Dalmacija Dubrovnik

PUČE VESLO NA DVA DILA

Repovi će se još dugo potezati po dolini Neretve: 'Udruga lađara ukrala nam je pobjedu!'

PUČE VESLO NA DVA DILA
Ne zna se tko je od nas zauzeo drugo i treće mjesto jer nije bilo preciznih mjerenja, ni lasera. Na uskom prolazu u Čeveljuši nije bilo suca koji bi propustio jednu pa drugu ekipu, koje bi zatim ravnopravno nastavile utrku, tvrde Kominjani

Iako je "Maraton lađa" završio, iza njega su ostali repovi koji će se još dugo potezati po dolini Neretve. Lađari "Gusara" iz Komina nisu zadovoljni organizacijom 19. maratona, jer se ni tri dana nakon što je odveslan ne zna tko je zauzeo drugo, a tko treće mjesto. Kominjani dovode u pitanje njegovu regularnost, i to zbog čitavog niza propusta koji su, kako kažu, daleko od fair playa u borbi za prvo mjesto.

Podsjetimo, pobjednici 19. maratona lađa su veslači lađarske udruga lađara "Argo Bjelovar", dok još uvijek nije utvrđen poredak za ekipe "Gusara" Komin i ekipe "Stabline". Službeno, na stranici udruge lađara Neretve stoji kako nije definiran poredak za drugo i treće mjesto. Dakle, ne zna se koja je "Stablina", a koji su "Gusari" iz Komina.

Oni su u cilj ušli iza ekipe Bjelovara, a kako nije bilo preciznih mjerenja, službeni stav je da su drugo i treće mjesto - nepoznati. Stablina i Komin su odbili primiti ponuđena odličja za podijeljeno drugo mjesto na svečanosti u Pločama, a Kominjani su u utorak održali i konferenciju za medije na kojoj su upozorili na brojne propuste u organizaciji Maratona lađa.

Oni su krovnu udrugu i upravni odbor pozvali na odgovornost, a i sam predsjednik lađara "Gusar" Komin Ante Vuković iz revolta je ponudio ostavku na tu dužnost.

- Ako će se ovako veslati, mi nikada nećemo pobijediti na maratonu - ustvrdio je Vuković, naglašavajući da se "ubija“ volja za veslanjem u dolini Neretve što bi za posljedicu imalo gašenje udruga lađara.

- Mi i o tome, nažalost, razmišljamo - kazao je vidno ogorčen Ante Vuković.

Lađari iz Komina čestitali su svim ekipama i svakom veslaču koji je uspješno izveslao Maraton po, kako kažu, vrlo teškim uvjetima.

- Međutim, Udruzi lađara Neretve ne možemo čestitati jer su, kao organizatori Maratona lađa, napravili niz propusta - kazao je Ante Vuković, koji se skupa s Borkom Šumanom i Stjepanom Vlahovićem javno kritizirao Upravni odbor udruge lađara Neretve, koja je glavni organizator Maratona.

- Najveći propust na ovom Maratonu lađa napravili su suci. Na ključnoj točci, na prolazu ispod uskog mosta na Čeveljuši, gdje može proći samo jedna lađa, nije bio postavljen niti jedan sudac, a suci koji su bili u blizini u gliserima nisu reagirali. Na taj prolaz vodeće ekipe dolaze skupa, a u tom trenutku trećeplasirana ekipa (Bjelovar op.a.) zaostaje nekih 70-80 metara - veli Vlahović.

- Ako dvije ekipe dođu skupa na prolaz u Čeveljuši pravilo je da sudac jednu ekipa pusti i onda se nakon prolaza sačeka druga ekipa i skupa nastave veslati dalje. To su upravo napravile u tom trenutku vodeće ekipe (Stablina i Gusar, op.a.) i dok se to odvijalo, Bjelovar ih je sustigao nastavivši dalje veslati - upozoravaju "Gusari" iz Komina.

Oni smatraju da su suci tu imali veliki propust jer je trebalo trećeplasiranu ekipu zaustaviti dok se ne vrati prednost vodećih ekipa od nekih 70-80 metara kao prije "tumbina", jer organizator nije osigurao neometan prolaz za dvije lađe.

Tako "Gusari" Komin i "Stablina" nisu izgubile prednost svojom greškom, nego im je bilo onemogućeno veslanje.

- Ne znamo tko bi na kraju bio prvi, ali sve bi bilo pošteno i u sportskom duhu, ovako je, nažalost, sve palo u drugi plan. Ne toliko zbog pobjedničke ekipe, nego zbog Udruge lađara Neretve, točnije, zbog sudaca - ogorčeni su lađari Kominjani.

- Cilj u Pločama nije bio označen laserom pa sada ne znamo tko je osvojio drugo, a tko treće mjesto - pojasnio je Vlahović.

On je još dodao da je uz jak vjetar lađarima smetalo stotinjak brodica, većih i manjih, koje su pratile natjecanje.

- Oni su nam pravili valove od metra, možete misliti kako je veslati u tim uvjetima. Ispada da smo mi lađari gladijatori, a ostali - publika iz arene koja čeka da se poubijamo - zaključio je Vlahović.

'Nemamo komentar, snimke se još pregledavaju'

Nitko od članova Upravnog odbora Udruge lađara Neretve nije želio komentirati optužbe lađara "Gusara" iz Komina i "Stabline" uz obrazloženje da se snimke još uvijek pregledavaju.

Neslužbeno doznajemo da će krovna Udruga lađara Neretve tiskovnu konferenciju sazvati za petak na kojoj će iznijeti svoje viđenje događanja na 19. Maratonu lađa.

Naslovnica Dubrovnik