Dalmacija Dubrovnik

spontano okupljanje

Velika pobuna taksista, uoči udarnog vikenda blokirali ceste u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu: 'Tražimo zabranu Ubera, oni voze po puno nižim cijenama u sezoni!'

spontano okupljanje

Novo: Taksisti U Splitu, Dubrovniku i Zagrebu u petak su ponovno organizirali prosvjed protiv poslovanja Ubera u Hrvatskoj, tražeći da se ukine Uberova aplikacija koja djeluje ilegalno, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će se u povodu prosvjeda obratiti medijima u Rijeci u 12,30 sati.

Na prilazu zračnim lukama u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu zbog prosvjeda taksista djelomično je blokiran promet. HAK javlja kako se zbog prosvjeda na Jadranskoj magistrali u Dubrovniku, između mjesta Plat i Obod, vozi otežano uz regulaciju prometne policije.

Predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoza Dubrovnik Božo Miletić izjavio je Hini da se sam, bez ikakve organizacije, "zaustavio na cesti dok su ga ostali taksisti slijedili".

"Ovo nije organizirani prosvjed, ovo je osobni prosvjed, zaustavio sam se zbog dvije godine nereagiranja i nepoštivanja zakona. Spontano su se pridružili i drugi vozači. Spreman sam platiti prekršajnu kaznu zbog zaustavljanja", rekao je Miletić naglašavajući kako je to jedini način da izrazi nezadovoljstvo.

Miletić kaže da se u Dubrovniku zaustavilo oko 200 automobila. "Mi ne tražimo da se zakon mijenja, nego da se poštuje. Tražimo da vršitelji usluga imaju bar minimalne tehničke uvjete, kvalifikacije vozača i sl., kao što i taksisti moraju imati, dodao je.

Nekoliko stotina taksista sa šireg splitskog područja nešto iza 9 sati započelo je prosvjed pred zgradom Uprave splitske Zračne luke u Kaštelima, doznaje Hina od pomoćnika direktora Pere Bilasa koji je potvrdio da unatoč tome taksisti nisu blokirali promet jer se sve aktivnosti u zračnoj luci odvijaju normalno.

"Promet se u našoj zračnoj luci normalno odvija. Zamolili smo ih da prosvjeduju, ali da omoguće normalno kretanje zračnom lukom, pogotovo jer je u blizini granični prijelaz. Legitimno je da prosvjeduju", kazao je Bilas.

Prosvjednici ističu kako oni plaćaju koncesije, naknade za stajanje, polažu stručne ispite i sudjeluju na natječajima da bi mogli obavljati taksi djelatnost, dok s druge strane Uber vozi po nižim cijenama, te ne plaća gradovima nikakve namete. 

"Nezadovoljni smo radom Uber aplikacije jer nam je obećano prije više od godinu i pol dana da će se ona ugasiti, ali od toga još ništa. Oni voze ilegalno. Mi smo u lipnju i srpnju u 'totalnoj banani' jer imamo 40 posto posla manje. Došle su kolege iz Splita, Trogira, Segeta, Kaštela, svi nam daju podršku", kazao je Stipe Roso iz Udruge kaštelanskih taksista.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će u povodu prosvjeda taksista, organiziranih u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, dati izjavu u 12,30 sati na Jadranskom Trgu u Rijeci.

Ranije: Taksisti u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku prosvjeduju od ranih jutarnjih sati protiv konkurencije iz Ubera.

U splitskoj zračnoj luci se okupilo nekoliko stotina taksista koji su blokirali parkiralište na Resniku.

Danas se očekuju udarni, takozvani, vršni vikend s najvećim prometom u godini kada bi trebalo kroz Resnik trebalo proći 30-ak tisuća putnika po danu.

Taksisti tvrde da će "spriječiti funkcioniranje turističke sezone u Dalmaciji ako se ne zabranu Uber". 

Mate Melvan iz splitske zračne luke tvrdi da nije bilo poteškoća u prometu.

U Zagrebu su zauzeli jednu traku ceste prema Zračnoj luci a dio ih se smjestio i ispred zagrebačke zračne luke.

I dubrovački taksisti prosvjeduju jutros protiv Ubera. U Dubokoj Ljutoj zaustavili su promet i ističu kako su se na spontano okupljanje odlučili u znak prosjeda protiv lošeg pravnog sustava RH koji ih ne štiti. 

Taksisti su prosvjedovali blokirali traku prema Zračnoj luci. Vozači moraju biti strpljivi, jer se ne zna koliko će potrajati cestovna blokada.

Autotaksi prijevoznici traže da se izjednače uvjeti poslovanja Ubera koji je za njih nelojalna konkurencija jer ne plaća nikakve namete Gradu, te vozi po puno nižim cijenama samo u ljetnoj sezoni.

Taksisti pak napominju da plaćaju koncesije, naknade za stajanje, polažu stručne ispite i sudjeluju na natječajima za bi mogli obavljati istu djelatnost. 
 

Naslovnica Dubrovnik