Dalmacija Dubrovnik

U Grad dovodi Amere podučiti ih kuharstvu

Američka nutricionistica i suradnica kulinarskih časopisa, autorica knjige “Taste of Croatia”, Karen Evenden, proteklih je dana ponovno boravila u Dubrovniku, gradu u kojemu se 2000. rodila njezina “neobuzdana” ljubav prema našoj zemlji, ponajprije obali, otocima i ljudima.

Dogodine u Dubrovnik planira dovesti dvadesetak svojih kolega nutricionista i novinara specijaliziranih kulinarskih časopisa na sedmodnevni “tečaj kuharstva” po autohtonim recepturama dalmatinskoga kraja. Svoju knjigu, koja sadrži recepte, kulturu spremanja hrane, te brojne susrete i anegdote nastale tijekom njezina trogodišnjeg boravka po hrvatskoj obali, jednostavno objašnjava.

– To je ponajprije knjiga o toplini vaših ljudi, ljubaznosti, osmijesima, žuljevitim rukama težaka, a osobito moja impresija i zadivljenost ulogom žene u Dalmaciji. Iskreno sam očarana sposobnošću vaših žena da drže svoje obitelji na okupu i da se na taj način opiru sveprisutnom osjećaju otuđenosti koji udaljava djecu od roditelja i roditelje od djece.

U malim otočnih i priobalnim konobicama sam od starijih žena saznavala i bilježila recepte, ali i način na koji one spremaju zdrave obroke za svoje obitelji. Osnovnu motivaciju za svoju knjigu pronašla sam među ženama na dalmatinskim tržnicama, a među najdražima mi je ova dubrovačka, u Gružu – kazuje Karen Evenden, koja se upravo u tom “trbuhu grada” opskrbljivala svježim namirnicama i proizvodima dok je na svojoj jahti sa suprugom boravila u dubrovačkom akvatoriju.

Taj zanimljivi američki bračni par je, naime, čak šest godina proveo krstareći mediteranskim zemljama, od koji su tri proveli uz hrvatsku obalu, koja ih je najviše oduševila.

Prema Kareninim riječima, ljubaznost kapetana porta bila je presudna da ACI-jeva marina u Komolcu postane njihov “home port”. Otvorene prirode i susretljiva, Karen je uspijevala ostvariti i komunikaciju s ljudima koji nisu znali nijedne riječi engleskoga.

Od jedne žene na Hvaru učila je o lavandi, ne samo kao mirisnom sastojku za sapune ili eterična ulja, nego i kao dodatku hrani, od starih maslinara je naučila koja je najbolja sorta masline i kako se pravi ulje, naučila je kako koristiti trave i mirodije Mediterana.

Sadnice lavande, maslina, narančina koje je ponijela sa sobom, posadila je na ranču koji vodi sa suprugom u Kaliforniji. Veseli se svakom plodu koji ubere na svojoj zemlji, a naročito je nestrpljiva u iščekivanju njihove prve ovogodišnje proizvodnje maslinova ulja.

– Zemlja uzvraća ljubav. Koliko joj daš, višestruko ti vraća. Naučila sam to od vaših ljudi, težaka po otocima, žuljevitih ruku – završava Karen Evenden.

Lidija Crnčević / EPEHA

Naslovnica Dubrovnik