Dalmacija Dubrovnik

Brodograditelji za prijatelje napravili tradicionalni 'korčulanski badnjak'

U vrijeme kada je u Korčuli cvjetala drvena brodogradnja postojao je običaj da brodograditelji za svoje prijatelje naprave tradicionalni "korčulanski badnjak".

Danas kada je brodogradnja gotovo nestala trudimo se nastaviti tradiciju naših predaka, kaže nam Mihovil Depolo, drvodjelski tehničar-restaurator i muzejski preparator, koji je u svom obrtu restauriranja namještaja nastavio stari tradicijski obrt njegovih predaka koji su bili čuveni brodograditeji.

Mihovil će do ovogodišnjeg Badnjeg dana (24. 12.) izraditi više od 100 badnjaka, koje će ujutro u radionici "Restauriranje Depolo" podijeliti zainteresiranim građanima.

Za vrijeme obrade drvenih komada Mihovil nam priča da je korčulanski badnjak cjepanica obrađena s jedne ili dvije strane, najčešće od drva borovine ili crnog hrasta - česvine. Na gornju stranu cjepanice se izbuše tri rupe, u njih se zabodu tri grančice lovorike. Na badnju večer obitelj se okupi oko badnjaka, podno grančica lovorike se stave tri fritule (korčulanske prikle), pospu se s malo pšenice i riže.

Najstariji član obitelji se pomoli za sve mrtve, držeći veliku čašu crnog vina blagoslovi badnjak, potom popije gutljaj iz te čaše, a nakon njega ostali članovi obitelji.

Badnjak se nakon blagoslova baci u vatru, priča nam Mihovil Depolo. Istoga dana poslijepodne (24. prosinca) korčulanska udruga „Pauk“ organizirat će na Trgu pomirenja na Pokati kuhanje vina i pečenje maruna, pa je sigurno da će ovi blagdani biti još veseliji.

Tekst i snimka: Nikola Perić / DUBROVACKI.HR
Naslovnica Dubrovnik