Dalmacija Dubrovnik

gdje je amaterizam?

Udruga lađara odgovorila na prozivke: Sve se vrti oko novca, mnogima je laknulo kad smo ukinuli doping kontrole

gdje je amaterizam?
Puno se toga zadnjih godina kod glavnih aktera Maratona lađa vrti oko novaca, „elitne“ temeljne lađarske udruge raspolažu proračunima na kojima bi im zavidjeli mnogi profesionalni sportski klubovi, kladionice u ponudi nude oklade...

Bura koja je zapuhala nakon 19. Maratona lađa nikako se ne smiruje. Po prvi put u povijesti Maratona pobijedila je ekipa izvan doline Neretve, Argo Bjelovar, a druge dvije ekipe Gusari Komin i Stablina, koje se nisu složile oko drugog i trećeg mjesta, odbile su primiti medalje dovodeći u pitanje regularnost natjecanja te optužujući organizatora, Udrugu lađara Neretve, za čitav niz propusta i nepravilnosti. 

Ipak, jedanaest dana nakon vrućeg Maratona, utvrđen je konačni poredak ekipa, koji je službeno objavljen na tiskovnoj konferenciji udruge lađara Neretve, koja je glavni organizator Maratona.

- Sukladno odluci sudaca na Maratonu, prvi su Argo Bjelovar, dok drugo i treće mjesto dijele Gusari Komin i Stablina, četvrti su lađari Gospe Karmelske te dalje po utvrđenoj tablici, koja je objavljena na službenim stranicama Maratona, kazao je tajnik udruge Ante Mijić, naglašavajući da sve nezadovoljen ekipe mogu u narednih pet dana mogu podnijeti argumentiranu žalbu nadležnom žalbenom vijeću.

Tako bi se mogao nazrijeti kraj lađarske trakavice koja se danima poteže po dolini Neretve.

Odgovarajući na zamjerke lađara Gusara iz Komina predsjednik Upravnog odbora udruge lađara Neretve, Rade Ostojić kazao je da se propusti u Maratonu lađa javljaju se jer se ovdje radi o kulturno-sportsko-turističkoj manifestaciji, a ne službenom sportu sa strogo definiranim i do detalja propisanim pravilima.

- Kao najveći propust navode se sudački propusti. Nažalost, bilo ih je. Iako je ovaj sudački tim sudjelovao već na nekoliko lađarskih utrka i Maratona lađa, moramo s žaljenjem reći da smo i mi dojma da se ipak nisu snašli u ovom, do sada najkonkurentnijem Maratonu lađa. Ali uzmimo u obzir da sudački posao na Maratonu lađa nije lagan, rade u teškim uvjetima i s nikad dovoljno definiranim pravilima, s lađarskim ekipama koje traže svaku rupu u tim istim pravilima, te se vrlo čestu susreću s agresivnim navijačima, pojasnio je Ostojić sa kojim su se složili i predsjednik Udruge lađara Dalibor Obradović te tajnik Ante Mijić.

- Nažalost, sve ekipe, pa tako i ekipa Gusari Komin čitaju u pravilnicima ono što hoće i tumače onako kako im odgovara, slažu su u vodstvu krovne lađarske udruge.

Tako se iz njihova očitovanja da iščitati da je organizator trebao „zamrznuti“ položaj preostalih 32 ekipa, da bi se 2 ekipe na čelu utrke dogovorile, koja će proći prva kroz uzak prolaz na Čeveljuši. U pravilnicima to ne postoji, već stoji da, ako se ekipe ne dogovore oko prolaska, prva prolazi desna lađa, a ne ona kojoj sudac kaže, kako neupućeni izjavljuju. Iza prolaska prva lađa čeka drugu, te nakon poravnanja nastavljaju utrku, pojašnjava Ostojić te kompletnu situaciju uspoređuje s natjecanjem Formule 1. 

- Kada na Formuli 1 izađe safety car na stazu, utrka se uspori i ona formula koja je skoro krug iza prvoga ima priliku približiti se svim formulama naprijed. Tako zbijeni voze u koloni do odlaska safety cara, kada se utrka nastavlja. Dakle, ne vraćaju se na razdaljinu na kojoj su bili u trenutku ulaska safety cara, što bi bio apsurd, kako u Formuli 1, tako i u Maratonu lađa, pojasnio je Ostojić.

Kao zamjerka se spominju i brodice koje prate Maraton te prave valove i smetaju utrku.

- Pozivamo sve da pogledaju dostupne snimke i fotografije s Maratona lađa, pa će svima biti jasno da su upravo navijači ekipa Gusari Komin i Stablina daleko najbrojniji u tim brodicama, rezolutni su u udruzi lađara.

- Nigdje u aktima Udruge lađara Neretve ne stoji da se mjesta ne mogu dijeliti, a suci nisu nikome „nudili“ podjelu mjesta, kako ističu u udruzi Gusari Komin. Zbog zakazivanja opreme suci nisu snimili prolazak kroz cilj ekipa Gusari Komin i Stabline Zato su predstavnicima ekipa izrazili svoje namjere da konačan poredak bude takav da te dvije ekipe podjele 2. i 3. mjesto, što su iste odbile, te su suci zatražili digitalnu obradu dostupnih snimki prolaska kroz ciljnu ravninu, čime bi se jasno utvrdio konačan poredak.

- U istupima ekipe Gusari Komin nismo vidjeli čestitke pobjedniku, a vidljivo je da se spominje prvo mjesto i pobjedničko postolje, čime daju dojam da se ne mire s
ničim osim prvim mjestom. Sve to možemo protumačiti samo kao pravdanje pred navijačima i sponzorima, jer ipak im je netko „ukrao“ to prvo mjesto, ističu u udruzi lađara a sve se povezuje sa najavom antidopinške kontrole.

- Nervoza u ekipu i vodstvo udruge Gusari Komin (i još nekih udruga) se uvukla već prije nekoliko mjeseci kada je Upravni odbor ULN odlučio, u skladu s aktima koji su na snazi već treću godinu, angažirati nadležno tijelo za provedbu antidopinške kontrole. Tada su iznosili čitav niz nelogičnih i neutemeljenih razloga zašto se to ne bi trebalo provesti; da je preskupo, da testiranje nije u skladu s pravilima, da se rezultat može pobiti na sudu, da je testiranje trebalo najaviti, da će se navući sramota na Maraton lađa. Sa žaljenjem smo morali odustati od provedbe antidopinške kontrole, uz vidljivo olakšanje i likovanje pojedinih ekipa, kazao je Obradović. 

Pitamo se zašto se neki protive kontroli korištenja takvih nedopuštenih i ilegalnih
sredstava, te znaju li kakve posljedice to ostavlja na ljudsko zdravlje. Vjerujemo da bi i sponzore zanimalo troše li se njihove donacije i sponzorski novac na takva nedopuštena i ilegalna sredstva. Nadamo se, i dati ćemo maksimalnu energiju da antidoping kontrola postane standard već od sljedeće godine, zaključio je Obradović.

Vodstvo lađarske udruge drži da se čitava priča vrti oko novca.

- Puno se toga zadnjih godina kod glavnih aktera Maratona lađa vrti oko novaca, „elitne“ temeljne lađarske udruge raspolažu proračunima na kojima bi im zavidjeli mnogi profesionalni sportski klubovi, kladionice u ponudi nude oklade na rezultat Maratona lađa, sponzori se traže po čitavoj Hrvatskoj. Gdje su nestali amaterizam i tradicionalni korijeni Maratona lađa, pitaju se Obradović, Ostojić i Mijić.

- Svima su, valjda, jasni motivi udruge Gusari Komin za njihovo priopćenje kojim blate čitav Maraton lađa, a to je pravdanje svojega poraza pred sponzorima i navijačima, odnosno treće godine zaredom da nisu osvojili zlatnu medalju, odgovorili su iz vodstva krovne lađarske Udruge Gusarima Komina.

- Udruga lađara Neretve nije Gusarima Komin ukrala zlato, zlato su izgubili onoga trenutka kada su pomislili da su iznad svih drugih, kako lađarskih ekipa tako i Maratona lađa, zaključili su Obradović, Ostojić i Mijić.

Naslovnica Dubrovnik