Dalmacija Dubrovnik

uvoz radne snage

Šokirana Dubrovkinja: Prodavačica ne govori hrvatski; Šef: Mi smo dio EU i mogu zaposliti koga želim iz bilo koje države

uvoz radne snage
/ Šokirana sam! U butizi Anio 2 u Ulici od puča radi djevojka koja ne govori hrvatski!!! Katastrofa! Cura govori španjolski i engleski, ali nije bitno - ne govori hrvatski, a mi smo u Hrvatskoj! Ajde da vidim našu curu koja će poći u bilo koju zemlju EU raditi, a da ne govori jezik te zemlje! - komentirala građanka Dubrovnika situaciju koju je doživjela jutros u povijesnoj jezgri.

Prepričava kako je ušla u butigu sa željom da kupi dvije tunike. Kada se obratila djevojci, ona joj je kazala kako ne govori hrvatski te da može pozvati svog šefa.

- Gospodin je došao, na što sam mu kazala da mu zaposlenica ne govori hrvatski. On je komentirao kako ne vidi u čemu je problem i da će mi on pomoći. Nisam mogla vjerovati i samo sam izašla iz butige i ništa nisam kupila - kazala nam je naša sugrađanka.

Povodom ove priče došli smo i do šefa ove trgovine Sergiuša Stalčića kojeg je uzrujalo naše pitanje je li točno da mu zaposlenica ne govori hrvatski jezik.  

- Istina je da jedna zaposlenica ne govori hrvatski jer je došla posredstvom razmjene studenata. No, ona nije jedina zaposlenica, ljeti ih ima puno više - mi smo velika trgovina i 99 posto radimo sa strancima. Mi smo dio EU i mogu zaposliti koga želim iz bilo koje države – komentirao je Sergiuš Stalčić, ljut i na nas koji se uopće usuđujemo to pitati, te na taj način, kako je naglasio, podržavamo balkanizam.  

Ne znamo čemu takvo uzrujavanje gospodina Stalčića. Naravno da smo dio EU i da u Dubrovniku mogu raditi mladi i iz drugih država. Međutim, Dubrovčani te drugi stanovnici Lijepe naše s punim pravom očekuju da ih se u gradskim trgovinama usluži na materinjem jeziku.  

L. P./Dubrovački vjesnik
Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last