StoryEditorOCM
Dalmacijautrka za štit kneza Domagoja

Prvi put u povijesti na Maratonu lađa pobijedila ekipa izvan doline Neretve!

13. kolovoza 2016. - 22:15
maraton

NOVIJE

„Prvaci smo nek se zna Maratona lađama, nek vijore zastave prvaci smo Neretve“ - pjevali su lađari ARGO Bjelovar, dok su prvi uveslavali na cilj u Pločama, praćeni zvonjavom crkvenih zvona i usklicima oduševljenja okupljene publike. 

Lađari Bjelovara pokorili su Neretvu za manje od dva i pol sata. Borili su se s ćudljivom rijekom, riječnim strujama i virovima, koje su vlastitom snagom, ali i vještinom veslanja nadigrali. 

Njima je kao apsolutnim pobjednicima 19. Maratona lađa pripao veliki štit kneza Domagoja te zlatne medalje kojima su se okitili. Iza njih na cilj je uveslale su gotovo izjednačene lađarske posade Gusara Komin i Stabline.

- Nije nam bilo lako, ali uspjeli smo - rekao nam je kapetan zlatnih lađara iz Bjelovara, Tomislav Smrček.

- Ljudi moji. Mi smo deset godina na martonu i ovo nam je pobjeda u jubilarnoj godini. Utrka je bila jaka. Dobro smo startali. Ove dvije ekipe Gusari i Stablina su puno jače ali one su se ubijali dvadeset kilometara, a mi smo čekali svoju priliku i dočekali, razdragan je Smrček.

- Pa mi smo prva ekipa u povijesti maratona koja nije iz Neretve, uslikuno je.

Gusarima Komin i Stablini pobjeda je izmakla za dlaku. Ali što je tu je. Izgubili su doslovno zadnjih stotinjak metara, kada ih je Bjelovar nadveslao. O tome će se još nema dvojbe diskutirati. 

Goran Zmijarević, kapetan Stabline, nije krio ogorčenje. Ipak čestita pobjedniku. 
- Bjelovar nas je zaobišao pred samim ciljem, rekao je Zmijarević.

Na ovogodišnjem maratonu, koji se tradicionalno vozio pod visokim pokroviteljstvo predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, sudjelovale su 34 lađarske ekipe, iz čitave doline Neretve, kontinentalne Hrvatske te lađari iz susjedne BIH kao i tradicionalni sudionici Maratona na Neretvi lađarska ekipa Salašari iz Sombora, članovi tamošnjeg Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Vladimir Nazor. Oni već godinama sudjeluju na neretvanskom maratonu lađa.

- Sretni smo što smo i ove godine na Maratonu lađa na Neretvi. Zadovoljni smo kako su nas Neretvani dočekali. Pripremali smo se intezivno za ovaj maraton na Palićkom jezeru kod Subotice u lađi te smo tako promovirali neretvansku lađu. To je jedina neretvanska lađa u Vojvodini, kazao nam je Pavo Matarić, kapetan Salašara čekujući start utrke.

A kada su kuburaši iz Marije Bistrice svojim plotunima dali znak za start 19. Maratona lađa, Neretva je postala pretijesna za više od 400 veslača koji su u svojima lađama krenuli prema Pločama na stazi dugoj 22,5 kilometara. 

Lađari su čvrsto stisnuli vesla, snažno zamahujući i sijekući vode Neretve. Pjenila je rijeka pod snagom neretvanskih gusara. 

I prije maratona se šuškalo o favoritima. Stablina, Gusari Komin, Crni put Metković, najčešće se spominju. 

I na samoj stazi situacija je slična. Utrku predvode Gusari Komin, za njima je Stablina i Crni put. Ni Bjelovarčani ne zaostaju. Kasnije im se na samom kraju posrećilo. U Crnoj rici se formira poredak: Gusari, Stablina, Argo Bjelovar. Svaka ekipa ima svoju tehniku, koju su posljednjih mjeseci razrađivali brižno je čuvajući od protivnika. Treniralo se na vodi i na suhom u teretani.

- Važna je fizička spremnost, ali i psihička, kaže nam Nedjeljko Jerković Žuti iz ekipe Rogotina.

- Ove godine se baš i nismo pripremali, ali želja nam je očuvati našu devetaestogodišnju tradiciju na Maratonu lađa. Za uspjeh na Maratonu treba poznavati tokove Neretve i biti psihički spreman. Ja sam u višegodišnjoj karijeri veslanja imao situaciju da mi se veslač psihički slomi i ne može dalje. To su sve situacije na kojima treba raditi, kazao je Žuti.

Gusarsku utrku budno je motrio i sam knez Domagoj, glumac amater, Mario Jurković. Odjeven u odoru kneza s visoko isukanim mačem vratio je Maraton lađa na trenutak u povijest kada su neretvanski gusari branili Neretvu od Mlečana.

- Maraton lađa doživljavam kao jedan jedinstveni događaj u kojem se očituje snaga i zajedništvo svih veslača, kazao je knez Domagoj.

- Danas sam dosta uzbuđen i htio bih svim političarima koji prate maraton poručiti da mogu samo uspjeti ako svi veslaju k zajedničkom cilju, poručio je.

Gusarsko natjecanje na Neretvi, pretočeno u jedinstveni spektakl «Maraton lađa» otrgnulo je zaboravu i iz mulja izvuklo tradicionalno neretvansko plovilo, lađu, koja zahvaljujući neumornim neretvanskim lađarima živi vječno.

- Lađa je naša tradicija. Mnogo se puta ponovilo da se u njoj rađalo, vjenčavalo i umiralo, kaže Mirko Vlahović Jablan iz Komina. 

Iza njega je osamanest maratona u kojima je veslao. Još je aktivan ne misli prestati.

- Maraton je postao brend. Po spremnosti ekipa graniči s profesionalizmom, jer lađari treniraju tjekom čitave godine. Za nas Neretvane Maraton lađa je kao Sinjska alka za Sinjane, kazo je Mirko Vlahović Jablan. 

- Lađa nam živoz znači - kaže.

START UTRKE

Startao je 19. Maraton lađa na Neretvi. Točno u 17 sati kuburaši Iz Marije Bistrice ispalili su su plotune, a ispod lučkog Mosta u Metkoviću krenule su 34 lađarske posade iz čitave doline Neretve i kontinentalne Hrvatske te lađari iz susjedne BIH kao i stalni sudionici Maratona Salašari iz Sombora (Vojvodina). 

Lađari će odveslati 22,5 kilometara dugu lađarsku rutu do cilja u Pločama gdje se očekuju iza 19 sati. Pobjedniku će pripasti veliki prijelazni štit kneza Domagoja.

Tko su favoriti ovogodišnjeg maratona lađa?

Među glavnim favoritima ističu se prošlogodišnji pobjednici lađari Stabline te lani drugoplasirani Gusari Komin. Iza njih je Crni put Metković koji je bio pobjednik 2014 godine. 

Iza ove tri posade slijede još  ove tri posade slijedi nekoliko ekipa koje također žele štiti kneza DOmagoja. 

"Gospa Karmelska" iz Krvavca, "Sveti Ilija" iz Metkovića, "Argo" iz Bjelovara. Iza njih su brojni treninzi na vodi i u teretani. Znalci kažu da nisu loše ni lađarske ekipe „Gusari 2“, Peračko Blato i Žrnovski galijoti s Korčule.

Tako bi se moglo dogoditi da štiti kneza Domagoja ode izvan Neretve u Bjelovar ili na Korčulu.

Maraton lađa privukao je brojne političare to više što se bliže izvanredni izbori. 

Na startu Maratona tako su viđeni: ministar kulture, Zlatko Hasanbegović u društvu Željke Markić, ministar poljorivrede, Davor Romić, Mijo Crnoja, ministar MUP a, Vlaho Orepić, ministar zdravlja, Dario Nakić, premijer, Tihomir Orešković, ministar pravosudja, Ante Šprlje, brojni bivši saborski zastupnici, estradni umjetnici Matija Vuica i Jure Popovič, gradonačelnica Metkovića, Katarina Ujdur, gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić u pratnji Stipe Gabrića Jambe, Ćiro Blažević, Andrej Plenković da HDZ ovcima iz Dalmacije, ministrica uprave, Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica, Nada Šikić.

Sve nazočne pozdravili su gradonačelnica Metkovića, Katarina Ujdur, župan Nikola Dobroslavić, izaslanik predsjednice RH, Mate Granić, tehnički premijer, Tihomir Orešković. 

Lađa je dio turističke promidžbe Neretve i Hrvatske. Neka natjecanje bude fer i pošteno, kazao je Orešković, a njegov sin koji se sa ocem popeo na binu proglasio maraton lađa otvorenim.

Prigodan recital izveo je knez Domagoj, glumac amater, Mario Jurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:32