Dalmacija Dubrovnik

KREMA, ALI NE POLITIČKA

Jure Burić: Jedino je čovjek u prirodi nered, sve drugo ima svoj red

KREMA, ALI NE POLITIČKA

Što stalno izmišljamo neke japanske gljive, a zaboravili kadulju

Otkako je prije 12 godina otišao u mirovinu, prvi dubrovačko-neretvanski župan i bivši saborski zastupnik mr. sc. dr. med. Jure Burić posvetio se prirodnom načinu života u svom rodnom kraju – malenom gradiću na jugu Hercegovine – Ravnom. Rezultiralo je to linijom prirodne kozmetike “Aroma Antika” koja donosi meleme i ulja za njegu kože ljekovitim biljem, bez umjetnih boja i konzervansa, a koja se radi po njegovim recepturama.

– Sjećam se da mi je, kao djetetu, moj pokojni djed znao reći, ako želim imati čisto lice, da ga umijem u kaduljinoj vodi. On se nekad bavio otkupom kadulje i to je izvozio preko gospara Cvijeta Kostopeča u Trst.
Od toga smo živjeli, i to bogato živjeli. Naravno da sam ja to koristio, otapao bih kadulju u vodi i kao dijete nisam imao bubuljice. Kad sam se prije 12 godina vratio u Ravno, počeo sam o tome razmišljati. Kaduljina voda, bubuljice i rezultat je “Plautila”, moj melem u koji sam stavio kadulju, a koja se izvrsno pokazala u kombinaciji s jednom tinkturom protiv akni.

Koristeći ovaj balzam, akne nestaju u pet-šest dana u velikom postotku, naravno, jer nikad se ne može govoriti o stopostotnom učinku. Jer akne nisu samo bolest kože, već i organizma – napominje Burić odgovarajući na pitanje zašto je melem nazvao “Plautila”.

Rimljani su obožavali kadulju

– Rimljani su obožavali kadulju, znali su reći da čovjek koji uzgaja kadulju u svom vrtu ne može oboljeti, toliko su je glorificirali. Rimska carica bila je Plautila i ja sam u čast te lijepe carice i Rimljana nazvao tako i svoj melem. Zatim sam počeo raditi nešto za suhu kožu, a bio je povod da sam svojim unučićima želio napraviti jedan melem koji smanjuje svrbež, otok i bol kod uboda komarca, na što su vrlo osjetljivi.

Napravio sam nešto s lavandom, čemu sam dao ime “Kraljica Jelena”. Pokazao se izvrsnim melemom za suhu kožu, manje opekline, ogrebotine, za ubode komarca. Melemi su dosta izdašni i dovoljno je namazati malu količinu navrh prsta i onda to koža upija. Treći melem je od smilja koji je danas u kozmetičkoj industriji hit, preparat broj jedan.

Niz prirodnih proizvoda
Svi ga koriste protiv bora, kažu pegla bore. No, nije važno koliko ih pegla, nego koliko pomaže koži da ne dođu bore. Napravio sam i melem za suhu kožu ruku i vrata od naranče i jasmina koji donosi jednu lijepu kombinaciju mirisa. Kreirao sam i dvije vrste ulja za njegu tijela koji imaju potpuno ista svojstva, jedina je razlika što su koncentracije drukčije i što u uljima nema pčelinjeg voska – pojašnjava ugledni liječnik dok se priča o zdravom načinu života sama po sebi nameće kao tema.

– Organizam traži pravila. Jedino je čovjek u prirodi nered, sve drugo ima svoj red. Smjenjuju se godišnja doba, smjenjuje se dan, noć…Mi smo zamijenili noć za dan, jednostavno silujemo prirodu oko sebe. Organizmu treba red, zna se kad je doručak, kad ručak, a kad večera. Možete prevariti državu, politiku, stranku, ženu, muža, ali organizam ne možete. Što u njega unesete, to je zapisano – isključiv je dr. Burić koji se i sam strogo pridržava ovih pravila.

– Morate imati mjeru u svemu. Morate biti dosljedni. Jednog nedosljednog političara prepoznaju birači, pa ga drugi put ne zaokruže, nego prekriže. Tako će i vaš organizam prepoznati vašu nedosljednost i kazniti vas, ili viškom kilograma, ili kojekakvim bolestima – razgovaramo u domu dr. Burića dok nam on pokazuje i daje na kušanje cvjetni prah, propolis...

Dolazimo i do pojma superhrane koja se obično vezuje uz neke egzotične biljke i voća. Zanima nas što je naša, domaća superhrana.

– Kad nas je Bog stvarao, tamo gdje nas je stvorio dao nam je u našem okolišu sve ono što nam treba. Koji je to autoritet koji će meni dokazati da je bolja neka “xy” gljiva od naše kadulje, da postoji bolji sok od našeg divljeg šipka. Zaboravili smo na hmelj, proso, izvornu pšenicu, ječam, zob, raž, grah, slanić, leću… Zar može bolje biti od toga? Klasičnu medicinu treba slušati, a sve ovo je zapravo preventiva, zdravo živite i zdravo se hranite, i onda će bolest bježati od vas. Ona napada tamo gdje ima šansu – zaključuje Jure Burić.

Ines Vlašić

Naslovnica Dubrovnik