Dalmacija Dubrovnik

26. i 27. travnja

Na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku stiže 35 tisuća mladih hodočasnika

26. i 27. travnja
Na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja u Dubrovniku će početi Festival mladih, koji će šestodnevnim bogatim duhovnim i kulturno-zabavnim programom prethoditi Susretu hrvatske katoličke mladeži koji se u Dubrovniku održava 26. i 27. travnja uz sudjelovanje 35.000 mladih hodočasnika.

Dubrovačka biskupija danas je piopćila kako Festival mladih svoja vrata otvara 21. travnja u 18 sati euharistijskim slavljem u dubrovačkoj katedrali, koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz izlaganje moći bl. Ivana Pavla II.

Festival se nastavlja iste večeri u atriju palače Sponza, gdje će svečano biti otvorena izložba fotografija "Papa u Dubrovniku" uz posebne molitve i nakane za branitelje Grada i domovine te njihove obitelji.

U utorak, 22.travnja od 13 sati sve crkve, crkvice i kapele u staroj dubrovačkoj gradskoj jezgri otvorit će širom svoja vrata posjetiteljima u dijelu programa nazvanom "U crkve pozvani". To je iznimna prigoda za posjet 27 sakralnih objekata, a među njima su i mnogi koje se otvaraju samo jednom godišnje. Isti dan u 20 sati slijedi glazbeni program "Zvuci slobode" u Saloči od zrcala Narodne knjižnice.

U srijedu će se u Kinu Sloboda održati projekcija filmskog stvaralaštva "Slobodni kadar", a u četvrtak na Stradunu dramske radionice o mnogim poznatim osobama iz bogate dubrovačke povijesti. U petak, uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži, održat će se klanjanje u dubrovačkoj katedrali.

U Dubrovačkoj biskupiji ističu kako će subotnji dio Festivala, na kojem će sudjelovati mladi hodočasnici, biti najbogatiji i najraznolikiji.

Službeno otvorenje Susreta održat će u 11,50 sati na Stradunu. Tijekom cijelog jutra i ranog popodneva na 17 različitih lokacija unutar gradskih zidina i u neposrednoj blizini odvijat će se različiti programi - od molitve u pojedinim crkvama, različitih igrokaza i dramskih ostvarenja, projekcija filmova, koncerata popularne kršćanske glazbe, ali i one alternativne.

U 14,30 sati mladi će iz katedrale iznijeti križ koji su preuzeli u Sisku te u velikoj procesiji krenuti do Gruža, gdje će u 17 sati biti misno slavlje koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Inače, u galeriji "Sebastian" dubrovačkoj je likovnoj publici u susret najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu predstavljena izložba "Muka Gospodinova" sa slikama sakralne tematike.

Na izložbi su predstavljena 22 rada osamnaestorice umijetnika - Maria Šunjića, Josip Škerlja, Lorena Ligoria, Miša Baričevića, Branimira Bartulovića, Ivane Koren, Josipa Ivanovića, Antuna Borisa Švaljeka, Josipa Mijića, Vilima Parića, Tisje Kljaković Braić, Emila Bobanovića Čolića, Jasmine Runje, Ivana Peraka, Viktora Šerbua, Duška Šibla i Nade Zec Ivanović te Marina Marinića.

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, koji je uz ostalo kazao kako je riječ o izložbi koja poštuje tradiciju i kakva Dubrovniku kao gradu umjetnosti nedostaje.

                                                                                                            h, foto: tonči plazibat / cropix

Naslovnica Dubrovnik