Dalmacija Dubrovnik

Alo šjor, a di van je majica?

U općinu ne možeš u kratkim hlačama po pečat, gošća će u crkvi u kupaćem klečat: vjerojatno pretjerujemo, ali gosti apsolutno ne šljive zabrane

Alo šjor, a di van je majica?

Pri pogledu na fotografije koje su do nas stigle sa Straduna pada mi na pamet epizoda koju nam je prepričavao kolega koji se prije neki dan našao na sto muka u Mostaru, kad ga nisu pustili u općinsku zgradu jer je bio odjeven u kraće hlače (ne kratke!), dakle one tek "dva prsta" iznad koljena.

Nije bio primjereno odjeven za odlazak u već neki ured koji mu je trebao i zaludu su mu bile sve molbe i uvjeravanja da je stigao iz Splita samo radi toga, zaštitar ga nije pustio i točka.

Drugom su kolegi, kad je prekuhan na tren skinuo majicu u Montrealu, smjesta prišli kanadski "bobiji", legitimirali i naplatili mu 20 dolara kazne.

Ne tvrdimo da je dubrovačka gošća s fotografije u ovako dekoltiranom kupaćem kostimu u kojem je šetala Stradunom takva ušla i u crkvu Sv. Vlaha, ali stvarno nam je došlo da gospodinu koji je usred grada "skinija maju priko glave" u maniri "dide u vinogradu" viknemo: "Alo šjor!".Ne vjerujemo da komodni šjor nije vidio zabrane razgolićene šetnje gradom, u Dubrovniku su se potrudili da ih se vidi. S obzirom na to koliko su nam gosti opušteni i ignorantski spram pravila raspoloženi, kad bi im se naplatilo sve što ih ide, bome bi se zaradilo više od kava na Stradunu. Koje bi, u nekom idealnom scenariju, mogao ponekad popiti i pokoji domaći.

Naslovnica Dubrovnik