Dalmacija Dubrovnik

karizmatična konavoka

Od crne kronike do showbizza: zbog ljubavne veze s ozloglašenim dilerom ova je odvjetnica prošla pravu Golgotu, no danas je sve to iza nje; Ana Birimiša: Opet dišem punim plućima, živim sto na sat

karizmatična konavoka

Iako je pretpremijeru doživjela još lani na Radio-Dubrovniku, pjesma 'Konavoka' legendarnog zabavnjaka Nenada Vetme službeno je promovirana tek početkom lipnja.

Bila bi to, međutim, tek još jedna od sjajnih skladbi moćnog Vetmina vokala na koje smo naviknuli, da u videospotu za pjesmu ne glumi - Ana Birimiša.

Da, 'ona' Birimiša, kompromitirana dubrovačka odvjetnica o kojoj smo navikli čitati iz crnih kronika, i to kao o jednoj od protagonistica onkraj zakona, bivšoj djevojci narkodilera s Korčule.

Desetak godina koje nas dijele od tog nemilog događaja prošlo je u trenu, a percepcija javnosti vezana uz tu aferu - kako to već po inerciji biva - stigmatizirala je i njezine aktere. Pa i Birimišu, u međuvremenu oslobođenu svih optužbi, koja se prometnula u najveću kolateralnu žrtvu te mučne priče.

Uslijedilo je zatišje u kojemu se načulo da odvjetnica ima zdravstvenih problema, da joj se karijera nepovratno sunovratila, da je 'nema nigdje'. A onda... Glazba, maestro!

Ana Birimiša vratila se u središte javnosti na mala, ali konavoskim suncem obasjana vrata, kao protagonistica glazbenog broja, rekosmo, kojega pjeva Vetma i autorski potpisuje glazbu na tekst čuvenog Bratislava Zlatanovića, a uz aranžman Ante Tonija Lasana.

Izbor za ključnu žensku figuru pao je na Birimišu slučajno, no očigledno je za promociju pjesme bilo 'pun pogodak'. Autentična Konavoka, crnooka i crnokosa te, reklo bi se, 'stentana'; upravo taj prototip utjelovila je karizmatična odvjetnica koja, moramo primijetiti, izgleda sjajno.

Nenad Vetma povjerava da se na ponudu nećkala nakon što ga je s njom povezao ugostitelj Niko Miljas, vlasnik restorana na otočiću Supetru preko puta Cavtata, gdje Vetma svake godine tradicionalno pjeva na Skupštini odbora za očuvanje hrvatske tradicije i ljepote.

Ipak, prevagnula je želja da se u svijet pošalje što atraktivnija i življa kartolina Konavala. Birimiši se svidjela cjelovita pjesma o Konavoci, konavoskoj ženi, a njezin uvjet za ovo gostovanje bio je da u spotu bude što više konavoskih lokaliteta, prisjeća se geneze suradnje pjevač.
 


Sama Birimiša također je s nama rado porazgovarala lijepim povodom...

- Kako je u Splitu, jesu li sanirani svi požari? - odmah na početku telefonskog razgovora nas je ljubazno upitala, te izrazila žaljenje zbog nedavne havarije.

- Bilo mi je teško čuti za ovo što je snašlo Split. Ipak je to grad u kojemu sam studirala, vežu me lijepe uspomene... - na trenutak je otplovila u prošlost, dalju od one koja joj je priredila životnu Golgotu dugu desetljeće, skoro pa uništila mladost zbog nepromišljene ljubavne epizode.

Kako je danas zdravlje služi, kako živi, pitamo mi zbog pristojnosti, iako nam vizualni dojam 'viče' da je sve jako dobro.

- Znate, ne bih o tome. To je, eto, jedna epizoda koja je bila i prošla. Sad dalje živim, sretna sam, radim posao koji dobro znam, u kojemu imam više od dvadeset godina iskustva – podsjetila je 46-godišnja stručnjakinja za krivično pravo, inače majka dvadesetdvogodišnjaka.

- Imam sina, krasnog mladića na studiju Ekonomije u Dubrovniku, koji sad sprema diplomski rad. Mama sam, kćerka, odvjetnica... Posla imam puno, dišem punim plućima i živim užurbano kao svi mladi - simpatično će Birimiša, čije je uprizorenje u videospotu dopunila članska garnitura KUD-a Čilipi. Premda nije formalna članica, osjeća se 'njihova', veli nam.

- Zaista mi je bilo stalo da se Konavle promoviraju, pokažu ljudima u svojoj ljepoti, to je bio moj jedini motiv za ovo neplanirano gostovanje. I baš kao što ovo nisam planirala, ne mogu ništa reći ni za buduće slične angažmane - diplomatski će, pa nastavlja:

- Živim sto na sat, miljama sam daleko od svih ružnih stvari koje su me snašle ranijih godina. Ne, ne osjećam se više stigmatizirano, živim od svoga posla i surađujem sa splitskim odvjetnikom Željkom Gulišijom, stručnjakom i divnim čovjekom koji mi je pružio ruku kad je bilo najteže.

Eto, to se ne zaboravlja, ostalo da - govori odvjetnica, a na naš upit kontaktira li sa Jakšom Cvitanovićem Cvikom kratko odgovara niječno, dok tajnovito udovoljava još komadiću naše novinarske znatiželje.

Ima li u vašem užurbanom životu mjesta za ljubav?

- Uvijek ima mjesta za ljubav - s osmijehom će Ana Birimiša, odvjetnica i novopečena glumica iz Dubrovnika, te počasna pozvana gošća na Vetminu slavljeničkom koncertu u Lisinskom, kojega pjevač planira koncem godine.

Naposlijetku, evo još jednog kurioziteta vezanog uz pjesmu "Konavoka". Napisana je prije skoro deset godina, otprilike u vrijeme kad je započinjala životna Golgota njezine videoprotagonistice iz Dubrovnika (Konavala). Pukom slučajnošću, eto, ugledala je svjetlo dana i zaplovila eterom nakon što je sve ružno postalo povijest...

Naslovnica Dubrovnik