Dalmacija Dubrovnik

ni peticija nije pomogla

Dubrovnik: HEP ubire novac od najma iako je antena nezakonito postavljena

ni peticija nije pomogla

Antene Tele2, HT-a i VIP-a na napuštenoj HEP-ovoj zgradi ugrožavaju zdravlje građana

Osim što je nezakonito postavljena, antena operatera Tele2 na krovu napuštene zgrade Hrvatske elektroprivrede u Ulici Andrije Hebranga 62 u Dubrovniku sada je tamo nelegalno.

Naime, u kolovozu je istekao ugovor koji je ovaj operater imao s HEP-om. Da je bazna stanica nezakonito postavljena – što nije prvi takav slučaj u Dubrovniku – utvrdila je građevinska inspekcija, te još u listopadu 2011. godine izdala nalog za njezino uklanjanje. Do danas od toga ništa, jer HEP u Zagrebu ta tema, čini se, ne zanima.

– U tijeku je postupak obnove ugovora o zakupu predmetne lokacije u Dubrovniku između HEP-a i Tele2 za iduće razdoblje od tri godine – odgovorila je Lidija Džaja Moharić iz HEP-a.

Glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec ovako je komentirao nelegalnu situaciju:

– HEP je tvrtka koja radi sama za sebe, mi ih samo kontroliramo.

Dojam je kako se u Ministarstvu nemaju namjeru petljati u odluku HEP-a, koji godinama ubire novac od zakupa krova svoje napuštene zgrade u Šipčinama i ignorira činjenicu da antene tu ne bi smjele stajati.

Susjedi iz dijela grada više puta su pisali peticije, pozivali se na zaštitu zdravlja, a i na nezakonito podizanje antena. Naime, i prema GUP-u grada Dubrovnika, antene ne bi smjele biti postavljene nigdje na području ispod razine Jadranske magistrale.

Uz Tele2, na krovu su antene HT-a i VIP-a. HT navodno ima dozvolu, iako u Gradu Dubrovniku kažu kako nema dokumentacije kada i na koji način su je dobili, dok je u slučaju VIP-ove bazne stanice Visoki upravni sud donio pravomoćnu, konačnu i izvršnu presudu o njezinu uklanjanju.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja nikako da dubrovačke antene uvrste u plan rušenja. Dok je Tele2 u kolovozu ostao bez ugovora o zakupu prostora na krovu HEP-ove zgrade, ugovori s VIP-om i HT-om istječu tek 2016. godine.

Dube Marjanović Ladašić
Naslovnica Dubrovnik