Dalmacija Dubrovnik

dan otvorenih podruma utire vinski put do turista

Uživali u vrhunskoj kapljici s Pelješca

dan otvorenih podruma utire vinski put do turista

Vrata svojih podruma otvorili su PZ Stoviš, vinarije Vukas, Madirazza, Kiridžija, PZ Dingač, te vinarije Kuna i Putnikovići

Vrata svojih podruma otvorili su PZ Stoviš, vinarije Vukas, Madirazza, Kiridžija, PZ Dingač, te vinarije Kuna i Putnikovići

Pelješki vinari otvorili su u četvrtak vrata svojih podruma kako bi posjetiteljima ponudili na kušnju svoja najbolja vina, koja su postala zaštitni znak ovog područja i dio pelješke turističke ponude.

Dan otvorenih vrata vinskih podruma na Pelješcu obilježava se drugu godinu, a uzvanici, političari, gospodarstvenici te predstavnici javnog i kulturnog života Dubrovačko-neretvanske županije, ljubitelji dobre kapljice, degustirali su izvorna vina dingač, postup, plavac, pelješac, stagnum, plere i druga. Vrata svojih podruma tako su otvorili PZ Stoviš, vinarije Vukas, Madirazza, Kiridžija, PZ Dingač, te vinarije Kuna i Putnikovići.

Bila je to ujedno i prigoda za upoznavanje s tradicionalnim načinom obrade vinograda te proizvodnje kvalitetnog crnog vina. Vinarija Miloš u Ponikvama godinama je stvarala izvorna pelješka vina da bi danas stvorila svoj vlastiti brand. Najprepoznatljivija vina svakako su suhi stagnum, s oko 14,6 postotaka alkohola, ali i desertno vino istog naziva koje se poslužuje uz kolače i slastice.

Gosti u Vinariji Miloš u Ponikvama                                                Denis Jerković / CROPIX
Sa svojih petnaestak postotaka alkohola, rekorder je ne samo po količini šećera nego i po cijeni od čak 310 kuna.

 - Ova vrhunska vina u vinariji Miloš odležavaju i po pet godina u hrastovim bačvama, zatim se pretaču u boce gdje odstoje dodatnih nekoliko mjeseci te su tek tada spremna za tržište, otkriva nam Frano Miloš. Ova vinarija, kao i ostale na Pelješcu, također, podiže nove nasade vinograda na najstrmijim padinama pelješkog vinogorja.

 - Od mikrolokaliteta i mikroklime ovisi kvaliteta vina, pa tako naš plavac mali rangiramo po položaju uzgoja, načinu berbe te godini proizvodnje, kaže Miloš. Među brojnim vrstama crnoga, a u novije doma i bijelog vina, uglavnom chardonnyja, u svim vinarijama dominira vino dingač, koje je postalo zaštitni znak pelješkog vinogorja i nezaobilazan dio pelješke turističke ponude. To je izvanredno vino, koje objedinjuje sve najbolje osobine koje sorta plavac mali može dati. Ljubitelji dobre kapljice, rotirajući vinsku čašu s dingačom, uživaju u voćnim aromama koje su dugo postojane i ne gube na intenzitetu, u što se uvjerila i dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić.

 - Želja nam je podići vinske ceste Pelješca na prepoznatljivu razinu, a ako je suditi po ovogodišnjoj manifestaciji Dana otvorenih vrata vinskih podruma, sigurna sam da smo i uspjeli. Županija će svakako poticati vinarstvo i vinogradarstvo, kazala je županica Buconić, najavljujući skoru gradnju Muzeja vina upravo na Pelješcu. Pelješko vinogorje je jedno od šest u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a pod vinogradima je 968 hektara nasada.

Dingač - prvi zaštićen

Dingač je bio prvo zaštićeno vino na području bivše države. Zaštićen je u Ženevi 1962. i riječ je o našem najboljem vinu. Dingač nikada nema manje od 14 posto alkohola i nikada ne ide u promet prve godine nakon berbe, nego nakon nekoliko godina odležavanja.

 

Naslovnica Dubrovnik