Dalmacija Dubrovnik

Referendum o termoelektrani u Pločama 25. siječnja

Detalj s prosvjeda protiv termoelektrane u Pločama sredinom 2014.

Gradsko vijeće Grada Ploča raspisuje lokalni referendum za područje Grada Ploča radi izjašnjavanja građana o referendumskom pitanju „Jeste li za izgradnju termoelektrane na ugljen na području Grada Ploča?“, vezanom za inicijativu izgradnje termoelektrane na ugljen na gradskome području, na koju problematiku je ukazala i Deklaracija koju je na tematskoj sjednici održanoj 2. listopada 2014. godine donijelo Gradsko vijeće Grada Ploča. Referendum će se održati 25. siječnja 2015. godine, a građani će se izjašnjavati zaokruživanjem odgovora ZA ili PROTIV.

Pitanje izgradnje TE izazvalo je veliki interes javnosti, prosvjede lokalnoga stanovništva i brojne pokušaje uključivanja u javnu raspravu pojedinaca i udruga.

Podsjetimo, referendum je bio planiran 11. siječnja ove godine, ali, kao što je poznato, zbog rušenja kvoruma 22. prosinca 2014. nije održana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj je trebala biti donesena odluka o raspisivanju referenduma. Kako je to bio krajnji rok, datum referenduma je pomaknut.

Lokalni referendum provest će Povjerenstvo za provedbu lokalnog referenduma i Odbori za provedbu glasovanja na lokalnom referendumu. Povjerenstvo čine: Izvor Škubonja, predsjednik, Sanja Marić, zamjenica predsjednika, Marin Radaljac, Nada Plećaš, Nada Juras i Željko Škorić. Sredstva za provedbu referenduma osigurat će se u proračunu Grada Ploča za 2015. godinu.

Ante Šunjić / DUBROVACKI.HR
FOTO: CROPIX
Naslovnica Dubrovnik