Dalmacija Dubrovnik

Najava gradnje Metkovićke obilaznice uznemirila biospeleologe koji su godinama istraživali Jamu

Reliktni školjkaš turistička atrakcija

Najava gradnje Metkovićke obilaznice uznemirila biospeleologe koji su godinama istraživali Jamu

Stručnjaci upozoravaju na to da nisu poduzete nikakve mjere zaštite iako u jami žive jedinstveni primjerci iz tercijarnog doba

Stručnjaci upozoravaju na to da nisu poduzete nikakve mjere zaštite iako u jami žive jedinstveni primjerci iz tercijarnog doba

Gužve na cesti kod Metkovića / Denis Jerković/CROPIX
Jama u Predolcu u kojoj je još 1971. godine otkrivena kolonija reliktnog endemskog školjkaša Congeria kusceri, iznova je došla u središte zanimanja domaće javnosti nakon najave gradnje metkovićke obilaznice, koja bi prolazila neposredno pokraj tog zaštićenog biospeleološkog lokaliteta.

Uz stanovnike Dubrovačke ulice koji se protive obilaznici, na uzbunu zvone i biolozi, speleolozi, ekolozi te ekološke udruge upozoravajući na to da će obilaznica u potpunosti ili, pak, djelomično uništiti jamu i njezinu krhku ekološku ravnotežu.

Hrvatski biospeleolozi, uvažavajući iznimno biološko nalazište jame Predolac, također upozoravaju na mogućnost teške devastacije ako se cesta bude gradila na predviđenoj lokaciji.

Tu se prije svega misli na miniranja, koja bi mogla rastresti jamu. Budući da je školjka iznimno osjetljiva, svaka nasilna promjena okoliša uvjetovat će njezin nestanak. Podzemna kongerija (Congeria kusceri) jedini je slatkovodni podzemi školjkaš na svijetu, a živi samo u dinarskome kršu.

Hrani se filtriranjem organskog otpada koji u podzemlje donose poplave, osobito tijekom jeseni. Kao i sve životinje podzemlja, veoma je osjetljiva na promjene u okolišu, upozoravaju biospeleolozi.

- Istražujući jamu, stručnjaci su otkrili značajna podzemna vodena staništa uz postojanje bogate faune. Posebno se ističe bogata kolonija endemskog i reliktnog školjkaša.

Do sada, nažalost, nisu poduzete nikakve mjere zaštite, međutim, još uvijek nije kasno da se ovaj vrijedni speleološki nalaz detaljno istraži, turistički uredi i zaštiti kao geomorfološki unikat - ističe biospeleolog Tonči Rađa, koji je na terenu istraživao floru i faunu špilja i jama doline Neretve.

On upozorava na to da se špilje sustavno devastiraju i zatrpavaju smećem. - Možda je smeće veća opasnost za jamu u Predolcu od izgradnje obilaznice - kazao je Rađa, naglašavajući da se građevinski radovi moraju odvijati sukladno Zakonu o zaštiti prirode, bez miniranja koja bi rastresla unutrašnjost pećine.

Podzemna kongerija (Congeria kusceri)

Školjka iz tercijara

Školjka Congeria kusceri dobila je ime po slovenskome biologu Ljudevitu Kuščeru, koji ju je otkrio tridesetih godina prošlog stoljeća u Stinjevcu kod Vrgorca. Najprije je živjela u jezerima, pa je prešla u podzemlje, gdje je preživjela do današnjih dana kao relikt iz tercijarnog doba.

Naslovnica Dubrovnik