Dalmacija Dubrovnik

lokalni izbori

Terezina Orlić je Vićanova kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika

lokalni izbori

Kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine Dubrovačkog demokratskog sabora je predsjednica Gospodarske komore Dubrovačko-neretvanske županije Terezina Orlić, objavio je na konferenciji za novinare u četvrtak u Dubrovniku predsjednik DDS-a Pero Vićan, naglasivši kako je riječ o nestranačkoj osobi.
Vićan je istaknuo kako je Predsjedništvo stranke jednoglasno procijenilo kako je gospođa Orlić kompetentna i stručna te visoko moralna osoba i time kvalificirana kandidatkinja.

''Ona zadovoljava sve najrigoroznije kriterije da se kandidira za jednu takvu izuzetno zahtjevnu funkciju'', rekao je Vićan te dodao kako danas neće otkriti tko će biti kandidati za njezine zamjenike, no kako će jedan biti zamjenik, a drugi zamjenica.
Ustvrdio je kako DDS neće voditi negativnu kampanju naspram nikoga, ali istaknuo da će svakome odgovoriti.

Terezina Orlić rekla je kako je kao nestranačka osoba pristala na kandidaturu jer DDS nije ni lijevo ni desno te kako ne mora slušati naputke neke središnjice, ali i jer osjeća odgovornost za Dubrovnik.

''Kandidirala sam se sada jer osjećam odgovornost za mlade i stare u Dubrovniku, najranjivije, sinergiju između gospodarstva i kulture. Naglasak ću staviti na dugoročno promišljanje, najmanje na razdoblje od 20 godina. Moramo utvrditi prioritete koji se mogu odmah napraviti. To se može postići jedino zajedništvom svih, od lokalne uprave do institucija i poduzetnika'', rekla je Orlić te dodala kako se zajedništvo mora ostvariti s ostatkom županije i Hrvatske.

Napomenula je kako se ništa ne može promijeniti ako se kritizira iz udobnosti fotelje te kako se mora ući u tokove promjene.
''U svom dugogodišnjem iskustvu sam pokazala odgovornost i dosljednost i shvatila da promjene jesu moguće'', istaknula je ona.

Afera Šipan

''Nitko se više ne sjeća Tihomira Oreškovića. Gospodin Vlahušić je gotova priča. Nećemo dopustiti da se ni stranka ni buduća gradonačelnica uvlači u bilo čije bolesne ideje ili stavove'', rekao je Vićan, odgovarajući na pitanje hoće li u kampanji biti teret veze kandidatkinje s imenima poznatim iz afere Šipan.

Terezina Orlić je bivša supruga Denisa Orlića, nekadašnjeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine, kojega je aktualni gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić optužio za lažno svjedočenje u ''aferi Šipan''. Vlahušić, kao i Pero Vićan, u toj su aferi pravomoćno osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci uz rok kušnje od godinu dana. Vlahušić je u nekoliko navrata ustvrdio kako je za tu presudu kriv Denis Orlić koji je ''lažno svjedočio'', te Pero Vićan ''koji je šutio''.

Terezina Orlić je na to pitanje odgovorila rekavši kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine dugo godina vrijedno radilo na baštini te kako se puno puta pitala što bi bilo da nisu postojali. ''Sve što se događalo s DPDS-om, po meni nije trebalo biti. Uvijek dogovor, uvijek sjesti za zajednički stol i dogovoriti se. Ako treba i mjesec dana razgovarati'', rekla je ona.

Na predstojećim lokalnim izborima upravo zbog ''afere Šipan'' neće se moći kandidirati ni Andro Vlahušić ni Pero Vićan jer se po nedavno usvojenim izmjenama Zakona o lokalnim izborima, ne mogu kandidirati osobe koje su pravomoćno, uključujući tu i uvjetnu osudu, osuđene na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci. Vlahušić je već ranije najavio podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Orlić je na konferenciji za novinare podijelila svoj životopis, u kojemu navodi da je diplomirala na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, Sveučilišta u Zagrebu. Svoj radni vijek počela je u ''Atlantskoj plovidbi'', a nakon rada u odvjetničkom uredu, od 2005. godine radi u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje je od poslovne tajnice s vremenom došla na mjesto predsjednice Županijske komore Dubrovnik.

Naslovnica Dubrovnik