Dalmacija Dubrovnik

dubrovačka lučka uprava najavljuje 710 tisuća putnika s kruzera

Grad može primiti do 8000 gostiju dnevno

dubrovačka lučka uprava najavljuje 710 tisuća putnika s kruzera

Lani je u Dubrovniku  zabilježeno 678 tisuća gostiju s plovećih hotela, a ove godine će ta brojka porasti 5 do 7 posto

Lani je u Dubrovniku  zabilježeno 678 tisuća gostiju s plovećih hotela, a ove godine će ta brojka porasti 5 do 7 posto

- Ove godine će Dubrovnik posjetiti oko 710 tisuća putnika s kruzera, a brojku od milijun putnika ćemo dosegnuti tek 2018. godine. Zaprepašćuje me dezinformacija koja je puštena u javnost sa sjednice Županijskog poglavarstva, a koju je izrekao čovjek koji bi trebao baratati s najmjerodavnijim podacima - ljutito kaže Vlaho Đurković, ravnatelj dubrovačke Lučke uprave, demantirajući podatak o oko milijun putnika s kruzera što je izrekao Vjekoslav Vierda, član Županijskog poglavarstva zadužen za turizam.

Đurković smatra da je do štetne greške došlo jer je Vierda “pobrkao” broj putnika s kruzera i sveukupan broj putnika koji će ove godine proći kroz dubrovačku luku.

- Lani je u Dubrovniku zabilježeno 678 tisuća gostiju s plovećih hotela, a ove godine će ta brojka porasti 5 do 7 posto i dosegnut će oko 710 tisuća putnika. Kruzing sezona već nam se u ovoj godini protegla na devet mjeseci, a naša je težnja da traje svih dvanaest mjeseci u godini te da dnevno u Gradu budu jedan do dva putnička broda.

U izrazito dobroj suradnji sa Županijskom lučkom upravom i upravama kompanija mi smo i ove godine uspjeli “korigirati” broj megakruzera koji istodobno dolaze u Dubrovnik, pa smo, primjerice, umjesto dva velika Costina broda nedjeljom, uspjeli njihove kruzere rasporediti u tri dana tijekom vikenda.

To je i kompanijama u interesu jer ni oni ne žele da im se gosti s brodova žale zbog prometnih kolapsa u destinaciji - tvrdi Đurković.

Već dogodine, prema njegovim riječima, u Dubrovniku neće biti više od tri broda istodobno u luci ili na sidrištu, te će se ostvariti preporučena brojka od 7500 do 8000 putnika dnevno u gradu.

Upravo je to, prema Studiji razvoja kruzing turizma na Jadranu, koju je izradio Institut za turizam Hrvatske, optimalan broj gostiju koji mogu “progutati” mogućnosti Dubrovnika.

Đurković dodaje kako prema evidenciji izdanih dozvola Lučke uprave, oko kruzera u Dubrovniku na neki način radi više od 1500 osoba.

- To nije zanemariva brojka, a nije beznačajno niti napomenuti kako će, primjerice, u studenom, kada je u dubrovačkim hotelima sveukupno oko 200 gostiju, Grad s kruzera posjetiti oko 10 tisuća putnika - zaključuje Đurković.

Bez napretka u prometu

Što se tiče regulacije prometa prilikom dolaska većeg broja kruzera, u Dubrovniku se od lani uopće nije napredovalo. Morski put uopće nije predviđen u olakšavanju prometnih gužvi na cestama, pa će se i dalje rasterećenje pokušati postići jedino raspoređivanjem autobusa koji će putnike iskrcavati na Pločama i Pilama.

Naslovnica Dubrovnik