Dalmacija Dubrovnik

U ZAVOJU

Vozač Hitne pomoći Nikola Barbir: Spašavao sam umirućeg, a policija me kažnjava zbog pretjecanja

U ZAVOJU
Metkovic, 150316. Vozac hitne iz Metkovica Nikola Barbir dobio je kaznu za prometni prekrsaj dok je pod rotacionim svjetlima vozio pacijenta u dubrovacki bolnicu. Na fotografiji: Nikola pored vozila hitne doma zdravlja Metkovic. Foto: Denis Jerkovic/Cropix
Zbog 'pretjecanja na nepreglednom dijelu ceste' kod Stona Nikola Barbir kažnjen je s 3000 kuna i oduzimanjem vozačke dozvole. Nakon što se žalio, sačuvao je dozvolu i platio 2200 kuna

Dugogodišnji vozač Hitne medicinske pomoći iz Metkovića Nikola Barbir ostao je nemalo iznenađen kada mu je poštar na vrata donio plavu omotnicu i kaznu od tri tisuće kuna uz tromjesečno oduzimanje vozačke dozvole zbog "pretjecanja na nepreglednom dijelu ceste“ od Stona prema Dolima.

Naizgled neugodna situacija, u kojoj su se našli brojni vozači, poprima nove dimenzije kada se zna da je Barbir upravljao vozilom Hitne pomoći pod rotacijskim svjetlom, prevozeći umirućeg bolesnika u dubrovačku bolnicu. Barbir je po službenom policijskom zapisniku pretjecao drugo vozilo u zavoju gdje je preglednost ceste nedovoljna.

- Vozač Hitne pomoći Nikola Barbir pravomoćnom presudom Prekršajnog suda u Dubrovniku proglašen je krivim i kažnjen za počinjeni prekršaj iz članka 72. st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama - rečeno nam je u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

Neslužbeno doznajemo da u spisu ne stoji je li vozilo u tom trenutku bilo pod rotacijom, a policajac je neposredno opazio protuzakonito pretjecanje. Iz policije pojašnjavaju kako Hitna čak i da je rotacija bila uključena ne bi smjela pretjecati u nepreglednom zavoju, jer bi mogao izazvati sudar s trećim vozilom.

- Djelatnik policije je postupao po zakonu jer da je bilo drugačije, vozač bi zasigurno bio oslobođen odgovornosti - poručili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Uzaludno je Barbiru bilo opravdanje da kao vozač Hitne medicinske pomoći nije namjerno počinio prekršaj. U dokazivanju prekršaja pročitana je zabilješka što ju je sastavio policajac, koji je u provedenom prekršajnom postupku ocijenjen kao nepristrani svjedok, a prekršajna sutkinja nije našla nikakve olakotne okolnosti prilikom odmjeravanja novčane kazne.

- Ogorčen sam. Ne znam što bih vam drugo rekao. Umjesto da se vozače Hitne nagradi što u nadljudskim naporima spašavamo živote ljudi, nas se, evo vidite, i kažnjava, novčano i oduzima nam se vozačka dozvola. Znate li vi što znači profesionalnom vozaču kada mu se zabrani upravljati vozilom na tri mjeseca. Tako ga se kažnjava i oduzima mu se kruh iz ruke - pripovijeda nam Barbir svoju nevolju, koja po njega ipak neće završiti na ovako rigorozan način.

Naime, žalio se na prvostupanjsku odluku, pa je prekršajni sud ublažio kaznu. Po tome mu neće oduzeti vozačku dozvolu, samo će platiti 2200 kuna kazne.

- Što ću, kaznu sam platio - pokazuje nam uplatnicu kojom je "pogurao“ državni proračun.

Prekršaj se dogodio 29. ožujka 2013. godine, a pravomoćno je okončan ovih dana. Da stvar bude još zamršenija, vozač Hitne Nikola Barbir tada nije ni znao da je počinio prekršaj. O svemu je informiran dvije godine poslije, kada je dobio rješenje o počinjenom prekršaju.

- Ako je policajac iz Policijske postaje Ston uočio moj prekršaj, valjda je vidio da je u pitanju vozilo Hitne pomoći. Zašto nije pošao za mnom u Dubrovnik i to mi rekao, a ne ovako slanjem prekršajnog naloga. Taj policajac ne zna i nije ga briga koga je medicinski tim, vozač, medicinska sestra i liječnica, toga dana transportirao u bolnicu. Nije ga briga ni je li taj čovjek ostao živ - ogorčen je Nikola Barbir, koji je radeći kao vozač u Hitnoj pomoći odradio na tisuće vožnji, kojima su spašeni životi mnogih ljudi.

- Ekipa Hitne pomoći preuzima odgovornost za pacijenta i mora ga što prije dovesti do najbliže bolnice. To je naš cilj i zadaća - govori Barbir, naglašavajući da je Metković od najbližih bolničkih centara Splita i Dubrovnika udaljen preko stotinu kilometara, a timovi Hitne pomoći pokrivaju široko područje doline Neretve.

- U ovakvim situacijama je nemoralno da se kažnjavaju djelatnici Hitne medicinske pomoći. Medicinski tim daje sve od sebe da pomogne pacijentu i onda za nagradu platimo kaznu za prometni prekršaj. Mi svoj posao obavljamo časno i pošteno - poručuje Barbir.

On upozorava sve nadležne službe za zdravstveni sustav u Hrvatskoj, posebno Ministarstvo zdravlja, da Hitna medicinska pomoć u Metkoviću pokriva široko području i da se često zna dogoditi, ako su timovi na terenu, da vrata Hitne ostanu zatvorena. Tada se pacijenti upućuju na hitni prijem u Ploče, što dodatno komplicira i ugrožava život bolesnika.

- Ja sam svoju kaznu platio, a probleme Hitne pomoći nadležne bi institucije trebale ozbiljno shvatiti - zaključio je Nikola Barbir.

Dva tima rastegnuta na sve strane

- Dobijemo dojavu da neku babu boli glava u Kobiljači, idemo tamo, pa onda dobijemo poziv da se netko utapa u Kleku - to je preko sedamdeset kilometara udaljenosti. A sve to pokrivaju dva medicinska tima sa dva vozila Hitne. Znači, mi se s intervencije moramo što prije vratiti jer kada su oba tima na terenu, zatvaraju se vrata Hitne pomoći. Što bi se dogodilo da hitan slučaj završi ispred zatvorenih vrata kada smo mi na terenu. Bojim se da će se i to dogoditi - slikovito nam je Barbir opisao alarmantno stanje u službi Hitne medicinske pomoći u Metkoviću.

Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last