Dalmacija Dubrovnik

MALO JE LAKŠE

Vatrogasci zaustavili vatru prema Brijesti, stanje stabilnije

MALO JE LAKŠE

FOTO: Cropix

22:00 - Peti dan požara na Pelješcu bio je do sada najmirniji, samo na kratko u poslijepodnevnim satima vjetar šilok je stvorio probleme i rasplamsao vatru kod Ponikava, koja se počela približavati zaseoku Dančanje. No, dva kanadera i jedan air-tractor do mraka su dosta pomogli vatrogascima i učinili da se noć dočeka relativno mirno.

Vatra je otjerana daleko od naselja, prema Stonu. Popodne je bila zatvorena i cesta od Ponikava do Putnikovića, no sinoć je otvorena i promet je tekao nesmetano. Ne bude li novog jačanja vjetra, vatrogasci se nadaju kako bi pelješki požar danas mogao biti stavljen pod kontrolu.

"Stabilnija je situacija, bolja je nego danas. Vatrogasci su zadržali požar prema Brijesti, vatra nije uspjela prijeći cestu. Kanaderi su tijekom dana natopili teren, koji trenutno natapaju i vatrogasne snage na zemlji kako bi maksimalno usporili širenje požara prema Brijesti", rekao je Cvjetinović te dodao kako je druga fronta, ona na platou iznad naselja Ponikve gdje je smještena istoimena vjetroelektrana.

"Na tom platou se sprječava prijelaz vatre prema Stonu i Dubi Stonskoj", rekao je Cvjetinović.

Osim ove dvije fronte još gori i kod mjesta Janjina prema selu Sreser.

"Požar ide od Janjine prema selu Sreser, ali još je relativno daleko od kuća koje nisu u neposrednoj opasnosti", rekao je Cvjetinović.

Toni Bilić, (H)

19:30 -
Zračne snage nastoje ugasiti požar prije večeri, kada više ne mogu letjeti", rekao je Cvjetinović i dodao da je cesta kroz Pelješac u petak ponovno bila zatvorena.

"Vatra se prebacila iz Ponikovskog polja preko ceste na dva mjesta. Na sreću, to su vatrogasci uspjeli riješiti cisternama", rekao je Cvjetinović i dodao kako je pred gasiteljima još jedna duga noć.

15:20 -
Okretanjem smjera vjetra na jugoistočnjak požar poviše Ponikava ponovno je okrenuo smjer i sada ide prema Dančanju i Brijesti, rekao je u petak popodne glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

''Na terenu su kanaderi koji gase požar, ali vjetar je ponovno okrenuo. Sada puše jugoistočni vjetar koji vatrenu frontu nosi prema mjestu Dančanje i Brijesta. Požar je trenutno od 50 do stotinjak metara udaljen od kuća, ovisno kako koji zaselak, a glavnina požara je nekih 500-tinjak metara daleko od prvih kuća. Najveći problem je što je riječ o eskalaciji požara koji je više-manje bio smiren'', rekao je Cvjetinović te dodao kako mjesto Ponikve nisu u opasnosti.

''Zelenilo oko Ponikava je već sinoć izgorjelo tako da eventualni povratak fronte neće predstavljati problem jer je sve već opožareno'', istaknuo je on te dodao kako na nekoliko mjesta gori i polje kod Ponikava, ali i kod Janjine.

''Cestom se prometuje naizmjence jer cisterne sprječavaju prelazak požara s druge strane. Ovaj vjetar bi mogao predstavljati problem i kod Janjine, tamo su poslane dodatne cisterne'', rekao je Cvjetinović.


12:55 - U naselju Ponikve na Pelješcu više nema otvorenog plamena nigdje blizu kuća, vatra je pošla prema brdu, a osim te fronte trenutno su najaktivniji požari iza Janjine i iza Dančanja, rekao je u petak rano poslijepodne glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović.

''Nema više vatre kod kuća u Ponikvama, a kanaderi gase predio poviše tog naselja, plato na kojem se među ostalim nalazi i Vjetroelektrana Ponikve. Gori i i mali predio iza Dančanja gdje također gase zračne snage, a manje požare u Ponikovskom polju gase vatrogasci s cisternama'', rekao je Cvjetinović te dodao kako nigdje nisu ugroženi stambeni objekti.

''Na dijelu iznad Ponikava nema nijedne kuće, ali ima vinograda i maslinika. Gori još iza Janjine prema selu Sreser. Najbliže naseljeno mjesto je zaselak Zabrežje, ali požar je još dosta udaljen, kuće nisu ugrožene'', rekao je Cvjetinović.

(H)

10:55 - Vatrogascima u gašenju požara na Pelješcu, Braču i kod Plomina pomaže iz zraka od jutra šest protupožarnih aviona, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Dva aviona Canadair C-415 su sinoć nakon gašenja požara na području Plomina u Istarskoj županiji ostali na aerodromu u Puli kako bi čim prije nastavili s gašenjem požara koji je i danas aktivan.

Iz vojarne Zemunik upućen je i jedan Canadair CL-415 na požarište na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji zračne snage gase četvrti dan zaredom. Posada tog Canadaira primijetila je, leteći prema Pelješcu, još jedan požar sjeverno od Bola na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji te su na to područje odmah upućena tri Airtractora AT-802, tako da u ovom trenutku u gašenju požara sudjeluje ukupno šest protupožarnih aviona.

Zračne snage će se danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati i dodatno pojačavati prema razvoju situacije na terenu.

Tijekom jučerašnjeg dana gasili su ukupno šest požarišta od Istre do juga Hrvatske, istiće MORH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile angažirane na 47 požarišta, i to 14 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, 9 u Splitsko-dalmatinskoj, 8 u Šibensko-kninskoj i 6 u Istarskoj županiji, navodi se u priopćenju.

(H)

09:30 Požar koji je u četvrtak buknuo na nepristupačnom terenu u uvali Konjska-Zli dol na otoku Braču, proširio se i vatrogasci pumpama brane kuće, a jutros im je u pomoć stigao kanader, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP).

Do sada je na tom požarištu izgorjelo 80 hektara niskog raslinja i česmine.

Gromovima je tijekom jučerašnjeg nevremena na području Splitsko-dalatinske županije izazvano 12 požara, najviše na Braču, a do sada je izgorjelo više od 120 hektara borove šume, makije, niskog raslinja i trave. Većinu su vatrogasci ugasili ili stavili pod nadzor.

Onaj u uvali Krušćica nedaleko od samostana Blaca vatrogasci su ugasili na samom početku, a brzom intervencijom ugašeni su i požari koji su buknuli na nekoliko mjesta u Nerežišćima i Postirama.

Hektar borove šume izgorio je na dvije lokacije u Pučišćima i ubrzo je stavljen pod kontrolu. Pod nadzorom vatrogasaca je i požar koji je buknuo u uvali Gospojica.

Na graničnom prijelazu Podprolog kod Vrgorca izgorjelo je 2,5 hektara trave i makije. Taj je požar ugašen, kao i dva manja koja su izbila u Brelima, u Lokvama na Biokovu i Žrnovnici.

Opožareno je i 40 hektara iznad sela Ježević na vrhu Dinare u općini Vrlika. Radi se o nepristupačnom terenu za gasitelje i taj je požar još aktivan.

(H)


08:40 - Požar na Kobašu su tijekom noći zaustavili pripadnici lokalnih DVD-ova te trenutačno osiguravaju požarište. Opožarena je nenaseljena i neobrađena površina na iznad jedne od uvalica okrenutih prema Mljetu. Uskoro će se vatrogascima u tom dijelu pridružiti i zračne snage, izvjestili su iz Stožera.

DV

07:30 - Nakon vrlo kritične noći u kojoj je vjetar gasiteljima radio ogromne probleme, situacija na Pelješcu jutros je nešto bolja, javlja županijski centar 112. 

- Na Pelješcu jutros nije više ugrožena nijedna kuća ni gospodarski objekt, zaselak Šparagovići je obranjen, ali još gori u Ponikvama gdje je vatra pošla prema brdu - rekao je u petak rano ujutro glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

- Još uvijek gori u Ponikvama, ali vatra je pošla prema brdu. Više nije ugrožena nijedna kuća ni gospodarski objekti. Kuće s Šparagovićima su sinoć naporima vatrogasaca obranjenje - rekao je Cvjetinović te dodao kako gasiteljima jutros stiže pomoć s kontinenta.

- Na terenu su vatrogasne snage, a tijekom jutra stiže ispomoć s kontinenta. Zrakoplovi su već na terenu - rekao je i istaknuo kako je požar kod naselja Janjina zasada pod kontrolom.

- Požar je aktivan, zalijevaju se rubovi požarišta kako se ne bi širio - istaknuo je.

Tijekom noći s četvrtka na petak na predjelu poviše sela Kobaš otvorila se još jedna vatrena fronta, no na sreću riječ je o nenaseljenom dijelu. Gašenje otežava teško pristupačni teren.

Ruska novinska agencija TASS objavila je kako je njihov ministar za izvanredne situacije ponudio pomoć Hrvatskoj i BiH u borbi s požarima. 

Kako javlja bosanskohercegovački Radio Slobodna Evropa, ruski ministar kolegama u Hrvatskoj i BiH javio se telegramom, a Rusi su na opožareno područje spremni upututi najmoderniju opremu, uključujući i avione "II-76" te svoje stručnjake za gašenje požara.

PSD, H
Naslovnica Dubrovnik