Dalmacija Dubrovnik

NAPOLEONSKI GRADOVI

Orebić ugostio sudionike međunarodne konferencije iz 13 europskih zemalja: Pelješac će ispričati priču o Napoleonu

NAPOLEONSKI GRADOVI

Orebić je bio domaćin međunarodne konferencije "Kulturna ruta – destinacija Napoleon", koja je okupila 120 predstavnika napoleonskih gradova iz 13 europskih zemalja.– Nakon Isusa Krista,

Napoleon je druga povijesna osoba koja se najviše istražuje na tražilici Googleu, što najbolje definira potencijal kulturne rute "Napoleon". Na moje veliko zadovoljstvo, mreži naših gradova priključila se i Hrvatska, koja upravo kroz kulturni turizam i priču oko Napoleona ima veliku prigodu na jedinstven način prezentirati svoje bogatstvo i povijest. Stoga se nismo slučajno našli u Orebiću – kazao je Charles Bonaparte, predsjednik Europske federacije napoleonskih gradova (EFCN).

Koordinatorica EFCN-a za Hrvatsku Dubravka Davidović, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute "Tur-Kultur" – koja je, uz Hrvatsku udrugu za turizam i ruralni razvoj Klub članova "Selo", organizator konferencije – naglasila je da su kulturne rute drukčiji oblik interaktivnog i osjećajnog kulturno-turističkog proizvoda.

– Otvaraju nam se vrata prema kulturnom turizmu i prezentaciji naše bogate povijesti. Neka Hrvatska i Orebić budu primjer svima koliko je važna baština iz doba Napoleona i kako se ona može prezentirati kroz kulturno-turistički proizvod – rekla je Davidović.

Kulturni putovi

Kako je istaknuto, glavni je cilj konferencije detektirati i ucrtati sve kulturne putove koji ne prolaze samo kroz Hrvatsku, nego i kroz Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

Predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đuro Bukvić pozdravio je ovakav način razvitka turizma, koji može biti sigurna budućnost za manje općine i ruralne krajeve.

S njime se složio i načelnik općine Orebić Tomislav Ančić, te je zaključio kako je iznimna čast biti domaćin godišnje skupštine Europske federacije napoleonskih gradova, u sklopu koje se održava međunarodna konferencija "Kulturna ruta – destinacija Napoleon". Izrazio je nadu da će se predstavnici napoleonskih gradova i sudionici konferencije vratiti u Orebić kao turisti na odmor, ali i na još jedno godišnje okupljanje EFCN-a.

Za trodnevnog boravka na Pelješcu sudionici međunarodne konferencije "Kulturna ruta – destinacija Napoleon" posjetili su Dubrovnik te su uživali u gastronomskoj ponudi Dubrovačko-neretvanske županije, pelješkim vinima, neretvanskom brudetu i korčulanskoj lumbliji.

Naslovnica Dubrovnik