Dalmacija Dubrovnik

obostrana korist

I to je moguće: ruski investitor izgradio cestu i trafostanicu

obostrana korist
Tvrtka \'Mikado\' financirala je cestu prema Veljem vrhu dugu 1,6 kilometara, uredila 2200 metara protupožarnog puta i izgradila novu trafostanicu. Cesta vodi do Rusovih posjeda, ali će zlata vrijediti Šipancima

Priča o ruskom investitoru na elafitskom otoku Šipanu jedna je od rijetkih ulagačkih epizoda na dubrovačkom području s izravnim pozitivnim učinkom za lokalno stanovništvo.

Konstantin Venjaminovič Gološčapov, suvlasnik tvrtke "Mikado" u čijem je vlasništvu ljetnikovac Katino u Luci Šipanskoj, obnovio je taj kompleks, ali je pritom još izgradio potpuno novu trafostanicu kojom se značajno popravila otočna elektromreža polovici stanovništva te prometnicu i protupožarni put.

Novoizgrađena cesta koja vodi prema Veljem vrhu, duga 1,6 kilometara, svečano je otvorena ovog tjedna, a u sklopu radova vrijednih devet milijuna kuna, uređeno je i 2200 metara protupožarnog puta.

Dionicu današnje prometnice, a nekadašnje šumske staze, od Dvora do Veljeg vrha otvorili su Luka Božo Brajović, predsjednik Mjesnog odbora Šipanska, i Natalija Oštarijaš, direktorica tvrtke "Mikado".

Tako je radove u cijelosti financirao "Mikado", a izvela ih je tvrtka "Cestogradnja".

- Odmah nakon završetka građevinskih radova i povlačenja teške mehanizacije s gradilišta vile Katino, u dogovoru s Mjesnim odborom i uz odobrenje ureda gradonačelnika, koji su prepoznali važnost ove prometnice za razvoj čitavog mjesta i otoka, tvrtka je pristupila pripravnim radovima za izgradnju - rekla je Natalija Oštarijaš.

Važnost ove prometnice prije svega se odnosi na samog ulagača, jer cesta zapravo vodi do najvišeg vrha otoka gdje Rus ima još tri nekretnine, navodno jednu za komercijalne svrhe i dvije za poslugu.

Šipanci će neslužbeno reći da sva ta ulaganja prvenstveno koriste ulagaču.

Primjerice, protupožarni put nasut je šutom s gradilišta vile Katino, koji je prije bio nepropisno deponiran po otočnim poljima, sve dok nije intervenirala inspekcija. Tek se tada rodila ideja o protupožarnom putu.

No, ulaganje se u konačnici poklopilo s korisnim za Šipance, ali ne slučajno, jer je Mjesni odbor od početka sve držao pod budnim okom.

Predsjednik Mjesnog odbora prisjeća se uspona i padova u komunikaciji s njegovim zastupnicima u Hrvatskoj. Samoga investitora Brajović je vidio jedanput i kaže kako uopće nije siguran je li to uistinu bio on.

- Susreli smo se na pola sata. To je jednostavan čovjek, nimalo nalik slici tajkuna kakvu poznajemo u Hrvatskoj. Rus i ne zna za ovu asfaltiranu cestu niti trafostanicu. On samo odobrava sredstva koja direktorica "Mikada" drži potrebnim - kaže Brajović, pa nastavlja:

- U početku nas je u zabludi držala prvotna direktorica tvrtke "Mikado" Vlasta Pavić, prijašnja zagrebačka gradonačelnica. Obećavala nam je kule i dvorce, ali naposljetku nije ostvarila ništa.

Dok smo došli do Rusa i shvatili da od toga nema ništa, oni su je "skinuli" s te pozicije.

Kule i dvorci zapravo su bili prvotno obećanje investitora, vrijedno šest milijuna kuna, o gradnji kanalizacijskog sustava. Ono nije ispunjeno, a u međuvremenu su se mijenjali direktori "Mikada".

Brajović je izrazito zadovoljan suradnjom sa sadašnjom direktoricom Natalijom Oštarijaš koja je, kaže, bila spremna na pozajmicu Gradu Dubrovniku, odnosno poduzeću "Vodovod", u iznosu milijun eura radi rješavanja odvodnje. No, takav aranžman nije bio prihvaćen od gradske uprave.

- Obnova vile Katino na kraju će ipak završiti dobro za stanovništvo, jer pitanje je kad bi Šipan dobio takvu cestu, protupožrani put i poboljšanu elektromrežu da ruski investitor nije došao na otok.

Ali, i dalje me ljuti što nije izgrađen kanalizacijski sustav koji je od početka razgovora s ulagačem bio polazišna točka - kaže gradska vijećnica Olga Muratti, osobno vezana za otok Šipan.

Na svečano rezanje vrpce netom završene prometnice i čašu šampanjca pozvan je bio Željko Raguž, zamjenik dubrovačkoga gradonačelnika, koji je tamo bio s Markom Smokvinom, stručnim suradnikom u Upravnom odjelu za promet, i vijećnicom Muratti, dok su novinari dobili tek naknadno priopćenje iz gradske uprave.

Raguž kaže kako se Šipan, otok koji administrativno pripada Gradu Dubrovniku, razvija upravo zbog toga što mještani nastupaju složno i zajednički artikuliraju svoje stavove.

I GRAD ULAŽE U ŠIPAN

Nastavlja se uređenje protupožarnog puta

Zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Željko Raguž najavio je da će Grad Dubrovnik nastavljati i dalje podupirati sve projekte koji pridonose napretku otoka i većoj kvaliteti života.

Nastavit će rusku investiciju u uređenju protupožarnog puta.

Već na proljeće je gradskim novcem uređen kilometar ceste od Suđurđa do Šipanske Luke, vrijedan 700 tisuća kuna.

Uz tu prometnicu asfaltirano je i nekoliko dionica ceste do sela Do, u ukupnoj dužini od 600 metara, dok je u sklopu investicijskog održavanja sustava javne rasvjete u Šipanskoj Luci postavljeno 37 rasvjetnih tijela u LED tehnologiji.

Raguž je podsjetio i da dječje igralište u Šipanskoj Luci uskoro očekuje potpuna rekonstrukcija, a obnovit će se i postojeće boćalište, kao i ono u Suđurđu.

Naslovnica Dubrovnik