Dalmacija Dubrovnik

POŽARI U MOČVARI

Dva dana traje borba za vatrenom stihijom: dolina Neretve u dimu, sumnja se na krivolovce

POŽARI U MOČVARI
– Sigurno vam mogu reći da vatru u močvari ne pale lovci. Pale je krivolovci. Onaj tko imalo misli glavom ne bi palio vatru, jer njom se samo može potjerati ptica iz močvare – kazao je Vojo Petković, predsjednik Lovačkog društva 'Muflon' iz Metkovića. Pol

Već dva dana neretvanskim močvarama haraju požari. Otkako je zapuhala bura, gori od jezera Kuti pa do Orepka. Gust crni dim obavio je čitavu dolinu Neretve, a vatra, nošena jakom burom, zahvatila je nekoliko desetaka hektara uglavnom močvarnog područja. Vatrogasci JVP-a Metković uz pomoć DVD-a Metković i DVD-a Kula Norinska bore se na terenu s vatrenom stihijom.

Uglavnom nastoje sačuvati plastenike i poljoprivredne površine na rubovima vatrom zahvaćenih područja, dok je požare unutar močvare nemoguće ugasiti. Očevid na požarištima obavili su djelatnici PU dubrovačko-neretvanske, međutim, kako nam je priopćeno, nisu mogli utvrditi uzroke požara. U policiji nam je rečeno da nije bilo veće materijalne štete jer su gorjeli trava, nisko raslinje i šaš.

Požari u neretvanskoj močvari nisu neobična pojava, poglavito u sušnim zimskim mjesecima kad zapuše jaka bura. Među ovdašnjim ljudima i zaštitarima prirode uvriježeno je mišljenje da "blato" pale lovci kako bi imali bolju preglednost za vrijeme lova, ali oni to energično demantiraju.

Dežurni krivci

– Sigurno vam mogu reći da vatru u močvari ne pale lovci. Pale je krivolovci. Onaj tko imalo misli glavom ne bi palio vatru, jer njom se samo može potjerati ptica iz močvare – kazao je Vojo Petković, predsjednik Lovačkog društva "Muflon" iz Metkovića. S njim su se složili i drugi lovci s kojima smo porazgovarali o ovom problemu. Oni drže da policija treba pronaći počinitelje i primjereno ih kazniti jer, po njihovu mišljenju, to jedino mogu činiti – krivolovci.

– Zgroženi smo ovim što se događa u močvari! Štete su nemjerljive i svakodnevno nam se javljaju lovci da su im izgorjela hranilišta za divljač – kaže lovnik Ivan Senta, naglašavajući da je lovna sezona u punom jeku i da ovakvo stanje u močvari upravo lovcima ne ide u prilog. – Nažalost, za požare u močvari lovci su uvijek dežurni krivci, ali svi trebaju znati da mi čuvamo močvaru, kosimo lovačke plane i prihranjujemo divljač – objasnio je Senta.

Uzbuna i među ekolozima

Zaštitari prirode drže da policija vrlo malo radi na otkrivanju palitelja u močvari. Oni naglašavaju da je šteta nakon požara nemjerljiva za ptičji svijet delte Neretve, koji je ugrožen i bez požara, a vatra bi ga mogla potpuno uništiti.

– Svake godine pale se tršćaci da bi se dobile plane prikladne za lov, a pritom stradaju ptice stanarice i bezbroj drugih malih živih bića u močvari – ističe Davorka Kitonić, ekološka aktivistica, koja se na terenu bavi promatranjem ptica delte Neretve.

Ona drži da bi za sve bilo bolje rješenje da se plane kose. Dio tršćaka mogao bi se kositi, a pokošeni materijal prerađivao bi se u humus, pa bi se za takve interesantne i obnovljive projekte mogli dobiti poticaji Europske unije, predlaže Kitonić.

Međutim, od toga za sada nema ništa. Neodgovorni pojedinci zapale na stotine hektara trstike i šaša u dolini Neretve, čime nanose nemjerljivu štetu ptičjem svijetu jedine hrvatske delte koja je, među ostalim, zaštićena Naturom 2000 i Ramsarskom konvencijom.

Naslovnica Dubrovnik