Dalmacija Dubrovnik

nasljednica petrova

Katarina Ujdur, od menadžerice do gradonačelnice: Svi zajedno moramo služiti gradu

nasljednica petrova
Kad je u lipnju 2013. godine postala zamjenica gradonačelnika Metkovića, Katarina Ujdur nije ni sanjala da će dvije i pol godine kasnije preuzeti kormilo grada na Neretvi.

Naime, ako Božo Petrov preuzme funkciju u Vladi RH, Metković će dobiti gradonačelnicu, dosadašnju zamjenicu, gospođicu Ujdur, koja je prvi put ušla u politiku s Mostom nezavisnih lista kao zamjenica Bože Petrova na posljednjim lokalnim izborima.

Budući da je prva zamjenica s liste preuzima dužnost vršitelja dužnosti gradonačelnika dok drugi zamjenik aktualni glasnogovornik Mosta, Nikola Grmoja i dalje ostaje na dogradonačelničkoj funkciji.

U gradskoj upravi Katarina Ujdur i do sada je bila zadužena za financije i proračun te je u ovom postizbornom razdoblju vodila gradsku upravu.

Ova diplomirana ekonomistica dolazi iz poslovnog svijeta jer je do sada zaposlena na mjestu direktorice u obiteljskoj firmi „Frigo bonsai“ Metković, a dužnost dogradonačelnice obnašala je volonterski.

Upravo se njoj pripisuju financijske vještine kojima su smanjena gradska dugovanja i konsolidirano poslovanje gradskih ustanova. A Katarina je dio Mostove trojke koja je iznenadila na lokalnim pa sada i na državnim izborima.

Trasirala je Mostov put od družine Pere Kvržice, kako su ih ne tako davno nazivali pa do trenutačno nezaobilaznog čimbenika u krojenju najviše državne politike.

Metković nastavlja svoj zacrtani put, sada s gradonačelnicom Ujdur na čelu. Ona dolazi iz poslovnog svijeta, realnog sektora iz kojega crpi znanja i vještine upravljanja gradom.

- Mislim da je to dobra kombinacija. U privatnom poduzeću je dinamičnije okruženje negoli u javnom sektoru i mislim da se javna uprava treba izdinamizirati - kazat će buduća gradonačelnica Metkovića, koja na vrućoj stolici uskoro nasljeđuje Božu Petrova.

Gradska uprava nije joj nikakva nepoznanica. Svoj veliki obol dala je upravo u rješavanju nagomilanih dugova koje je gradska vlast zatekla. Pred budućom gradonačelnicom Ujdur je nešto više od godine dana mandata.

- Nastavljam kontinuitet rada kao i do sada. U prvom redu nastavljamo sa započetim projektima, ističe Katarina naglašavajući da je posao u gradu beskonačan. Među prioritetnim projektima, koji su već započeti i nastavljaju posebno ističe projekt izgradnje gradske kanalizacije.

- To je u postupku izrade projektne dokumentacije. Riječ je o dugotrajnom projektu zbog složenog postupka ishođenja potrebitih dozvola i po mom mišljenju to nam je prioritet, pojašnjava Katarina Ujdur.

Osim toga u pripremi je projekt vezan uz poljoprivredu, a riječ je o pogonu za preradu poljoprivrednih proizvoda, koji se realizira u okviru gradske tvrtke „Metković razvoj“, otkriva nam buduća gradonačelnica, koja se jako dobro snašla u takozvanom muškom svijetu.

Suradnici je drže „ko kap vode na dlanu“ reći će u šali. Kombinacija sa ženom na mjestu zamjenika gradonačelnika u metkovskom slučaju pokazala se jako dobrom.

Katarina napušta obiteljsku tvrtku i dolazi profesionalno na čelo grada. Njezino mjesto direktora u „Frigo bonsaiju“ preuzet će brat. Iskustvo iz privatnog biznisa prenosi u gradsku upravu.

- Nastojat ću da i dalje sve bude transparentno, svjesna da sada još jače svi zajedno moramo služiti Metkoviću - zaključila je Ujdur.

stanislav soldo, foto: denis jerković / eph


Osobna iskaznica

Rođena 1984. u Metkoviću. Osnovnu školu i matematičku gimnaziju završila u Metkoviću, Ekonomski fakultet u Zagrebu. Zaposlena na mjestu direktora u firmi „Frigo bonsai“ Metković. Volontira na mjestu zamjenika gradonačelnika Metkovića, uživa u putovanjima (proputovala Europu i Sjevernu Ameriku) i košarci (bivša košarkašica KK „Mladost“ Metković).


Naslovnica Dubrovnik