđajući važnost sigurnosnih mjera i međusobnog povjerenja, a što je najvažnije na taj način učvršćuju se prijateljstva i razvija kolektivni duh.Nagradu je primio predsjednik Frano Fabris,zahvalivši se i nagradi županije i Hrvatskog ronilačkog saveza.

Nagradu Grada Korčule za životno djelo je dobila časna sestra Martina Negovec,dominikanka iz Samostana “Anđela čuvara” u Korčuli.Dužim pljeskom su joj zahvalili svi u dvorani,što je do umiroljenja ratila kao tehničar radiologije u Domu zdravlja Korčula, svi je pamte po njezinim savjetima i pomoćima očuvanja zdravlja.Zadnjih je godina nezamjenjiva u brizi oko katedrale sv.Marka u Korčuli.

Na kraju Svečane sjednice Plakete i nagrade sportskim laureatima Grada Korčule za 2016.g.je uručio predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Korčule Vjeran Filippi. Najbolji sportaš je taekwondo reprezentativac Hrvatske Dinko Šegedin, član TKD "Forteca".

Najbolja sportašica Grada Korčule je Irena Šegedin,  članica TKD"Forteca",dok je kolektivnu nagradu dobio  Korčulanski plivački klub.

Njihova  momčad  vaterpolo nada , prvaci Hrvatske u  2016.g. najbolja  je muška momčad,dok je kapekaška plivačka ekipa najbolja  ženska sportska ekipa Grada Korčule za prošlu godinu. Proglašene su i sportske nade za isto razdoblje, a  to su:  Gabrijel Ikanović iz TKD 'Forteca' , te troje iz KPK-a,  plivačica Karmen Fabris i vaterpolisti Davor Skokandić  i Toni Mozara.

Za sportskog djelatnika 2016.godine proglašen je Marinko Bojić, trener vaterpolo nada KPK-a  s kojima je u ožujku 2016.g. osvojio titulu  prvaka Hrvatske u toj kategoriji.Marinko Bojić je poznat i kao dugogodišnji igrač KPKi 1978.godine osvajač Kupa Europe.

 

Naslovnica Dubrovnik